Di Weekend VIN

Brandrök förstör australiska druvor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Himlen som fyllts med brandrök i området runt Bomaderry i Australien i början av januari.

Julia Atiyeh /TT

Australiska vingårdar har förstörts av lågorna. På andra håll i landet kommer rökskadade druvor att påverka vinernas karaktär.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När det känns svårt att på avstånd riktigt förstå vidden av naturkatastrofer, hjälper det att ta till jäm­förande fakta. De pågående skogsbränderna i Australien omfattar i skrivande stund 4 856 000 hektar, utspridda över alla åtta delstater. Den största skogsbranden hittills i Kaliforniens historia – Mendocino Complex Fire 2018 – upptog 186 000 hektar. Och skogsbranden i svenska Västmanland 2014 täckte 13 800 hektar skog.

Skogsbränder tillhör visserligen vanlig­heterna i Australien, men de som pågår just nu är de största någonsin och säsongen har bara börjat. Dessutom råder värmerekord. Enligt australiska Bureau of Meteorology var förra året varmast någonsin. Och på vissa ställen är tempe­raturen nu uppe i nästan 50 grader.

Akut handlar det om att rädda människoliv, den unika faunan och byggnader. Historier och bilder från eldhärjade områden är mycket starka. Men effekter på jordbruk och vinodlingar är och kommer att bli mycket kännbara.

”Perioden då risken är störst för rök- och solskador på druvorna börjar inte förrän i slutet av januari, i samband med att druvorna börjar mogna,” säger Tony Battaglene, vd på organisationen Australian Grape & Wine.

”Röken från skogsbränderna penetrerar ­skalen när druvorna mognar, och ger vinet en obehagligt rökig karaktär.”

Värst drabbat just nu är Adelaide Hills, med egendomar som Penfolds Magill Estate, Henschke, The Lane Vineyards, Bird in Hand, Deviation Road, Murdoch Hills och Shaw & Smith. Enligt Tony Battaglene har bränderna förstört 1 100 hektar av områdets 3 300 hektar vinodlingar, en tredjedel av skörden, mot­svarande ett värde av 188 miljoner kronor eller 794 000 lådor vin. Förhoppningen är att de förstörda vingårdarna ska återskapas, men det ­gäller att odlarna har råd.

Inledningstexten på Tilbrook Estates hemsida talar sitt tydliga språk. Fritt översatt: ”Fredag den 20 december svepte skogsbranden över våra ägor och förstörde 21 års hårs arbete. Vineriet, hela vårt lager, 90 procent av odlingarna, hela vingården och alla byggnader brann ned. Vår vackra dröm om en ekologisk fristad har förstörts. Vi kommer att bygga upp det igen, plantera på nytt och komma tillbaka. Men vi behöver er hjälp för att göra det. Vår försäkring täcker fysiska tillgångarna, men det kommer att ta år att återställa allt. Vi har förlorat vårt levebröd, vi har inget vin eller vindruvor och ingen inkomst. Vi behöver er hjälp, donera gärna.”

På andra håll ser utmaningarna annor­lunda ut:

”I regioner som Hunter Valley, där druvorna börjar mogna i början av januari, och som är omgärdade av skogsbränder, blir effekterna av röksmaken sannolikt mycket stor,” säger Tony Baggaglene.

”Tidiga tester visar att druvornas kvalitet är allvarligt påverkade.”

Eftersom brandsäsongen bara har börjat, hänger hotet kvar. Bränder härjar i Tasmanien, även om inga skador är inrapporterade från vinindustrin. Där befaras vinturismen ta skada, och många små familjeägda vingårdar är beroende av turister.

»Visst kan Sverige göra högklassiga viner«

I Queensland beräknas produktionen ligga på en bråkdel av den normala, efter torka och vatten­brist. Och i Victoria kommer stora vin­distrikt som Gippsland, Rutherglen, King Valley och Beechworth att hotas av bränder den närmaste ­tiden.

Det går att skänka pengar till katastrofhjälp via lokala brandmyndigheter, välgörenhets­organisationer, Världsnaturfonden och Röda korset. Även enskilda vingårdar, som Tilbrook Estate, har gjort det möjligt att skänka direkt till dem. Ytterligare ett sätt att hjälpa ­vindistrikten är att köpa deras viner.

Just nu talas det mest om bränder i Australien, men skogsbränder och vin som tar smak av rök är ett problem även i USA, Sydafrika, Chile, Kanada, Grekland, Frankrike, Spanien, Portugal och Nya Zeeland.

”Budskapet till våra konsumenter är att trots de katastrofala bilderna är vi fortfarande ’open for business’, och många delar av Australien är opåverkade och välkomnar turister. Vi är beroende av att människor köper våra viner, och vi kommer tillbaka starkare än någonsin.”

Styregårds val:

Nya druvsorter ska rädda vinindustrin

SMÅ PRODUCENTER I ADELAIDE HILLS

Gentle Folk Wines. Josiga och aromatiska ”non-intervention”-viner som kan privat­importeras via Byracka Vin i Malmö.

Lucy Margaux Farm. ­Eleganta, mycket fruktiga viner utan svaveltillsats. Finns hos nätvinhandlaren drinksco.se.

The Other Right. Ovanligt elegant och aromatisk shiraz, Love Potion, och lättdrucken ­Petnat, Bright Young Pink. Privat­import via Byracka Vin.