Di Weekend VIN

Chenin blanc blir bara godare med åren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Viner på chenin blanc-druvan blir bara godare efter några års lagring.

För tre årtionden sedan tyckte många recensenter att vin gjort på ­druvan chenin blanc doftade våt päls och fuktiga lovikavantar. Nu låter det annorlunda, skriver Di Weekends Per Styregård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den kände brittiske vinskribenten Oz Clarke använde en gång beskrivningen ”nötter och kräks”. Men nu för tiden brukar provningsnoteringarna vara snällare. Associationer till kvitten, ingefära, gula äpplen, vårblommor, bivax och halm är vanligare. Det beror förmodligen på att odlarna nu är bättre på att ta hand om vinrankorna i planteringarna, att arbetet i vinkällarna blivit renligare. Kanske också för att klimatförändringarna gjort det lättare att få druvorna att mogna ordentligt, särskilt i Loiredalen, som ligger långt norrut i Frankrike, och där ­chenin blanc ursprungligen hör hemma.

En av chenin blancs styrkor är att den egent­ligen inte påminner om andra druvor, men samtidigt är väldigt allsidig. Vinerna kan vara lika knastertorra som den allra torraste chablis, men också lika söta som sauternes eller tokaj.

Ett glas torr, fyllig chenin blanc från Savennières i Loiredalen är bland det godaste som finns till grillad fisk eller skaldjur. Om vinet hunnit mogna, smakar det ännu bättre till rätter med tryffel, kantarell, karljohan eller murklor. Vinernas kompakta frukt och skyhöga friskhet gör även att de synkar väl smakmässigt med syrliga getostar, mogen brie, gruyère och cheddar.

De torra vinerna från Vouvray, som också ­ligger i Loiredalen, är lite lättare i stilen, och därför bra aptitretare med eller utan snittar och smårätter. Det finns också sötare Vouvray, vilket är klokt att ha till hands för att matcha maträtter med sötma i.

Så fyndar du toppviner från Rhônedalen

Bland de mest kända söta vita vinerna i Loiredalen är Coteaux du Layon och Bonnezeaux. Den skyhöga fruktsyran gör att det inte finns bättre vin till desserter som även de har hög syra, särskilt när citrusfrukter har en fram­trädande roll. Servera Coteaux du Layon nästa gång du bjuder på citrontarte, key lime pie, ­citronfromage eller någon av alla de desserter – mjuka kakor, fromager, pajer och mousser – som passar så fint att servera med saftig sallad av färska, fileade citrusfrukter.

De bästa producenterna av chenin blanc-viner i Loiredalen finns inte alltid representerade på Systembolaget, men en del dyker upp då och då, som Nicholas Joly, Domaine Huet, Moulin Touchais, ­Domaine des Baumard, Charles Joguet och François Chidaine.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Chenin blanc 79–299 kronor

MED GULA ÄPPLEN. Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc 2018, Sydafrika (nr 2035) 79 kronor. Pigg fruktsyra, drag av gula äpplen, tropisk frukt och päron. Drick som det är.

HELT EGEN STIL. Momento Chenin Blanc Verdelho 2017, Sydafrika (nr 95113) 209 kronor. Helt egen stil, lite grapefruktbitter, charmig, saftig, mineralbett, päron, honung och vårblommor.

till hälleflundra. Savennières Roche aux Moines 2016, Loiredalen (nr 93032) 299 kronor. Ekologiskt, ungt med fin syra, blom-mig frukt, nötig stil. Till bakad hälleflundra med rostade hasselnötter.

VISA MER

Även om franska Loiredalen är chenin blanc-druvans hem har Sydafrika de största ­odlingarna. Ytan minskar stadigt, men samtidigt ökar kvaliteten på vinerna även där. Och på ett område excellerar Sydafrika: fatlagrad chenin blanc, inte sällan i viner som även innehåller en del andra druvsorter. För en fin egenskap hos chenin blanc är att vinerna till skillnad från till exempel riesling-viner, passar så bra att lagra på fat och på så sätt ge dem en liten touch av rostad ek i smaken. Fatlagrad chenin blanc finns att få från många områden i Sydafrika – bland annat Swartland och Stellenbosch – och går att matcha till mat på ungefär samma sätt som fatlagrat vitt vin från Rioja, Bourgogne eller chardonnay från något annat vinland. Tänk pocherade ostron med vitvinssås, stekt abborre med kantareller, västerbottenpaj, gratinerade havskräftor eller rotistekt majskyckling.

Nya druvsorter ska rädda vinindustrin

Alla de bästa sydafrikanska vingårdarna som gör chenin blanc finns heller inte på System­bolaget, men ibland kommer det viner från Rall Wines, Mulineux, Reyneke, Waterkloof, Ken Forrester, Kleine Zalze, AA Badenhorst, Raats och Beaumont.

Ytterligare en egenskap som bidrar till att göra chenin blanc-druvan speciell, är att den, till skillnad från många andra vita viner, bara blir godare efter några års lagring. Tack vare den höga syran bevaras fruktigheten, men går från att dofta och smaka citrus, gula äpplen och andra färska frukter, till djupare, ännu mer attraktiva aromer av honung, mogen melon, persikor och ugnsbakade äpplen.