Di Weekend VIN

Bästa bubblet på beställning

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kiyoshi T Segundo

Di Weekends Per Styregård tipsar om hur du hittar guldkornen bland de mousserande vinerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Visst går det att på vinst och förlust kliva in på närmaste Systembolaget och greppa sina flaskor bubbel ­direkt från hyllan. Hyggligt väl­sorterade butiker har över hundra mousserade viner i sitt fasta sortiment. Men många gånger är det svårt att hitta viner med det där lilla extra, med ett personligt uttryck i smaken som jag så ofta letar och ­längtar efter.

För att hitta guldkornen, passa på när monopolets inköp av viner som tillverkas i små volymer lanseras två gånger i månaden. Ofta säljer de smaskigaste nyheterna slut snabbt, men ibland faller fynden i glömska, och kan finnas kvar på hyllorna rätt länge. Det gäller bara att hitta dem.

För tre månader sedan kom Bedstekilde Brut Natur 2017, ett skånskt mousserande äppelvin som slår de flesta flaskor bubbel tillverkade i Sverige som jag har provat. Och det finns fort­farande flaskor kvar här och var. Är det mer udda ursprung av mousserande vin som kittlar, finns också flaskor kvar av Wiston Estate Cuvée Brut 2009, från den kommande stormakten i bubbelvärlden, Sydengland. En uppfriskande fruktbomb med elegans och extrem aperitif­potential. Eller Rings Blanc et Noir 2015 från Tyskland gjord på chardonnay och pinot noir i en utvecklad, brödig och inställsam färdig att dricka-stil.

Den på alla sätt eleganta, finstämda och härligt gräddiga prestigechampagnen Diebolt-­Vallois Fleur de Passion 2010 släpptes i september, men finns fortfarande kvar i ganska många butiker. Det gäller också Roland Champion Special Club Grand Cru 2012 som lanserades i oktober och bjuder på skönt utvecklad karaktär och fruktighet trots sin späda ålder.

Beryktat goda årgångar av champagne, som 2008, har en särskild benägenhet att sälja slut. Men det finns andra år från bra producenter, som Delamotte Blanc de Blancs Brut 2012, Deutz Cuvée William Deutz 2009 och Louis Roederer Brut Vintage 2012. Alla kommer att bli mer nyanserade, mumsiga, nötiga och utveck­lade de närmaste åren. Det gäller också Deutz Blanc de Blancs 2013 som lanserades den 6 ­december.

Om det finns tid och tålamod att beställa sina mousserande viner i förväg, ökar urvalet dramatiskt. Medan en enskild butik brukar ha ett hundratal viner, finns över 1 000 att beställa. Ett av dem är Egly-Ouriet Grand Cru Brut Rosé. Det är inte årgångsbetecknat, men baserat på årgång 2014 och kanske Systembolagets bästa roséchampagne. Det smakar lite mer rödvin än många andra roséchampagner, med generösa drag av rosor, körsbär, rostat bröd, rostade ­hasselnötter. En annan oerhört elegant och aptit­retande är Pierre Peters Rosé for Albane i en mer lågmäld stil.

Ett bra sätt att lära sig mer om flera champagnehus i ett slag, är att köpa blandade lådor från vinimportörer. Det brukar finnas flera att välja på så här års. Vinimportören Vin & Natur arbetar med en rad champagnebönder vars respektive karaktärer går att få en bra bild av ­genom att beställa Vin & Naturs champagne­låda nr 8. Där ingår champagne från Clande­stine, Christophe Mignon och Laherte Frères. En favo­rit är Laherte Frères Blanc de Blancs Brut Natur som också går att köpa för sig.

En annan importfirma, Gullberg by Stock­wine, är också starka på champagne. Deras ­Odlarlådan innehåller odlarchampagner från tre olika producenter, André Jacquart, Moussé Fils och Francis Boulard, alla mindre vinbönder som framgångsrikt gör viner med stor personlighet och attityd.

Lådvis med nya smakupplevelser

Det är också pedagogiskt att som vinimportören Buteljholmen paketera flera champagner från samma hus, Hugues de La Bourdonnaye, i olika stil i samma låda. I deras Buteljholmen 1 Champagne Brut Natur ingår ett vin som ­domineras av druvan pinot meunier, ett gjort bara på chardonnaydruvor och ett rosévin.

Från den lilla importören Words & Wines kommer en blandlåda från den spanska producenten av mousserande vin, Mas Candí.

Oavsett syfte med inköpet av det mousserande vinet, brukar det löna sig att planera i förväg. Det är alltid är en god idé att ha en flaska mousse­rande vin på kylning när det dyker upp något att fira.

STYREGÅRDS VAL: Mousserande under tvåhundringen

Det bubblas om biodynamiskt vin

I BAREN. Ca’Montini Prosecco Extra Dry, Italien (nr 77377) 99 kronor. Inte för sött, men rejält blommigt och fruktigt med en hel del smak av mogna päron. Drick i baren.

DISKRET SMAK. Tissot-Maire Extra Brut, Frankrike (nr 78725) 119 kronor. Helt torr, drag av färska örter, mineraler och gula plommon. Lågmält, vinner i längden.

TILL HAVSKRÄFTOR. Crémant ­d’Alsace Chardonnay, Frankrike (nr 7520) 149 kronor. Mycket fruktig, ren stil, aromatisk med lite tropiska inslag. Till gratinerade havskräftor.