Di Weekend VIN

Döm vinet efter färgen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Foto: Most Photos

Man kan lära sig väldigt mycket om ett vin bara genom att titta på det, skriver Di Weekends dryckeskrönikör Per Styregård.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stämmer det att även erfarna vinprovare kan blanda ihop rött och vitt vin i en blindprovning? Det är en av de allra vanligaste frågorna till vinproffs. Och visst kan doften av ett vin vara både förvirrande och svårtolkad, särskilt om man inte ser hur det ser ut. Men även om doften kan ge en massa kunskap om druvsort, var det kommer ifrån, hur gammalt det är och ungefär vilken kvalitet det har, kan man lära sig väldigt mycket om ett vin bara genom att titta på det.

Det här är några av lärdomarna man kan dra av vinet fysiska uppenbarelse.

Rött vin tappar färg när de blir äldre. Färgen blir mindre kompakt, mer transparent, den går också från blålila eller blåbärsblått i mycket unga viner till röda och rubinröda nyanser. För att så småningom, med ännu mer ålder, få toner av granatäpple, tegel och läder.

Har rödvinet jäst vid hög temperatur, blir färgen mindre intensiv.

En del druvsorter innehåller mycket färgämnen och ger vin med djup, ogenomtränglig färg. Dit hör till exempel pinotage, cabernet sauvignon, tannat, merlot och malbec. Andra har inte lika mycket färg, som tempranillo, sangiovese och pinot noir. Nebbiolo befinner sig i en liga för sig, med lite ljusare, tegelfärgade viner redan när de är unga. Därför kan man luras att tro att viner av nebbiolodruvan är lätta i smaken, medan de i själva verket är smakbomber.

FAKTA
Styregårds val: Roséchampagner för vinkällaren

Bär och frukt. Charles Heidsieck Rosé Vintage 2006 (nr 99281) 793 kronor. Diskret doft med toner av hallon och örter, med liten fin begynnande mognad och koncentrerad frukt. Kommer bli ännu bättre under de närmaste tio åren.

Elegant. Pol Roger Brut Rosé 2008 (nr 77071) 570 kronor. En av de bästa årgångarna på länge. Vinet kommer utvecklas finfint i minst 10–15 år. Som vanligt när det gäller champagnehuset Pol Roger är det superelegant i stilen.

Blommigt. Dom Ruinart Rosé 2004 (nr 92084) 1 999 kronor. En smula ojämn årgång, men de som lyckats har gjort det med besked. Blommig, aromatisk doft och smak med mognande frukt av hallon och jordgubbe.

VISA MER

Själva nyansen av röd färg kan också vara avslöjande. Druvor som dolcetto och gamay är som unga nästan helt blåbärsfärgade, medan till exempel malbec brukar ha ett litet inslag av violett.

Även vita viners färg skvallrar om druvsort. Pinot gris-viner har lite gråa eller rosa stick i den mycket ljusa färgen. När färgen är mycket ljust gulaktigt med lite gröna toner, kan det vara sauvignon blanc eller alvarinho i glaset. Riktigt blekt ljusgula viner är förmodligen gjorda på färgfattiga druvor som colombard, grüner veltliner, muscadet eller verdejo. Ljust guldfärgade viner kan mycket väl vara chardonnay, viognier eller semillon.

Vinpriser – mer än en komplex fråga

Vita viner blir i motsats till röda viner mörkare när de mognar. Färgskalan går från nästan grönskimrande ljusgult i unga viner till gyllengult för att så småningom dra mer åt ljusbrunt eller bärnstensfärgat.

Man kan också lära sig en hel del om roséviner. Riktigt ljust laxrosa kännetecknar världens mest legendariska roséer från Provence. Stilbildare som fått oerhört många efterföljare världen över, kanske för att så många förknippar den med uteserveringar i Paris och Rivieran. Och rosévinerna i Provence är en helt egen värld av nyanser där de olika schatteringarna av rosa kategoriseras i mandarin, mango, persika, röd grapefrukt och andra fruktassociationer.

Roséviner med ett uns mer röd färg, kan tänkas vara gjorda på druvor som sangiovese, tempranillo eller montepulciano. Och när vinet får en ännu tydligare röd färg, kan det vara gjort av extremt färgrika druvor som cabernet sauvignon, merlot eller syrah.

Lite vid sidan i färgskalan, finns roséviner av pinot noir-druvan, ofta med en röd nyans som drar mot det ljusbruna och tegelfärgade.

Bli en mästare på matchning

Vill man lära sig ännu mer om rosévin finns ju alltid böcker. Och när det nu är så hippt med rosa i glaset, publiceras flera nya böcker i ämnet varje år. Dyk ner i rykande färska boken Rosé all day av Katherine Cole. Eller den svenska Rosévin, historien, vinerna & maten därtill av vinskribenten Anders Melldén, som publicerades i början av förra året.

Men det är klart, oavsett hur mycket man läser, spelar det ingen roll när man ska försöka gissa om det är rött eller vitt vin på blindprovningen. Då duger bara hård träning av doftsinnet.