vin

Därför älskar vi pinot noir

Utsökt flyktiga och föränderliga. Karaktärsfulla och personliga. Di Weekends Per Styregård förklarar charmen med viner gjorda på druvorna pinot noir och nebbiolo.

Vin en vinnare på vita duken

Varken Komedin Sideways eller dokumentären Mondovino var först ut i sin genre, men har genom sin stora genomslagskraft ändå bildat skola i vinfilmvärlden.

Med maximal smak av Alsace

Vinerna från Alsace som säljer mest i Sve­rige kostar runt hundralappen. Är man på allvar nyfiken på hur Alsace smakar när det är som bäst, får man vara beredd att lägga några tjugor till. Det skriver Di Weekends vinexpert Per Styregård.

Torr sommar ger ovanlig vinskörd

Spannmålsskörden 2018 ser ut att bli den minsta sedan tidigt 1990-tal i Sverige, och brist på foder till kött­boskap under sommaren skapade kö till slakterierna. I juli presenterade regeringen ett krispaket för lantbruket om 1,2 miljarder kronor som kommer att ­fördelas till lantbrukare under 2018 och 2019.

Så kan vin bli politik

Vinindustrin är mycket känslig för ­klimatförändringar. I till exempel Portugal har odlingar och gårdar drabbats hårt av skogsbränder. I Sverige är inte vin och politik lika intimt förknippade, men visst kan vin bli politik även här, skriver Di Weekends Per Styregård.

Vindoldisar kliver ut ur skuggan

Det finns otaliga distrikt i vinvärlden, och fler verkar de bli. Per Styregård listar fyra udda områden som är värda att lägga på minnet.

Sensomrigt med med rött i glasen

Sommaren handlar inte bara om krispigt vitt, saftig rosé och hemgjord ­flädersaft. En del rödvinsdruvor passar också att ha i glaset på sensommaren.

Här är sommarens hetaste bubbel

Bara lugn, ”peak prosecco” innebär inte att druvorna till det italienska bubblet börjar ta slut. Snarare att den snabba försäljningsökningen av vinet de senaste åren mattats av. Och det gäller framför allt i USA och Storbritannien. I Sverige verkar vurmen för prosecco hålla i sig, skriver Per Styregård.

Syndigt sött till Bergmanfilmen

Bergmanåret 2018 har bara kommit halvvägs, och ännu återstår massor av bergmanesque kultur att ta till sig. Utställningar, samtal, filmvisningar och teateruppsättningar avlöser varandra. Gyllene tillfällen att förkovra sig i regissörens produktion. Di Weekends Per Styregård reder ut hur du bäst matchar hans skapelser med dryck.

Tillfället gör vinupplevelsen

Tänk på helheten när du bjuder på middag. Både musik, dukning, porslin, glas och konversation bidrar tillsammans med maten och drycken i högsta grad upplevelsen. Det skriver Di Weekends vinskribent Per Styregård i en krönika.

Sommarpärlor under 200 kronor

Vitt, rosa och bubblande vin kanske tar upp större delen av inköpslistan i sommar, men ett par glas svalt rött vin ska inte föraktas, skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.

Vinfynd för långa sommarkvällar

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård tipsar om de bästa juninyheterna i vinhyllan.

Rosa i glaset – och på nätet

Hur länge kan rosévinsboomen hålla i sig? Di Weekends dryckesexpert Per Styregård reder ut.

Systemets dolda skatter

En stor del av dryckerna på Systembolaget.se finns varken på Systembolagets hyllor eller i deras lager, utan hos någon importör. Där ligger de och väntar på att någon sugen konsument ska klicka på ”beställ”-knappen, skriver Per Styregård i en krönika.

Bourgogne till budgetpris

Bourgogne är känt för sina svindyra flaggskeppsviner. Men det finns mer överkomliga alternativ. Di Weekends Per Styregård har rest runt i regionen efter tips.

Matcha primörer med vårig dryck

Kanske är rabarbern den allra mest väl­komna råvaran i säsong vid den här tiden. Och varför inte i kombination med en ­annan av vårens njutningar: rosévinet.

Visst passar det med öl till lamm

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård gillar att dricka öl till lamm. Här tipsar han om passande drycker till rätterna på påskbordet.

Bästa knepen för att hitta fynden

Di Weekends vinskribent Per Styregård tipsar om några strategier att få tag på viner av god kvalitet till hyggligt pris.

Lyft på hatten för vinmakarna

Di Weekends vinskribent Per Styregård har besökt La Dive Bouteille i franska Saumur.

Blandade druvor är vinets framtid

En tydlig trend i vinvärlden är att druvans betydelse tonas ner, och ursprung och personerna bakom vinet lyfts fram, skriver Di Weekends Per Styregård i en krönika.

Så kollar du om vinet är veganskt

Det kan verka onödigt med djurprodukter när man gör vin, men det är vanligare än man tror, och dessutom en gammal tradition.

Så här väljer du vinet 2018

De senaste åren har några viners marknadsandelar vuxit särskilt mycket, globalt. Som rosé, mousserande vin – med prosecco i spetsen – och ekologiskt vin. Blir 2018 vändningen? Får vi uppleva ”peak rosé” och ”peak prosecco”? Kommer konsumenterna hitta andra sätt att handla hållbara viner än ekologiskt?

Har du koll på läget?

Att leta efter vin man gillar har vissa likheter med att leta nytt boende. Man väljer inte bara lägenhet eller hus för dess egen skull. Bostadsområdet är också viktigt, skriver Di Weekends Per Styregård.

Champagnes nya bubblare

Att lära sig några producentnamn och hur deras viner smakar, är fortfarande bästa sättet att hitta fram till champagnen som faller dig i smaken. Di Weekends Per Styregård guidar.

Färdiga lådor vinnande vinval

Allt fler köper blandade vinlådor. Lådor med sex eller tolv viner från olika producenter och ursprung, handplockade av importören och levererade på Systembolaget eller i andra kanaler. En påse blandat med i bästa fall spännande, personliga viner.

Inga fler artiklar tillgängliga