Di Weekend VIN

Dryckerna till 2010-talsfesten

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Per Styregård låtsas att det är 2035 och går på fest med 2010-talstema.

Snart börjar ett nytt årtionde, och det är dags att sammanfatta det gamla. Hur kommer vi att minnas 2010-­talet?
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vilka mat- och dryckestrender dröjer sig kvar i framtiden? Och vilka vinupplevelser vill vi komma ihåg om ­10-20 år och vilka vill vi helst glömma?

Låt oss låtsas att det är 2035 och vi ska på fest med 2010-talstema. Gästerna väljer själva kostym och utseende – hipsterskjorta, ångpunk, klumpiga sneakers, leggings eller helskägg.

Innanför entrén står kvällens bartender i ­läderförkläde med ymniga armtatueringar och blandar välkomstdrinkar. Till de glutenfria chipsen på rotfrukter, linser och bönor går aperol spritzer som smort. Det gör även färdigblandad negroni, old fashioned och gin & tonic gjord på hantverksmässigt framställd gin från ett lokalt innerstadsdestilleri. Den ekologiska proseccon flödar till förmån för dem som vill inleda med något lite snällare. Som en påminnelse om ­cocktailklimatet i början av 2010-talet finns ­bacon-infuserade drinkar på listan, som ingen beställer.

Urvalet viner beror på djupet och bredden i vinkällaren hos de som arrangerar festen, men om de är stadda vid kassan och har sett till att fylla vinkällaren med de bästa årgångarna under 2010-talet, finns många bra val.

Odlarchampagne från 2012 och ett urval från svårslagna årgångar som 2015 och 2018, tre ­årgångar som borde närmat sig perfekt mognad 2035. Sannolikt finns många europeiska viner från den goda skörden 2018 i källaren också, som röd Bordeaux från både Médoc, St-Emilion och Pomerol.

FAKTA
Styregårds val: Mousserande vin utanför Champagne

STRAM BRITT. Exton Park Brut Reserve NV Exton Park, Storbritannien (nr 95085) 359 ­kronor. Mycket stram syra, torr stil, mineralmättat, toner av omogen ­citrus. Kräver något syrligt på ­tallriken.

INGEN ELD, MYCKET RÖK. Arras Grand Vintage 2007, Australien (nr 90162) 399 kronor. Lite för rökigt.

NYANSERAT. Ca’ del Bosco Anna-Maria Clementi 2010, Italien (nr 91247) 895 kronor. ­Finstämt nyansrik med toner av bröd, grädde, citrus, grapefrukt och mineraler.

VISA MER

Från Bourgogne finns ett urval rödviner från 2010, 2015 och 2016 från lite mindre kända ursprung för att det inte ska bli svindyrt. Och från Tyskland gäller årgångar som 2011, 2015 och 2018.

De flesta viner är ekologiskt eller biodynamiskt odlade, och särskilt populära är de som på den tiden kallades naturviner.

Säsongens succédrycker

Det finns förstås en massa rosévin i olika ­stilar, ett av de segment i vinvärlden som gick allra bästa på 2010-talet, särskilt gott till kvällens förrätt, avocadotoast. Men det finns även ett och annat orange vin gjort på skalmacererade druvor, som passar till kvällens matiga hamburgare i brioche som går att få gjord på växt­baserad köttimitation, halloumi, en blandning av svenska traditionella baljväxsorter eller ­högrev från gräsuppfödd svensk ko.

Det finns också mer nischade ursprung och druvsorter på listan. Vi dricker furmint från Ungern, riesling från Kazakstan, sangiovese från Australien, touriga nacional från Portugal, bukettraube från Sydafrika och en blandning av olika samplanterade druvor från Österrike.

Från ölkranar och ölkyl serveras IPA, APA och DIPA med överdriven beska och citrusparfymerad humlesmak från lokala mikro-, nano- och pikobryggerier. Men eftersom den humlefoku­serade trenden i ölvärlden redan började mattas av i början av 2010-talet, finns också ett brett ­urval av ölsorter som sedan tog över ölnördarnas uppmärksamhet: från fjäderlätt berliner weisse till den allra tyngsta chokladstouten. Men framför allt en lång rad karaktärsfulla ­suröl med de mest varierande smakinriktningar.

Det alkoholfria utbudet är formidabelt, precis som på 2010-talet, med kombucha i spetsen, smaksatta med bär och frukter eller mer obskyra tillsatser som kaffe, lakrits, gurkmeja och älggräs. Mot slutet av årtiondet ynglade kombuchan av sig i en rad mer eller mindre ­nischade varianter av jästa drycker, som koreanska makgeolli på ris och östeuropeiska kvass på bröd.

Det svenska ölet kompletteras av hantverksmässigt framställd, torr cider på äpple och svenska viner som påbörjade sin storhetstid just i slutet av 2010-talet.

Nya druvsorter ska rädda vinindustrin

Till dessert serveras cronut med saltkaramellglass och ett val av espresso martini eller kallbryggt kaffe. Önskas vanliga droppkaffet går det att få med mandel-, hasselnöts-, havre-, soya- ­eller kokosmjölk.

Det går också att avsluta med en läskande kaffe & tonic och förhoppningsvis fira att 2010-talet var sista årtiondet när kurvorna för klimatförändringar och hälsotrender pekade åt fel håll.