Di Weekend VIN

Det bubblas om biodynamiskt vin

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek
Di Weekends vinexpert Per Styregård listar sina favoritproducenter som antingen är certifierat biodynamiska eller enligt egen utsago arbetar biodynamiskt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vårt intresse för att äta och dricka det som är skonsamt både mot oss själva och omvärlden blir bara ­större. Som en konsekvens ökar utbudet av hållbart producerade livsmedel. I vinvärlden ökar antalet ekologiska och biodynamiska vingårdar, även om de fortfarande bara står för några procent av världsproduktionen.

För att få kalla sig ekologisk eller biodynamisk, måste vingårdarna undvika konstgödsel och kemiska besprutningsmedel, men också ­följa en lång rad regler, det gäller särskilt för biodynamiska vinbönder. De flesta biodynamiska vinproducenter är även ekologiska, men det omvända förhållandet gäller inte. På så sätt är biodynamiken en slags förlängning av ekologin. Men det finns också stora skillnader mellan praktiska metoder och filosofiska idéer inom ekologi och biodynamik, och som gör att de egentligen är två mycket olika läror.

Inom biodynamiken har man också idéer om hur kosmiska krafter påverkar odlingen. Vingården, med både växter och djur, ses som ett eget ekosystem. Tanken är att skapa ett kretslopp av egna frön, foder, kompost och gödsel. Biodynamiska vingårdar arbetar också med gödsel och preparat gjorda på ­örter, plantor och mineraler – vars användning i odlingarna styrs av månens position.

Det går att som vinbonde ­arbeta biodynamiskt utan att certifiera sig. Det finns gott om producenter som säger något i stil med: ”Vi odlar biodynamiskt, men håller inte med om allt det filosofiska.” Men de allra flesta väljer ändå att skaffa ett certifikat från den största kontrollföreningen, Demeter, eller de mindre Biodyvin och Respekt. Det är dessa märkningar vi kan hålla utkik efter på etiketterna om vi vill dricka biodynamiskt vin.

I dag lanserar champagnehuset Louis ­Roederer sin första årgång av prestigscuvéen Cristal helt gjord på biodynamiskt odlade druvor. Det finns massor av andra biodynamiska viner att köpa, även mousserande, så det ­kanske inte låter som en särskilt stor nyhet. Men nu är inte Louis Roederers Cristal vilket vin som helst, och Champagne inte vilket vindistrikt som helst.

Visserligen är Frankrike det tredje största landet efter Spanien och Italien när det gäller ekologiskt och biodynamiskt certifierade vingårdar, men samtidigt är Champagne det franska vindistrikt med den minsta andelen certifierade ­odlingar i landet, bara runt ett par procent.

Oavsett hur insatt man är i det biodynamiska sättet att arbeta, kvarstår faktum att många av de allra mest ikoniska vinerna är gjorda med ­biodynamiska metoder. Från och med nu alltså även Louis Roederers Cristal.

Här är en lista med några andra favoritproducenter som antingen är certifierat biodynamiska eller enligt egen utsago arbetar biodynamiskt. Alla finns representerade på System­et.

Zind Humbrecht:

En av de bästa och äldsta vingårdarna i Alsace som drivs av samma släkt sedan 1600-talet. De gör viner med en osedvanlig kombination av elegans och koncentration som många gånger är mycket lagringståliga.

Domaine Duseigneur, Châteauneuf-du-Pape, Rhonedalen:

Vinproducent som gör biodynamiska viner från södra delen av Rhônedalen. Firmans flaggskepp är från Châteauneuf-du-Pape.

Domaine Roches Neuves, Saumur-Cham­pigny, Loiredalen:

En av flera vinegendomar i Saumur-Champgny som gör extremt fruktdrivna, men ändå ­karaktärsfulla viner. Renodlade exempel på vad druvan cabernet franc kan åstadkomma när den är som bäst.

Dramatiskt väder slår mot skördarna

Clos Puy Arnaud, Castillon, Bordeaux:

Egendomens odlingar är biodynamiskt ­odlade sedan 2008. Vinerna innehåller en stor del av druvan cabernet franc, vilket är ovanligt i den delen av Bordeaux. Det bidrar till att ge ­vinerna sin unika personlighet.

Domaine Thibault Liger-Belair, Nuits St ­Georges, Bourgogne:

Exceptionellt rena, fruktiga och fylliga viner, men samtidigt med stor elegans, mineralitet och mycket nyanserad touch av ekfat. Producenten har fina vingårdslägen i Richebourg, Clos de Vougeot och Les St Georges.

Etienne Sauzet, Puligny-Montrachet, ­Bourgogne:

Eleganta och finstämda viner från episka grand cru-lägen som Montrachet, Chevalier-­Montrachet, Batard-Montrachet och Bienvenues-Batard-Montrachet.

Alpamanta, Luján de Cuyo, Mendoza:

En av Argentinas mest spännande biodynamiska producenter, startad av en australiensare, en fransman och en schwei­zare. Vingården, som ligger tusen meter över havet, ger ­viner med frisk syra, stor fruktighet och till­talande elegans.

Nu sprudlar kreativiteten på svenska vingårdar

STYREGÅRDS VAL: Biodynamiska odlare av mousserande vin

Françoise Bedel. En av ­fåtalet odlare i Champagne som odlat biodynamiskt ända sedan 1998.

Gramona. En av de bästa producenterna av spanskt, mousserande vin. De sålde tidigare sitt vin som ”cava” men numera under namnet ”corpinnat”.

Champagne Fleury. Den första ekologiskt och ­biodynamiskt ­certifierade vin­gården i Champagne. Fort-farande en av de bästa.