Di Weekend VIN

Bubbel och box när Norge firar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

17 maj är Norges nationaldag.

Junge, Heiko

På Norges nationaldag 17 maj är det tradition att barn får äta i princip hur många glassar de vill. Men vad har de vuxna i glasen? Di Weekends Per Styregård reder ut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På Norges nationaldag 17 maj konsumeras enorma mängder varmkorv med bröd eller lompe (norskt tunnbröd) och apelsinläsk. Och det dricks förstås en hel del alkohol, även om det statliga Vinmonopolets butiker inte är öppna. Enligt ­deras kommunikationsdirektör Halvor Bing ­Lorentzen blir det mycket mousserande: ”Det är väldigt många som dricker någon typ av ­bubbel. Det kan vara champagne eller prosecco, eller något alkoholsvagt eller alkoholfritt gjort på äpple, så att även barnen kan vara med.”

Förmodligen konsumeras även en hel del ­lådvin, för ungefär hälften av allt vin som säljs på norska Vinmonopolet är tappat på låda. ­Precis som i Sverige. Hur det kommer sig att just norrmän och svenskar är bäst i världen på att dricka vin från papplådor är inte lätt att säga, men kanske är vi bara praktiskt lagda.

Att norska vinkonsumenter, i alla fall de som bor i östra och södra delarna av landet, ofta handlar sitt lådvin på den svenska sidan av gränsen, är däremot inte svårt att förklara. De norska inköpen på Systembolaget stod för en försvarlig del av gränshandeln som enligt svensk handel 2017 uppgick till totalt 25,6 ­miljarder kronor. Enligt Halvor Bing Lorentzon är det priset som ligger bakom.

”En bag-in-box kostar ungefär halva priset i Sverige jämfört med Norge. Det gäller de lite enklare vinerna. Kommer man upp i prisklass skiljer sig priserna inte så mycket mellan produkterna.”

Det är en mycket sund prispolitik när det gäller lådviner, kan man tycka. Från Norges sida.

FAKTA
STYREGÅRDS VAL: Flytande favoriter från grannlandet

Gin. Harahorn Norwegian Small Batch Gin (nr 88803) 369 kronor (500 ml). Det Norske Brenneri använder bland annat ­rabarber, kvanne, blåbär och enbär för att få fram den populära ginen.

Öl. Amundsen Apocalyptic Thunder Juice NEIPA 6,5 %, Norge (nr 33165) 27 kronor (330 ml). Öl i New England IPA-stil med massor av fruktighet och aromatisk mosaic-humleton, men utan för mycket beska.

Akvavit. Lysholms Linie Aquavit 41,5 % (nr 59) 269 kronor (700 ml). Superklassiker gjord på potatissprit destillerad med nordiska örter och lagrat på sherryfat.

VISA MER

Halvor Bing Lorentzen är medveten om den stora gränshandeln med vin, och att den ökar. Men det finns även annan handel med alkohol som inte går genom det statliga monopolet: ”I Norge har vi också taxfree-handel på färjor och flygplatser som egentligen är ännu större än gränshandeln, och på så sätt är en större ­utmaning för oss.”

En annan favorit på Systembolagets hyllor förutom lådviner är kändisvinerna, som inte bara verkar bita sig kvar, utan ständigt bli fler och fler. I Norge har den trenden klingat av: ”Vi hade en period för ett par år sedan då det var populärt, men inte så mycket nu längre”.

Vinmonopolet planerar att öppna minst fem nya butiker under 2019, att lägga till de 323 som redan finns. Enligt ”Polets” hemsida är målsättningen att 97 procent av befolkningen ska bo i en kommun med egen Vinmonopolbutik eller mindre än 30 kilometer från närmaste butik. Det kan låta konstigt att Norge med sin erkänt aktiva och generösa landsbygdspolitik inte som i Sverige ser till att det finns en monopolbutik i varje kommun. Men man ska vara medveten om att Norge har 422 kommuner jämfört med Sveriges 290. För de invånare som bor allra längst bort från butikerna har det sedan många år tillbaka funnits ett system att kunna hämta ut beställda varor från Vinmonopolet på närmaste postkontor.

Liksom i Sverige erbjuder Vinmonopolet hemleverans i de delar av landet där det bor mest folk. En tjänst som ökar i popularitet, men fortfarande bara står för någon procent av försäljningen. Av alla drycker som beställdes via Vinmonopolets hemsida i mars 2019 hämtades 86 procent av kunden i butik, 12 procent ­levererades via lokala postkontor och bara två procent direkt hem till dörren.

En standard i Vinmonopolbutikerna som Systembolaget ännu inte infört är kylrum. Alla butiker har någon typ av kylutrymme, antingen ett eller flera svala vinkällare eller ett antal kylskåp.

Att vi svenskar kommer kunna köpa kyld champagne på Systembolaget till den 6 juni, är nog för mycket att hoppas på. Men så har vi heller inte lika djupt rotade mat- och dryckestraditioner som våra grannar under vår nationaldag. Och dessutom tar vi igen det med råge ­under midsommar både när det gäller bubbel, nubbe, vin och öl.