Di Weekend VIN

De små odlarna är Champagnes bubblare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att prova sig runt bland små odlare i Champagne är det bästa sättet att upptäcka nytt i Frankrikes mest prestigefyllda vindistrikt.

Foto: Most Photos

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En av årets högtider för vinjournalister är Champagnedagen, då trettiotalet importörer ställer upp buteljer från producenter i det välmående franska Champagnedistriktet för inbjudna vinmedier, sommelierer och annat branschfolk. De senaste åren har provningen hållits i den för ändamålet väl valda, pompöst guldglittrande Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm.

På samma sätt som det brukar pågå mindre anspråksfulla vinprovningar parallellt med stora vinmässor världen över, har även Champagnedagen så kallade ”off-provningar”. Sedan ett par år tillbaka har en handfull importörer gått ihop och skapat sin egen, alternativa ”off-tasting champagnedagen”, i en avsevärt mindre lokal en trappa upp på designaffären Svenskt Tenn på Strandvägen.

Det som sammanför importörerna på den mindre provningen är deras filosofi när det gäller vilken typ av producenter i Champagne de arbetar med. Ofta oberoende, mindre odlare som gör champagne under eget märke från odlingar de äger själva – så kallade odlarchampagner – och ofta i ekologisk, biodynamisk eller naturvinsanda.

En nackdel – ur privatkonsumenternas synvinkel – är att vinerna som provas inte finns i Systembolagets sortiment. I vissa fall går vinerna att beställa på Systembolaget och hämta upp inom en vecka eller två. Ibland ingår vinerna i olika samlingslådor som också går att beställa. I andra fall är det privatimport via Systembolaget som gäller. Ibland är bästa vägen att beställa via en nätvinhandlare som levererar varorna till dörren.

Även om det här kan låta krångligt, är det en bra idé att lära sig. Trots att det finns många champagner att välja på i Systembolaget, saknas en del av de allra mest spännande, särskilt från små odlare med begränsad produktion och få flaskor att sälja. Förvånansvärt ofta har någon av de små importörfirmorna, av typen som är med på off-provningar, lyckats nosa sig fram till de allra mest intressanta.

På Skånebaserade importören Vin & Naturs hemsida finns en lättförståelig guide och dessutom en detaljerad prislista. Där är det lätt att förstå hur man privatimporterar vinerna via Systembolagets hemsida, och kan direkt avgöra vad vinerna kommer att kosta. Dessutom går det att beställa enstaka flaskor, man behöver alltså inte handla sex eller tolv flaskor åt gången.

Ekotrenden märks på vinhyllan

Netterberg & Co representerar en hel drös av odlarchampagner som är tillgängliga på lite olika sätt. En del går att beställa på Systembolaget, andra måste privatimporteras, medan ytterligare en annan kanal är nätvinhandelsfirman Franska Vinlistan där en del av vinerna går att köpa var för sig, i lådor om tre eller sex flaskor, ofta till jämförelsevis bra priser, och – som grädde på moset – även levereras till dörren.

Firman Kvalitetsviner arbetar nästan uteslutande med ekologiska eller biodynamiska champagneproducenter. Deras champagner går antingen att hitta på Systembolaget om man håller sig framme, eller på vinbarer med liknande hållbarhetsfilosofi.

Ett annat sätt att avnjuta vinerna är att leta på krogar och barer med välsorterade vinlistor. Och givet att det äntligen gått inflation i vinbarer i Sverige, blir den uppgiften lättare och lättare. Håll ögonen på kommande krogöppningar i din trakt, chansen att det är en renodlad vinbar eller restaurang med mycket bra vinsortiment är nuförtiden överhängande stor. Och med lite tur kan du hitta champagner från just din favoritproducent i listan.

Så blir 2017 för vinälskaren

Till och med på Richard Juhlins nya champagneklubb på Hotel Kungsträdgården i Stockholm finns den här typen av buteljer representerade, bland annat champagne från Vouettes & Sorbèe, Bérèche & Fils och Leclerc-Briant.

Överge inte favoriter bland stora champagnehus, men nuförtiden sker en hel del av nyskapandet i Champagne hos de små producenterna. Dessutom kan man få prova stilar och smaker man inte känt till. Så att prova sig runt bland små, ofta prisvärda odlare i Champagne, är det nya sättet att upptäcka nytt i Frankrikes mest prestigefyllda vindistrikt.

Styregårds val: Böcker om champagne

  1. Praktiska råd. Champagne: Vinet och Odlarna (Carlsson 2017). En heltäckande bok på svenska om dryckens nutida historia med praktiskt råd och tips från kända vinprofilerna Britt och Per Karlsson.
  2. För den nyfikne. The Story of Champagne (Infinite Ideas, 2016). Reviderad och uppdaterad klassikern från 1989 för den nyfikne champagnekonnässören. Författaren, Nicholas Faith, är en slitvarg inom sitt gebit och kan sina saker utan och innan.
  3. Tragisk novell. Champagne (finns som e-bok och i novellsamlingar). Novell av Anton Tjechov skriven 1887. Ger ingen munter bild av drycken, som får representera olycka och vidskepelse. Men så lär champagne också ha varit det sista han drack precis innan han dog.