Di Weekend VIN

Cider och sprit rena hantverket

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GÖR EGEN GIN. Elisabeth Hellström på Gotland.

Amanda Lindgren

Det kokar verkligen i den svenska hantverksspritbranschen. Det skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Likören påminner om sommarens första klunk av flädersaft, med massor av blommiga fläderaromer som exploderar i munnen. Men smaken är mer nyanserad än så. Det finns stråk av fläderblomsstjälk och doft av den varma, fuktiga jorden på sommarkvällarna. CharlottA Berggren på mikrodestilleriet Spriteriet i Stockholm har balanserat smakerna i sin fläderlikör väl. Söt men inte sliskig, och med 21 procent ­alkohol, passar den att dricka som avec över is eller i en spritzer med sauvignon blanc-vin, ­sodavatten och is. Den kostar en slant, 298 kronor, men då är också flädern handplockad och likören buteljerad, etiketterad och ­paketerad för hand.

Det kokar verkligen i den svenska hantverksspritbranschen. Listan med producenter blir bara längre, och de som redan varit med ett tag utvecklar sina portföljer med nya produkter. På Gotland har dottern till ägarna av den strama och vackra Fabriken Furillen, Elisabeth Hellström, startat gin­tillverkning under eget namn, ­Hellströms gin. Hon hyr för närvarande in sig på Gute vingårds destilleri, men kryddar med egenplockade ­enbär, backtimjan, vildrosor och andra ­kryddor.

Vid Ångermanälven ligger High Coast Whisky som efter namnbytet från Box Destilleri för något år sedan verkar göra ännu bättre ifrån sig. De släpper nya whiskyserier, ­senast Berg, Hav, Timmer och Älv, där den sistnämnda är gjord på orökt malt och är lagrad i bourbonfat. En mjuk, vaniljmättad, elegant och mång­bottnad whisky som kommer att få mycket uppmärksamhet.

Men kanske är hantverksciderbranschen ännu hetare, och inne i en avgörande tid just nu, när svensk cider är i färd med att definiera sig själv. Att hitta de stilar av cider som bäst uttrycker ­svenska äppelsorter, det nordiska klimatet och jordarna, och som gillas av konsumenter både i Sverige och internationellt.

En del producenter har varit i gång några år och stakat ut vägen, som Brännland Cider med den internationellt välkända, söta och extremt uppfriskande Brännland Iscider, men även framgångsrika, torra cidersorter, som Pernille Perle och Brännland Just Cider som båda finns att köpa på Systembolaget. I Umeå finns även Ciderboden, som vann flera guldmedaljer med sin cider på SM i Hantverkscider förra året.

En annan hantverkscidertillverkare, med ännu fler tunga medaljer i bagaget, är Pomo­logik i Strängnäs som lanserar en rad nya produkter på Systembolaget under våren. Det handlar om småskalighet, så volymerna är små, och ­eftersom dryckerna blivit populära tar de också slut snabbt. För närvarande finns den rena, friska och tydligt äppliga Pomologik ­Aroma 2018 och den mycket friska, söta och lite knäckiga Rimfrost Iscider 2017 att beställa. I några av Systembolagets butiker finns enstaka flaskor av Vildhumle Pomologik på ­topaz och rewena med 3,5 procent ­alkohol, och Lera Pomologik på trädgårdsfrukt och lite vild­äpplen som fått vila på ekfat från Bourgogne.

Nystartade Brutes Cider är ­enligt hemsidan ”ett litet gäng kompisar som förenats i sin kärlek till naturviner och att ha kul”. Affärsidén är att göra cider på svenska äpplen och de planerar större lansering under 2020. För att prova deras äppelsortsrena och smaksatta cidersorter redan nu, blir det till att leta på restauranger och vinbarer med naturvinsprofil. One Man Show är en ren cider gjord på Ribston-äppen och Good Friends on Acid gjord på Ingrid Marie, Ribston och Cox orange blandat med Alexander Lucas-päron som tillför sötma och mogen fruktighet. Den stora favoriten är dock Jesus Grab the Wheel, en förunderligt aptitretande blandning av Ribston, Cox orange och svenska slånbär. Den fina balansen mellan söta äpplen och strama, kärva slånbär tyder på att Brutes-gänget är skickliga på att balansera ­smaker.

De gör cider av räddad trädgårdsfrukt

Från Fruktstereo i Malmö strömmar ständigt nya, spännande cider och andra fruktdrycker. Cider Revolution är en uppfriskande blandning av äppelsorterna gloster, mutsu och lite päron, medan Plumenian Rhapsody är gjord på ­skånska Victoria-plommon, Cortland-äpplen och lite pinot noir-druvor. Ett svårslaget möte mellan elegant, rött vin, mumsiga svenska äpplen och lätt ­tropiska toner från de ­mogna plom­monen.

STYREGÅRDS VAL: Smaka småskalig svensk cider och sprit

Skånska drycker. 21 mars. Festival på Folk, mat & möten i Malmö packad med kunskap, inspiration och provningar av dryck.

Mycket smak med lite alkohol

Cidermässa på Sprit­museum. 6 september. Prova svensk hantverkscider och träffa producenterna bakom dryckerna.

Svensk hantverkssprit & dryck. Minifestival startad januari 2020 på Rosendals träd­gårdar i Stockholm, med mål att bli årligt återkommande.