vin

Här är sommarens hetaste bubbel

Bara lugn, ”peak prosecco” innebär inte att druvorna till det italienska bubblet börjar ta slut. Snarare att den snabba försäljningsökningen av vinet de senaste åren mattats av. Och det gäller framför allt i USA och Storbritannien. I Sverige verkar vurmen för prosecco hålla i sig, skriver Per Styregård.

Syndigt sött till Bergmanfilmen

Bergmanåret 2018 har bara kommit halvvägs, och ännu återstår massor av bergmanesque kultur att ta till sig. Utställningar, samtal, filmvisningar och teateruppsättningar avlöser varandra. Gyllene tillfällen att förkovra sig i regissörens produktion. Di Weekends Per Styregård reder ut hur du bäst matchar hans skapelser med dryck.

Tillfället gör vinupplevelsen

Tänk på helheten när du bjuder på middag. Både musik, dukning, porslin, glas och konversation bidrar tillsammans med maten och drycken i högsta grad upplevelsen. Det skriver Di Weekends vinskribent Per Styregård i en krönika.

Sommarpärlor under 200 kronor

Vitt, rosa och bubblande vin kanske tar upp större delen av inköpslistan i sommar, men ett par glas svalt rött vin ska inte föraktas, skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.

Vinfynd för långa sommarkvällar

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård tipsar om de bästa juninyheterna i vinhyllan.

Rosa i glaset – och på nätet

Hur länge kan rosévinsboomen hålla i sig? Di Weekends dryckesexpert Per Styregård reder ut.

Systemets dolda skatter

En stor del av dryckerna på Systembolaget.se finns varken på Systembolagets hyllor eller i deras lager, utan hos någon importör. Där ligger de och väntar på att någon sugen konsument ska klicka på ”beställ”-knappen, skriver Per Styregård i en krönika.

Bourgogne till budgetpris

Bourgogne är känt för sina svindyra flaggskeppsviner. Men det finns mer överkomliga alternativ. Di Weekends Per Styregård har rest runt i regionen efter tips.

Visst passar det med öl till lamm

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård gillar att dricka öl till lamm. Här tipsar han om passande drycker till rätterna på påskbordet.

Bästa knepen för att hitta fynden

Di Weekends vinskribent Per Styregård tipsar om några strategier att få tag på viner av god kvalitet till hyggligt pris.

Lyft på hatten för vinmakarna

Di Weekends vinskribent Per Styregård har besökt La Dive Bouteille i franska Saumur.

Blandade druvor är vinets framtid

En tydlig trend i vinvärlden är att druvans betydelse tonas ner, och ursprung och personerna bakom vinet lyfts fram, skriver Di Weekends Per Styregård i en krönika.

Så kollar du om vinet är veganskt

Det kan verka onödigt med djurprodukter när man gör vin, men det är vanligare än man tror, och dessutom en gammal tradition.

Så här väljer du vinet 2018

De senaste åren har några viners marknadsandelar vuxit särskilt mycket, globalt. Som rosé, mousserande vin – med prosecco i spetsen – och ekologiskt vin. Blir 2018 vändningen? Får vi uppleva ”peak rosé” och ”peak prosecco”? Kommer konsumenterna hitta andra sätt att handla hållbara viner än ekologiskt?

Har du koll på läget?

Att leta efter vin man gillar har vissa likheter med att leta nytt boende. Man väljer inte bara lägenhet eller hus för dess egen skull. Bostadsområdet är också viktigt, skriver Di Weekends Per Styregård.

Champagnes nya bubblare

Att lära sig några producentnamn och hur deras viner smakar, är fortfarande bästa sättet att hitta fram till champagnen som faller dig i smaken. Di Weekends Per Styregård guidar.

Färdiga lådor vinnande vinval

Allt fler köper blandade vinlådor. Lådor med sex eller tolv viner från olika producenter och ursprung, handplockade av importören och levererade på Systembolaget eller i andra kanaler. En påse blandat med i bästa fall spännande, personliga viner.

Vinerna som lyser upp i höstmörkret

Champagne, cherry eller syrah? Di Weekends vinkrönikör Per Styregård guidar till vinerna att möta mörkret med.

Guldkorn på hyllorna i höst

Systembolagets nyhetshyllor fylls oftast på med nya viner två gånger i månaden, och ofta bättre och bättre viner ju närmare jul vi kommer. Oktober var inget undantag.

Bubblare till höstbjudningen

Många greppar instinktivt efter rödvin och mörkt ale när hösten sätter in, men det finns många andra sätt att komplettera höstens råvaror, skriver Di Weekends Per Styregård.

Dra lärdom av vinkulturen

Att supa skallen i bitar är ingen konst. Det klarar de flesta som vill. Men går det att vända på steken, och i stället lära sig något om omvärlden av drycken? Kan man bilda sig genom att studera vilket vin man har i glaset?

Partitillhörighet färgar av sig

Med mindre än ett år kvar till valet, kan man fråga sig vad svenska politiker bunkrar upp med inför stundande valrörelse. Vad kommer de fukta strupen med när debatten hettar till?

Vinorterna som är de nya bubblarna

Di Weekends dryckesexpert Per Styregård guidar till nio lite udda ursprung där vinerna har en egen stil, vinorter som han spår kommer att bli mer kända framöver.

Vin: Sommarens höjdpunkter

Di Weekends Per Styregård har samlat på sig en rad nya kombinationer av mat och dryck i sommar. Här är favoriterna.

Vineuropas vilda västern

En turbulent nutidshistoria har gjort vindistrikten Collio och Goriška Brda i gränslandet mellan Italiten och Slovakien till en tummelplats för experimentsugna vinproducenter. Det är också det roliga med att vinturista här, skriver Di Weekends Per Styregård.

Inga fler artiklar tillgängliga