Di Weekend VIN

Bourgogne till budgetpris

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Per Styregård letar efter "nybörjar-bourgogne".

Laurent Cipriani

Bourgogne är känt för sina svindyra flaggskeppsviner. Men det finns mer överkomliga alternativ. Di Weekends Per Styregård har rest runt i regionen efter tips.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det finns en fråga som ständigt kommer upp när man är på resa i Bourgogne. Jag ställer den till vinmakaren Thiebault Huber på Domaine Huber-Verdereau:

”Hur gick det 2016?”.

”Jag grät”, svarar han. ”Vi förlorade 80 procent av druvorna”.

Vårfrosten förstörde på sina håll nästan hela skörden, men eftersom sommaren var finfin när den väl kom, blev vinerna i slutänden riktigt mumsiga. Men storleken på skörden blev inte i närheten av vad den brukar. Och det har bidragit till att redan dyra Bourgogneviner bara blivit ännu svårare att komma över.

Syftet med min resa var att leta nybörjar-bourgogne. För i Bourgogne liksom i alla andra områden med svindyra flaggskeppsviner, finns mer överkomliga buteljer. Vin som smakar ungefär som dyrgriparna, bara inte riktigt lika mycket, lika länge och riktigt lika överväldigande.

FAKTA
Styregårds val: Bonus i Bourgogne

Vinnörderi. Clima Vinea. Kanske världens nördigaste vinapp med extremt detaljerade, interaktiva kartor över Bourgognes vingårdslotter.

Festival. Saint Vincent Tournante. Sjuttioårig vinfestival som firas i januari varje år i Bourgogne. Folkligt och välkomnande för alla.

Auktion. La Vente des Vins des Hospices de Beaune. Världens största välgörenhets­vinauktion. Hålls under tre dagar i november varje år sedan 1859 i staden Beaune.

VISA MER

Därför tog jag sikte på Côte Chalonnaise, en del av Bourgogne som Financial Times vinkritiker Jancis Robinson kallar ”kusinerna från landet” jämfört med vinerna från grannen i norr, Côte de Beaune. Och som vinprovaroraklet Tom Stevenson beskriver som en bättre version av vinerna från sydliga grannen Mâconnais. Oavsett hur man uttrycker det, viner från Rully, ­Givry, Bouzeron, Mercurey och Montagny ­erbjuder en möjlighet att prova tvättäkta ­bourgogne utan att det kostar skjortan.

Ett område i Côte Chalonnaise att hålla ögonen på är Bouzeron, även om inköparna på Systembolaget inte verkar hålla med. Inga viner därifrån finns på monopolhyllorna. Bouzeron är bland annat känt för stora odlingar aligoté, den enda vitvinsdruva som konkurrerar med chardonnay om marken i Bourgogne. Men aligotés rykte är skamfilat. För många fransoser är aligoté-vin vad man häller svartvinbärslikör i för att blanda kir.

En producent med massor av aligoté-rankor är Domaine Chanzy i Bouzeron. Arbetet leds av unge vinmakaren och operative chefen Jean Baptiste Jessiaume vars familj tog över gården för bara några år sen. ”När vi kom hit tänkte jag, vad i helvete ska jag göra med 25 hektar aligoté?” Men efter ett antal år säger han sig ha ändrat uppfattning helt. ”Vinerna har massor av ­mineralitet och erbjuder en tydlig koppling till jordmån och växtplats, även om de är mindre lämpade än chardonnay för fatlagring”.

Vill man smaka Jean Baptistes Jessiaumes ­utmärkta viner, får man vända sig till nätvinhandeln Franska Vinlistan, som levererar direkt till dörren. Och även om Systembolaget inte ­listar något från Bouzeron finns fler goda aligoté-­viner från andra distrikt att köpa där.

I Rully några kilometer söderut driver 30-åriga Erell Ninot vingården Domaine Ninot tillsammans med sin bror Flavien Ninot. Hon berättar att när hon tog över efter föräldrarna för några år sen, var hon den yngsta vinmakaren i området. Nu är hon bland de äldsta. Föryngringen banar väg för nytänkande och en större benägenhet att samarbeta. Det kan också vara ett av skälen till att vin från de här mindre kända områdena i Bourgogne låter tala om sig mer och mer.

Men all bourgogne i överkomliga prisklasser kommer inte från Côte Chalonnaise. Det finns många andra ursprung både söderut och norrut. Som Santenay, St-Aubin, Hautes Côtes de Beaune och Hautes Côtes de Nuits.

Precis på andra sidan gränsen till Côte de ­Beaune i norr, ligger Domaine Chevrot. Det operativa ansvaret har 30-åriga Vincent Chevrot, tredje generationen i vinägarfamiljen. Eller som han själv säger ironiskt: ”Första generationen bygger upp företaget, andra förvaltar, och tredje lever upp tillgångarna”.

Domaine Chevrot är certifierat ekologisk ­sedan länge. När förhållandena under 2016 ­hotade att förstöra skörden och resultera i avskedanden, och i värsta fall konkurs, beslutade Vincent att bespruta rankorna. Han är fort­farande osäker om han gjorde det rätta, men ­arbetar hårt för att få tillbaka certifieringen 2019.

Vincents viner erbjuder god kvalitet i relation till priset, särskilt från ursprungen Marange och Santenay, men de finns just nu inte på Systembolaget. Däremot dyker de då och då upp i nätvinhandlaren Vinlådans erbjudanden.

Exakt hur vinerna av ­årgång 2018 kommer smaka vet nog inte ens vädergudarna. En bra början vore att vårnätterna inte blir lika kalla som de under 2016.