Di Weekend VIN

En låda vin till landet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För mycket kraftfulla rödviner kan man snegla på Uruguay.

Foto: TT

Semestern väntar runt hörnet. Di Weekends Per Styregård frestar med drycker att läska sig med, att matcha måltiderna med, och som passar vid oväntade besök.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Basutrustningen att ha med till landet innehåller inte bara badkläder, paddan, pulsmätaren och boken om trädgårdsskötsel. Ett gäng allsidiga drycker ska också med. Blir det för tungt att släpa på flaskorna hemifrån, får du lita på sortimentet i ortens lokala Systembolag. Där finns kanske inte alla gamla favoriter, men en låda användbara vardagsviner brukar man kunna plocka ihop på de flesta håll. Särskilt efter den senaste nyhetslanseringen som kom första veckan i juni.

Det kan vara en god idé att ha en flaska riesling på lager. Den ska helst vara helt torr, för att inte skrämma bort folk som fått för sig att all sötma i vin är av ondo. Det går att få tag på bra rieslingviner strax under hundralappen, men lägg till en tjuga eller två så blir nyansrikedomen större, smakerna tydligare och karaktären personlig. En beskrivning som passar in på österrikiska vinet Jurtschitsch Riesling Langenlois 2014 för 139 kronor.

En annan typ av vitt vin man gärna har ett par flaskor av hemma, bara för att de är så allsidiga till mat, är gjort på druvan pinot gris. Viner med fruktighet som främsta karaktärsdrag. De är sällan särskilt provocerande, eller ens tydliga, i stilen, men de brukar falla de flesta på läppen. Groh Organic Grauburgunder Trocken 2015 från tyska Estate Groh i Rheinhessen är ett exempel.

Självklart ska även en flaska chardonnay med i lådan till landet. The Econic Chardonnay 2014 från en av världens största ekologiska firmor, Bonterra i Kalifornien, lever upp till förväntningarna om man gillar popcornsdoftande, vanilj- och smörsmakande viner med toner av äpple och citrus. Snällt uppfriskande och lätt att tycka om.

Få dricker sött vin nuförtiden, men ihop med vissa desserter förhöjer de verkligen upplevelsen. I synnerhet när det ingår blåbär, hallon, jordgubbar, rabarber och liknande råvaror som hör svensk sommar till. Sikta på ett vin med så pass mycket frisk syra att sötman knappt ens märks. Som Coteaux du Layon Château la Variere Le Savetier 2014 från Loiredalen, som passande nog säljs på halvflaska.

Ett par olika rödviner ska man förstås också införskaffa. Ett av dem får gärna vara friskt, kärvt och mindre kraftfullt, särskilt om sommaren blir riktigt varm. Tänk luncher med sparrisrisotto, kycklingsallad eller färsk grillad makrill med ljummen färskpotatissallad. Casa los Frailes 2014 från Valencia på spanska solkusten är kanske inte direkt lätt i stilen, men ändå förvånansvärt elegant och lättdrucket. Servera svalt så blir det perfekt till nämnda rätter.

För mycket kraftfulla rödviner kan man snegla på Uruguay. Ett vinland som inte är särskilt stort till yta och volym, men som gör viner som påminner en del om de från sydvästra Frankrike, fast med mer smak för pengarna. Vinfirman Juanicos vin på druvan tannat stämmer perfekt in på den beskrivningen. Atlántico Sur Tannat Reserve 2015 är monstruöst smakrikt och strävt, ungt och nästan blecksvart, men ändå förvånansvärt tillgängligt, så länge man dricker det tillsammans med stekt kött eller rostade rotsaker.

Torr, flaskjäst äppelcider av hög kvalitet är något av det mest prisvärda man kan servera som sommarmåltidsdryck. Mindre än hälften så mycket alkohol som i vitt vin, oftast klart billigare och en mycket bra match till många rätter med fisk, grönsaker och ljust kött. Cidre Kerné kommer från franska Bretagne, och har den där lite charmigt skitiga, personliga, aptitretande stilen som man gärna förknippar med små, hantverksmässigt framställda cidrar.

Japanskt risvin kommer nog långt ner på listan över stapelvarorna i svenska sommarstugor. Men även på sommaren är man skyldig att prova något nytt, och inte bara trampa på i gamla fotspår. Matcha gärna till sushi och sashimi, men även till andra fisk- och skaldjursrätter som vi så gärna äter här i norr. Junmai Ginjo från lilla sakébryggeriet Akashi har en raffinerad, elegant och blommig smak, som gör att det kanske fungerar allra bäst som väl kyld aperitif.

Styregårds val: Tre läskande öl med hög syra

  1. Veteöl 1. Mikkeller Ich Bin Berliner, 0,1 procent, Danmark (1943), 16,90 kronor, 330 ml. Förvånansvärt balanserat, snustorrt, ändå fruktigt och smakrikt. Internationella bryggeriet Mikkeller fortsätter att leverera mycket smak.
  2. Veteöl 2. To Øl Berliner Vice, 3,8 procent, Belgien (11468) 21,90 kronor, 330 ml. Extremt friskt, citrus, lite jäst. Danska To Øl brygger en del av sina öl i Belgien med stor framgång. Ett av Nordens absolut bästa bryggerier.
  3. Grapefruktig IPA. Ballast Point Grapefruit Sculpin India Pale Ale, 7,0 procent, USA (88418) 36,90 kronor, 355 ml. Smakbomb med massor av beska, frukt, bitterhet och karaktär. Perfekt touche av grapefrukt.