vin

Dryckerna till 2010-talsfesten

Snart börjar ett nytt årtionde, och det är dags att sammanfatta det gamla.

Dryckeskalendern 2019

Det är hög tid att planera årets dryckeskalender. Di Weekends Per Styregård fyller alla 24 luckor med vin, bubbel, öl…

Samma vingård – skilda världar

Så kallade vertikalprovningar behöver inte vara så avancerade eller dyra.

Dramatiskt väder slår mot skördarna

Just nu duggar rapporterna tätt från vinskörden 2019 i Europa. Det är ännu svårt att få överblick, alla druvor är inte…

Vinlistor – inte bara för kalenderbitare

Allt fler krogar profilerar sig med hjälp av sina vinlistor. Men ofta tar hippa producenter i kända distrikt över,

Spa, konst och cannabis lockar vinturisterna

De svenska vingårdarna kommer säkert att hitta spännande sidoverksamheter för att dra till sig turister – precis som…

Säsongens succédrycker

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård summerar sommarens bästa drycker.

Så fyndar du toppviner från Rhônedalen

Vinproducenterna i klassiska Rhônedalen har upplevt fyra toppårgångar på raken: 2015–2018. Di Weekends Per Styregård guidar i hur du köper de bästa vinerna från bland annat…

Ta tempen på sommarvinerna

Har du druckit avslaget bubbel som stått i solen på grannens garden ­party? Har du blivit serverad ljummen amarone på kvarterskrogen ­eller iskall cava från flaskan i champagneskålen på bardisken? Då vet du att temperaturen gör skillnad för smaken.

Våga vidga rosévinsvyerna

Dricker du rosévin från Provence? Då tillhör du en växande skara globala vinkonsumenter. Exporten av de rosa vinerna från Provence har gått som en raket de senaste tio åren.

Så matchar du primörer med rätt vin

Nu startar det stora nöjet att matcha säsongens råvaror och rätter med klockrena drycker, skriver Per Styregård i en krönika.

Storhetstid för svenska viner?

På måndag den 3 juni görs en av de största och bästa lanse­ringarna av svenskt vin hittills på Systembolaget. 26 svensk­tillverkade mousserande, vita och rosa viner.

Bubbel och box när Norge firar

På Norges nationaldag 17 maj är det tradition att barn får äta i princip hur många glassar de vill. Men vad har de vuxna i glasen? Di Weekends Per Styregård reder ut.

Alkoholpolitik på högsta nivå

Inför valet söndagen den 26 maj är det hög tid att kolla upp vad de olika partigruppernas politik kan innebära för din vinkonsumtion. Kommer utgången av valet påverka om du blir en inbiten vinsamlare eller enkel lådvinskonsument i framtiden?

Hög tid att tänka utanför boxen

Umbala Grande Reserve är Systembolagets mest säljande rödvin. Kvaliteten imponerar inte på Per Styregård som i stället lämnar flera tips på bättre alternativ till en marginellt högre kostnad.

Spotta i nävarna – och börja prova

Somliga påstår att all dryckesprovning går till på ett och samma sätt. Att du först ska titta på dryckens färg, sedan dofta på den, smaka av och spotta ut. Lyssna inte till dem. Att prova dryck är så mycket mer, och kan gå till på många andra sätt.

Hur handlar vi vin om 30 år?

Svenskt vin och andra nordiska drycker kan gå en ljus framtid till mötes när den lokala förbrukningen ökar. Det skriver Per Styregård i en krönika.

Roten till de goda smakerna

Morotens dag infaller den 4 april. Och denna rotsak är lätt att kombinera med vin, skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.

Indiska viner på frammarsch

Antalet indiska vingårdar ökar snabbt, och ännu snabbare ökar antalet vindrickare. Men produktionen är ännu ojämn – det finns några mycket bra viner, men också en del bottennapp, skriver Per Styregård i en krönika.

Systembolaget vidgar vinvyerna

Systembolagets inköps­avdelning verkar ha lyssnat på trendspanarna, skriver Per Styregård. Dagens lansering innefattar viner från udda områden som Armenien, Japan och Grekland.

Lätt att dricka gott utan alkohol

Alkoholdrickandet är på nedåtgående bland ­Europas unga. Och marknaden för alkoholfritt har exploderat. Di Weekends Per Styregård tipsar om de bästa dryckerna.

Till botten med årgången 2018

Om 2018 blir en minnesvärd vinårgång är för tidigt att säga, men det finns händelser och trender under året som är värda att komma ihåg.

Hög tid att fixa högtidsdrycken

Ett bra sätt att få tag på goda drycker inför högtidshelgerna är att vara ute i god tid. Det skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård i en krönika.

Vinerna som är vinnare på vintermenyn

Numera är både krogmenyer och hemmamiddagar baserade på lokala ­säsongsråvaror det naturligaste som finns. Även i december. Per Styregård tipsar om vilka viner som går bra ihop med nordiska vinterrätter.

Nya vågen från Champagne

Hög kvalitet och stor individualitet är ledorden för en rad producenter i Champagne som utmanar i den traditionstyngda regionen.

Inga fler artiklar tillgängliga