Di Weekend VIN

Dramatiskt väder slår mot skördarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Photographer: Markus Gann - htt

Just nu duggar rapporterna tätt från vinskörden 2019 i Europa. Det är ännu svårt att få överblick, alla druvor är inte plockade och statistiken är inte sammanställd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På de flesta håll kommer skörden vara mindre än rekordåret 2018. Skördarna kommer i stället ligga närmare genomsnittet de senaste åren. Vad som däremot redan är säkert, är att vinerna från 2019 präglas av det varmare klimatet och allt mer extrema ­väderförhållandena.

Franska jordbruksdepartementet förutspår att skörden blir klart mindre jämfört med året ­innan. Framför allt på grund av vårfrost, värmeböljor, torka och hagelskurar. Ett av de värst drabbade områdena är Bourgogne och Beaujolais, där volymen kan sjunka med kring 25 procent. Det skulle förstås påverka prisnivåerna i Bourgogne. Beaujolais, som upplevt flera riktigt bra årgångar i rad, är lite mindre känsligt jämfört med resten av Bourgogne. Och för många är ­Beaujolais-viner av hög kvalitet nästan alltid rena kap prismässigt, och räddningen när en del andra viner från Bourgogne blir ouppnåeliga.

Även i Champagne minskar skörden, den ­region i Frankrike som i regel bärgar mest per hektar. Branschorganisationen där, CIVC, ­inleder sitt senaste pressmeddelande så här: ”Champagne upplever effekterna av den globala uppvärmningen, med en ökning av genomsnittstemperaturen med 1,1 grader under de ­senaste 30 åren. Detta har hittills inneburit en fördel för våra viner, och växtsäsongen 2019 är inget undantag”. Där står också att den högsta temperaturen någonsin i Champagne, 42,9 grader, uppmättes den 27 juli.

CIVC skriver det inte, men många andra ­bedömare tror att volymen på skörden 2019 kommer att gå ner ganska mycket på grund av värmeböljan. Kanske kring 20 procent.

I samband med att skörden startade i Italien i augusti, gick italienska jordbruksorganisationen Coldiretti ut med att skörden sannolikt kommer att minska med ungefär 10 procent jämfört med 2018. De konstaterar samtidigt stolt att Italien kommer behålla platsen som världens största vinproducent i volym.

Under ett besök i Stockholm nyligen, ­berättade Giovanni Gaja, son till grundaren av vinföretaget Gaja med odlingar i Piemonte och Toscana, att även de drabbats av temperaturer kring 42 grader under sommaren, men att värme­böljan bara gjorde begränsad skada eftersom den bara varade en vecka.

Skörden av Gaja-familjens vita druvor i ­Barbaresco startade i september, och nebbiolodruvorna började plockas i början av oktober. Giovanni Gaja tror att den ovanligt sena skörden av nebbiolo kommer att påverka vinerna positivt: ”Fördröjningen av mognaden med 10–15 dagar gör att vi förväntar oss en mycket klassisk årgång som påminner om årgångar för 20–30 år sedan, då druvorna fick hänga kvar längre på rankorna och uppnå maximal komplexitet.”

De dramatiska väderomslagen slår mycket olika, men det finns större trender. Vinodlingar i svala områden, som Champagne och Tyskland, påverkas hittills ofta positivt av något varmare genomsnittstemperaturer, ­medan redan varma områden tar mer stryk.

Från solstänkta Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen rapporterar Bernard Duseigneur på biodynamiska Domaine Duseigneur att sista dagen på skörden den 30 september var slutet på en ansträngande period.

”Det har varit ett väldigt stressigt år eftersom vi inte fått en enda droppe regn från mitten av juni till mitten av september.”

Nya druvsorter ska rädda vinindustrin

När skörden började i slutet av augusti såg den ut att bli mycket liten och med druvor små som ärtor.

”Men mirakulöst nog hjälpte några små regnskurar i sista stund så druvorna fullbordade mognaden och ökade i storlek. Kvalitetsmässigt ser det ut som en mycket bra årgång.”

Även i Tyskland förväntas en mindre skörd än förra året, i bästa fall genomsnittlig. Organisationen Wines of Germany skyller på den torra och varma sommaren, solbrända druvor och ­lokala hagelskurar. Exakt hur kvaliteten blivit beror på vädret de senaste veckorna, och ­kommer ta tid att avgöra.

Det allra bästa sättet att ta redan på 2019 års kvalitet, är att så småningom köpa några flaskor för att avgöra själv. Och det gäller inte bara tyska viner, utan vinvärlden generellt.

Styregårds val: Pinot noir-favoriter

Det bubblas om biodynamiskt vin

Smakar smultron. ­Clos Henri Petit Clos Pinot Noir 2018, Nya Zeeland, Marlbo­rough (nr 73076) 189 kronor. Fina smultronaromer i detta bio­dyna- miska vin. Drick till karl­johansvamp- ravioli med rostade hassel­nötter.

Vilken upplevelse. ­Marimar Estate Cristina 2015, Kalifornien (nr 91295) 549 kronor. Priset är i överkant, men vinet är packat med upplevelser för pinot noir-älskare.

Till hummern. Au Bon ­Climat Santa Barbara Pinot Noir 2017, Kalifornien (nr 79975) 299 kronor. Föredömligt syltig fruktighet, men samtidigt elegant och kryddigt. Till grillad hummer.