Di Weekend VIN

Bästa knepen för att hitta fynden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vin på ovanliga druvor är en strategi att hitta prisvärda drycker.

Di Weekends vinskribent Per Styregård tipsar om några strategier att få tag på viner av god kvalitet till hyggligt pris.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Statistiken säger att vi köper dyrare viner än förr. Vi lägger gärna några kronor till för en flaska, eller en tjuga till för en låda, jämfört med för bara några år sedan. I gengäld hoppas vi på högre kvalitet på det vi dricker. Det är glädjande nyheter, men man ska vara medveten om att priserna samtidigt gått upp, särskilt på viner i högre prisklass från kända ursprung. Enligt sajten Vin-x.com, ett index som indikerar hur priserna på vin går upp och ned på världsmarknaden, har snittpriset på de tusen mest handlade vinerna på auktioner gått upp med över 10 procent på ett år, och med över 30 procent på fem år. Inte mycket tyder på att trenden är på väg att vända, även om inget är säkert nu när tullavgifter verkar bli på modet igen.

För att få tag på viner av god kvalitet till hyggligt pris, gäller det att ha en räv bakom örat. Men sorry, alla älskare av fransk bourgogne och champagne, italiensk barolo och barbaresco, amerikanskt från Napa Valley och australiskt från Coonawarra – de vinerna är och förblir kostsamma, och de riktiga kapen lyser med sin frånvaro. För att hitta det där lilla extra utan att prislappen blir för skrämmande, gäller det att undvika självklarheter.

En strategi är att sikta på vin gjort på väldigt ovanliga druvsorter. Chansen är stor att du kommer att gilla vinet, även om du inte vet ett ­skvatt om druvan. Inte nödvändigtvis för att du är okunnig, men för att det finns en massa druv­sorter planterade i vingårdar världen runt, som bara står och väntar på att bli upptäckta.

Ta bara koshu, Japans egna, inhemska druv­sort som vi journalister flaggat för ska bli trendig ganska länge. Jag provade en rad koshu-­viner i Tokyo härom året, oftast lätta, friska, rena och med lite angenämt blommig eftersmak. Koshuviner dyker numera regelbundet upp på den Japaninfluerade svenska krogscenen. Dessutom släpps i dag utmärkta Grace Koshu Private Reserve 2016 på Systembolaget.

En annan druva är mauzac blanc som man i princip bara stöter på i franska Gaillac och ­Limoux, även om den också används till ­armagnac. Vinerna blir ofta rejält smakrika, med drag av mogna äpplen. Prova Zacm’Orange 2016 från Causse Marines så får du se.

En annan strategi är att leta vin från ställen du inte vanligtvis köper vin ifrån. Som Ungern och Uruguay. Många av vinerna därifrån håller hög kvalitet, utan att de blir särskilt dyra. Libanon är också ett sådant ursprung. Inget okänt vinland, men eftersom produktionen är liten lanseras de sällan i Sverige. När de väl gör det kan de vara värda att hålla ögonen på. Vinerna skiljer sig förstås i stilen, men generellt har de ofta en mustig, smakrik, utvecklad karaktär som går hem i de flesta läger. Kanske är det ett resultat av områdets generöst varma klimat, ­inhemska druvsorter och en mycket lång tradition av att göra vin, som inte sällan kompletteras med konsultkunnande från franska vin­firmor.

I dag lanseras vinet Marquis de Beys 2013 från en av Libanons äldsta vinfirmor, Domaine de Tourelles, grundad av en fransman redan 1868. Drick det till långkokt lammlägg med couscous eller portobelloburgare med chipotle.

Ytterligare en strategi, kanske den ­enklaste och mest effektiva, är att leta efter ursprung som ligger precis vid sidan av mer kända. I vissa fall är det bara några få meter mellan de båda ursprungen, medan skillnaden i pris kan vara flera hundra kronor.

Det finns massor av exempel, två av dem är de italienska distrikten Rosso di Montalcino i Toscana och Docetto d’Alba i Piemonte. På Systembolaget finns just nu 30 viner från Rosso di Montalcino, men bara två på hyllorna, resten måste beställas ett par veckor i förväg. Samma gäller Dolcetto d’Alba, varav över 40 stycken ­listas på systembolaget.se, men bara tre ligger på hyllorna i butikerna.

I dag lanseras också Rosso di Montalcino 2015 från Lisini. Det smakar som en lillebror till Brunello di Montalcino, med något mindre smakrikedom och fatkaraktär. Dolcetto d’Alba 2016 från Curto Marco är ännu lättare, men fortfarande angenämt smakrikt, något jag så här års gärna matchar med hemgjord pasta med salvia, smör och hemtorkade trattkantareller.

Styregårds val: Överraskande bra viner under hundringen

Vitt. Héritage Côtes du Rhône Blanc Ogier 2017 (nr 2866), ­99 kronor. Behagligt vaxig i konsistensen och ett stråk av vårblommor i smaken. Drick till grillad grissida eller en bit Comté-ost.

Vitt. Hunter’s Riesling 2017 (nr 2488), 89 kronor. Nyzeeländsk tolkning av den urtyska druvan riesling. Generöst aromatisk med frisk syra att dricka som aperitif eller till fiskgryta.

Rött. Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2016 (nr 71832), 99 kronor. Kryddigt, rökigt och sådär lagom smakrikt vin till säsongens första grillkväll.