Di Weekend VIN

Alkoholpolitik på högsta nivå

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Kanske är ­Emmanuel Macron och hans parti de enda ­riktiga hoppen i EU-valet, om det är god vinkultur som är din allra högsta politiska prioritet", skriver Per Styregård i en krönika.

Stephane Mahe

Inför valet söndagen den 26 maj är det hög tid att kolla upp vad de olika partigruppernas politik kan innebära för din vinkonsumtion. Kommer utgången av valet påverka om du blir en inbiten vinsamlare eller enkel lådvinskonsument i framtiden?
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Svenska politiska partier verkar överens om ganska mycket när det gäller alkoholpolitik. Höga alkoholskatter, förbjuden hembränning, restriktiva regler för representation med alkohol och detaljhandelsmonopolets bevarande står de flesta partier bakom.

Frågan är om det även gäller när de ska samarbeta med partier från andra länder i grupperingarna i Europaparlamentet?

En röst på partigruppen Europeiska enade vänstern/nordisk grön vänster (GUE/NGL) kan bli en röst på volym snarare än kvalitet, i varje fall när det gäller vin. Den unikt stora andelen lådviner som vi svenskar konsumerar kan tänkas vara en förebild i gruppen, och något andra länders vänsterinriktade partier gärna vill kopiera. Den praktiska och prisvärda lådan gör vinet folkligt och tillgängligt för fler.

Men även de nordiska detaljhandelsmono­polen som begränsar tillgängligheten, den ekonomiska vinningen, privat entreprenörskap och innovationsanda, står nog högt i kurs. Om gruppen växer i styrka kan Systembolaget blir en av Sveriges största exportprodukter.

Till Europeiska folkpartiets grupp (EPP) hör Moderaterna och Kristdemokraterna. I den gruppen finns förespråkare för sänkt alkoholskatt för att fler ska ha råd att njuta av slotts­viner. Den här gruppen kommer inte att stifta lagar för att tvinga vinproducenterna att öppet redogöra för ingredienserna på vinetiketterna, som många andra i vinbranschen förespråkar. Nej, Europeiska folkpartiets grupp litar på att marknaden tar hand om sådant.

I Europaparlamentets näst största parti­grupp, Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D), ingår Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ. De säger sannolikt nej till gårdsförsäljning, nej till liberalisering av ­alkoholpolitiken, nej till mer alkoholreklam, nej till fler utskänkningstillstånd och nej till förändringar av alkoholskatten. De säger också troligtvis ja till att behålla Systembolaget.

De gröna/Europeiska fria alliansen (F/EFA) heter gruppen där Miljöpartiet ingår. När de ska välja vin, är högsta prioritet att det är ekologiskt och tillverkat på ett hållbart sätt. Det innebär samtidigt att smaken inte är lika högt prioriterad och kan komma på skam. Å andra sidan kan det vara en risk man får ta eftersom den klimatpolitik gruppen står för kan vara precis vad som krävs för att hejda en klimatkatastrof. För om uppvärmningen av jordklotet går överstyr, blir det inga viner alls att njuta av.

Lådvis med nya smakupplevelser

För partierna i Europeiska konservativa och reformister (ECR), där Sverigedemokraterna ingår, är det helt ok att dricka vin, bara det kommer från Europa, och allra helst från det egna landet. Och så länge man dricker vinet till genuina, europeiska maträtter som hamburgare och kycklingcurry ...

Alliansen liberaler och demokrater för Europa (Alde) är tillhåll för Liberalerna och Centerpartiet. I gruppen ryms krafter som vill ha ett mycket starkt EU, bland annat Emmanuel ­Macrons parti. Han har flera gånger försvarat vanan att dricka vin två gånger om dagen, och sagt att vin, till skillnad från andra alkoholhaltiga drycker, sällan leder till överkonsumtion. Kanske är ­Emmanuel Macron och hans parti de enda ­riktiga hoppen i EU-valet, om det är god vinkultur som är din allra högsta politiska prioritet.

Begrunda gärna mina vilda spekulationer innan du röstar söndag 26 maj. Men framför allt, läs på vad respektive parti och partigrupp i verkligheten har för politisk agenda och kommer att arbeta för, som inte bara påverkar hur du dricker vin, utan livet i övrigt.

Styregårds val: Drick partifärgat till valdramatiken

Hur handlar vi vin om 30 år?

Rosa. Triennes Rosé 2018, Méditerranée, Frankrike (nr 90028) 118 kronor. Lätt stil, bara en touch av frukt, bär och örter. Serveras väl kyld till snittar på verandan.

Grönt. Aphros Loureiro 2017, Vinho Verde, Portugal (nr 3932) 129 kronor. Läskande och gott, men ändå intressant. Till aperitif eller grillade skaldjur.

Rött. Les Terrasses Beatrice et Pascal Lambert 2017, Chinon, Frankrike (nr 95418) 149 kronor. Gräs, svarta vinbär, örter och lakrits i smaken.