Di Weekend VIN

Därför älskar vi pinot noir

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pinot noir och nebbiolo är några av vinvärldens ­kinkigaste druvor, ofta utmanande för vinodlaren.

Utsökt flyktiga och föränderliga. Karaktärsfulla och personliga. Di Weekends Per Styregård förklarar charmen med viner gjorda på druvorna pinot noir och nebbiolo.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För 20 år sedan snickrade min vinjournalistkollega och jag ihop ett simpelt, interaktivt datorprogram på uppdrag av dåvarande Vin & Spritmuseet. Det hette ”Vilken vintyp är du?” och var tänkt att hjälpa folk att hitta sin personliga vinsmak. På skärmen besvarade besökarna frågor om vilka råvaror de gillade, hur ofta de lagade mat, vilka deras älsklingsrätter, favoritrestauranger, drömbilar och klädmärken var. Baserat på svaren, sydde vi ihop högst ovetenskapliga svar på vilken typ av vin de borde testa. Vintyperna beskrev vi som ”stor och stöddig”, ”frisk och fräsch”, ”fullt ös”, ”lagom och lätt” eller ”syndigt söt”.

I dag kan vi svenskar generellt mycket mer om vin än vi gjorde då. Vad vi gillar att dricka och varför. De flesta slänger sig med namn på favoritdruvor, kan nämna vilka vinländer de ­föredrar, och varför ett speciellt vin är så gott till älsklingsrätten.

Men om du fortfarande är osäker på dina preferenser, kan du alltid svara ”nebbiolo och pinot noir” på frågan vilka viner du tycker bäst om. Fördelen med just druvorna nebbiolo och pinot noir är att deras charm och utsökthet är så flyktig och föränderlig. Doften och smaken på vinerna är karaktärsfull och personlig, men svår att sätta fingret på och exakt beskriva i ord. Just därför kan du säga en massa saker om dem utan att någon på allvar kan syna dina kunskaper.

Du kan till exempel säga att du älskar druvornas lagringspotential, och hur vinerna smakar i de olika faser de går igenom när de mognar. Hur primärfrukten i pinot noir i bara något år gammalt vin smakar mosade smultron, solmogna jordgubbar och nyplockade körsbär. För att efter några år i källaren övergå mot mer kryddiga nyanser som påminner om ädelträ, tryffel, skogssvamp, rått kött och multnande löv.

Och hur nebbiolodruvans inledningsvis så ogästvänligt kärva, torra och sträva tanniner och sura, snipiga syra långsamt förändras med lagring. Hur den rustika, yxigt lantliga charmen först rundas av och blir snällare, för att så småningom släppa fram toner av rosor, viol, lakrits, hasselnötter, skållad mandel och tjära. En metamorfos som går från snarstucken och ogin till oemotståndligt len, attraktiv och fantasieggande.

FAKTA
Styregårds val: Nebbiolo och pinot noir i fokus

Bok. Nebbiolo, så ­funkar det (Natur & ­Kultur, 3 november 2018). Petter Alexis ­Askergren och Alf ­Tumbles nya verk, en hyllning till vad de kallar världens bästa druva.

Geologi. The Dirty Guide to Wine (Countryman, 2017). Amerikanska vinjournalisten Alice Feiring följer smaken på vinet från jorden till ­glaset.

Podcast. I’ll drink to that. Lyssna till intervjuer med kultproducen-terna i Piemonte, som Giacomo ­Conterno, Angelo Gaja, Maria ­Teresa Masca­rello och Marta Rinaldi.

VISA MER

Propsa gärna på din kärlek till pinot noir och nebbiolo som måltidsdrycker. Berätta om deras transparens som gör att de inte kör över, utan istället gifter sig med smakerna på tallriken. Och om vinernas nästan unika förmåga att både bjuda på stor personlighet när det avnjuts för sig, men ändå matchar många maträtter på ett finstämt och lyhört sätt. Viner med både empatisk förmåga och social kompetens.

Du kan rekommendera specifika rätter till pinot noir, som pasta med färsk, riven tryffel, skogssvamprisotto med pecorino, kantarellpaj eller ankconfit med savojkål och puylinser. Eller nebbiolo till portobelloburgare med gruyère, wallenbergare på älgfärs, tajarin (piemontesisk pasta) med ragu på skogssvamp eller en enkel svamplasagne.

Vill du göra intryck av att vara ännu mer ­påläst kan du hävda att pinot noir mer än andra druvor reflekterar platsen där de vuxit. Att det tydligt går att känna på smaken om druvorna vuxit på jord rik på sand, skiffer, granit, krita, kalk eller lera. Och att du egentligen bara bryr dig om nebbiolo som vuxit på kalkrika jordar, för bara då kan druvans aromer blomma ut till fullo.

Och det kanske allra viktigaste att få fram är att både pinot noir och nebbiolo är ­kinkiga druvor, några av vingårdens mest utmanande för vinodlaren. Pinot noir är ömtåliga konstnärssjälar som lätt muterar i vingården, är mottaglig för röta, och ger urvattnade viner om vinodlaren är för girig. Och nebbiolo som uppenbarligen hatar att resa, eftersom den med mycket få undantag blir riktigt, riktigt bra bara på några få sluttningar i Piemonte.

För att hitta helt rätt bland alla pinot noir- och nebbiolo-flaskorna, krävs verklig kunskap och erfarenhet. Det är värt att lägga lite extra tid och pengar på böcker, poddar, magasin och tidningar som hjälper en att hitta just sin egen smak av vin från de två så lika men ändå olika druvorna, och rödvinsvärldens förmodligen allra godaste viner.