Di Weekend VIN

Därför förtjänar Beaujolais att firas

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Så mycket har hänt med vinerna i Beaujolais de senaste åren att det är värt att uppmärksamma. Kanske är det den region i Europa som har förändrats mest, skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.

En ny generation vinbönder har rest runt och tagit intryck av vinmakare i andra ­länder och sedan återvänt till Beaujolais med nya erfarenheter. Vinerna därifrån är numera så spännande och varierande i smak och karaktär att Di Weekends Per Styregård föreslår införandet av Beaujolais Nouveau-dagen i almanackan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När P4 Kristanstad i januari gjorde en lista över årets kommande temadagar, fick de ihop 661 stycken. En bra lista att ha i bakfickan, för man vill ju inte missa Muffinsdagen 27 maj, Örtens dag 4 augusti, Grynkorvens dag 18 oktober eller Världspastadagen 25 oktober. Eller ännu värre, helt glömma bort Internationella dagen för frisk andedräkt 6 augusti, Dricka en öl-dagen 3 december och Skumtomtens dag 21 december.

Men Beaujolais Nouveau-dagen saknas. Den infaller alltid tredje torsdagen i november, alltså igår, 15 november. Det är dagen då bara några veckor gamla viner från den senaste skörden, kallade Beaujolais Nouveau, lanseras kl 12.01 lokal tid på alla marknader.

Nästa år föreslår jag att den införlivas på ­listan över svenska temadagar. ­Någon påpekar kanske att det är en fransk högtid, men efter­-som Nutelladagen (5 februari) och Cheese Doodle-dagen (5 mars) också finns med på ­listan, borde dryckeskulturella influenser från Frankrike också vara tillåtna.

För bara 10–15 år sedan hade jag tyckt att det var en riktigt dålig idé. All beaujolais nouveau jag stötte på före millennieskiftet var hyggligt intetsägande drycker som på sin höjd smakade skumbanan och geléhallon. Inte för att dagens versioner är så mycket kraftigare, men det finns fler att välja på och i olika stilar. Och framför allt har det hänt så mycket med vinerna i Beaujolais de senaste åren att det är värt att uppmärksamma. Kanske är Beaujolais den region i Europa som har förändrats mest. I dag görs några av Europas mest åtråvärda viner där, dessutomofta till överkomliga priser.

Missade man Beaujolais Nouveau-dagen igår, finns förmodligen flaskor kvar, både på Systembolaget och restauranger. Eftersom flaskorna är svåra att få tag på för provning i förväg till och med för journalister, kan jag egentligen bara spekulera i hur de smakar. Däremot vet jag en del om producenterna.

FAKTA
Styregårds val: Tre heta från Beaujolais

Beaujolais-Village Vieilles Vignes Lapau 2017(nr 70141) 171 kronor. Lätt att ta till sig, friskt, fräscht, men samtidigt mångbottnat och nyansrikt.

Morgon Corcelette Vieilles Vignes Daniel Bouland 2017 (nr 95940) 229 kronor. Ett lättillgängligt vin med toner av björnbär, vanilj, kryddor, färska örter och plommon.

Fleurie Domaine de Fa & Alain Graillot 2016 (nr 90216) 239 kronor. Super­elegant vin från kändisen Alain Graillot, som annars verkar i Rhônedalen. Få flaskor kvar.

VISA MER

I Systembolagets beställningssortiment finns Beaujolais Villages Nouveau (nr 75411) för 129 kronor från Jean-Claude Lapalu, en producent som brukar borga för kvalitet och stil. Vill man köpa vinerna direkt från monopolhyllorna, finns Beaujolais Nouveau (nr 95111) 145 kronor från Jean Foillard och Beaujolais Villages Nouveau (nr 95575) för 129 kronor från Maison Jean Loron, två andra kompetenta vinbönder. Vill man komma billigt undan, finns Beaujolais ­Nouveau från Pierre Ponnelle (nr 95952) för bara 85 kronor.

Hos nätvinhandlaren Winefinder kan man beställa ekologisk Beaujolais Villages Nouveau för 179 kronor från Rémi Dufaitre, en vinbonde som innan han skaffade egen vingård, arbetade hos just Jean Foillard och Jean-Claude Lapalu. Ett annat spännande vin kommer från Karim Vionnet, vinmakare i Beaujoalis med nordafrikanska rötter, upplärd av en annan kultvinmakare i området, Guy Breton. Vill man prova ­Karim Vionnets Beaujolais Nouveau, får man höra av sig till importören Brasri Vin, och be om lista på restauranger som har den på menyn.

Men egentligen är det inte Beaujolais Nouveau, utan andra viner från Beaujolais som är mest intressanta. Särskilt efter en skörd som 2018. Enligt Jean Bourjade, chef för områdets pr-organisation Inter Beaujolais, är det den första någonsin, eller i alla fall vad han kan minnas, som på samma lyckade sätt kombinerar hög kvalitet på druvorna med bra skördevolym. Förhoppningsvis är det goda nyheter för oss vindrickare. Ett av de största problemen med bra vin från Beaujolais är att efterfrågan över­stiger tillgången. Flaskorna tar irriterande ofta slut direkt efter lansering.

En av anledningarna till att Beaujolais blivit ett så spännande område, är att vinerna gått från att vara ganska lika varandra i smaken, gjorda på ungefär samma sätt, till större variation i smak och karaktär. Det beror bland annat på att den yngre generationen vinbönder ofta reser runt och lära sig av vinmakare i andra ­länder och kontinenter, för att sen ta med sig ­erfarenheterna hem.

Nästa Beaujolais Nouveau-dag infaller 21 november 2019, men innan dess, notera ­Vinets dag 22 januari. Det är en annan dag att fylla med meningsfulla aktiviteter för att hylla god och hållbar dryckes-kultur.