Den engelska branschorganisationen Wine and Spirit Trade Association reste över den engelska kanalen och bjöd in franska experter till en blindprovning. Resultatet blev kanske den ultimata hämnden för förlusten vid Hastings och hundraårskriget.
De franska experterna föredrog nämligen det engelska mousserande vinet framför den äkta franska champagnen i en blindprovning. Flera av deltagarna var till och med övertygade om att det engelska mousserande vinet var champagne, skriver brittiska Telegraph.
Nio av de totalt fjorton medlemmarna i panelen föredrog det engelska mousserande vinet Nyetimber 2009, som kostar 40 pund eller 470 kronor i Storbritannien, framför champagnen Billecart-Salmon Grand Cru, som kostar 65 pund eller 760 kronor i brittiska butiker. När engelska vinet Gusborne Rosé 2011 jämfördes med champagnen NV Ayala Rosé Majeur föredrog hälften av panelen den engelska varianten.
England har en relativt liten vinproduktion och den inhemska produktionen har en marknadsandel på endast drygt en procent. Det mousserande engelska vinet har dock gått väldigt bra. Det allt varmare klimatet i södra England i kombination med kalkig jord har till och med fått fransmännen att inse potentialen, bland annat har champagnehuset Taittinger köpt mark. Det senaste året producerades drygt fem miljoner flaskor vin i Storbritannien, en siffra som väntas dubblas till och med 2020.