vin

Hög tid att tänka utanför boxen

Umbala Grande Reserve är Systembolagets mest säljande rödvin. Kvaliteten imponerar inte på Per Styregård som i stället lämnar flera tips på bättre alternativ till en marginellt högre kostnad.

Spotta i nävarna – och börja prova

Somliga påstår att all dryckesprovning går till på ett och samma sätt. Att du först ska titta på dryckens färg, sedan dofta på den, smaka av och spotta ut. Lyssna inte till dem. Att prova dryck är så mycket mer, och kan gå till på många andra sätt.

Hur handlar vi vin om 30 år?

Svenskt vin och andra nordiska drycker kan gå en ljus framtid till mötes när den lokala förbrukningen ökar. Det skriver Per Styregård i en krönika.

Roten till de goda smakerna

Morotens dag infaller den 4 april. Och denna rotsak är lätt att kombinera med vin, skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.

Indiska viner på frammarsch

Antalet indiska vingårdar ökar snabbt, och ännu snabbare ökar antalet vindrickare. Men produktionen är ännu ojämn – det finns några mycket bra viner, men också en del bottennapp, skriver Per Styregård i en krönika.

Systembolaget vidgar vinvyerna

Systembolagets inköps­avdelning verkar ha lyssnat på trendspanarna, skriver Per Styregård. Dagens lansering innefattar viner från udda områden som Armenien, Japan och Grekland.

Lätt att dricka gott utan alkohol

Alkoholdrickandet är på nedåtgående bland ­Europas unga. Och marknaden för alkoholfritt har exploderat. Di Weekends Per Styregård tipsar om de bästa dryckerna.

Till botten med årgången 2018

Om 2018 blir en minnesvärd vinårgång är för tidigt att säga, men det finns händelser och trender under året som är värda att komma ihåg.

Hög tid att fixa högtidsdrycken

Ett bra sätt att få tag på goda drycker inför högtidshelgerna är att vara ute i god tid. Det skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård i en krönika.

Vinerna som är vinnare på vintermenyn

Numera är både krogmenyer och hemmamiddagar baserade på lokala ­säsongsråvaror det naturligaste som finns. Även i december. Per Styregård tipsar om vilka viner som går bra ihop med nordiska vinterrätter.

Nya vågen från Champagne

Hög kvalitet och stor individualitet är ledorden för en rad producenter i Champagne som utmanar i den traditionstyngda regionen.

Därför förtjänar Beaujolais att firas

En ny generation vinbönder har rest runt och tagit intryck av vinmakare i andra ­länder och sedan återvänt till Beaujolais med nya erfarenheter. Vinerna därifrån är numera så spännande och varierande i smak och karaktär att Di Weekends Per Styregård föreslår införandet av Beaujolais Nouveau-dagen i almanackan.

Därför smakar vissa viner illa

Tycker du det är svårt att sätta ord på hur ett vin smakar? Får du tunghäfta när sommelieren ber dig beskriva hur du vill ha ditt rödvin? Börja då i andra änden, beskriv vin som smakar illa.

Matcha syrah med skogens smaker

Det lätt att matcha syrah med mat, ofta lättare än andra fylliga, mäktigt smakrika rödviner. Di Weekends vinskribent Per Styregård berättar om succén bakom syrah-druvan.

Därför älskar vi pinot noir

Utsökt flyktiga och föränderliga. Karaktärsfulla och personliga. Di Weekends Per Styregård förklarar charmen med viner gjorda på druvorna pinot noir och nebbiolo.

Vin en vinnare på vita duken

Varken Komedin Sideways eller dokumentären Mondovino var först ut i sin genre, men har genom sin stora genomslagskraft ändå bildat skola i vinfilmvärlden.

Med maximal smak av Alsace

Vinerna från Alsace som säljer mest i Sve­rige kostar runt hundralappen. Är man på allvar nyfiken på hur Alsace smakar när det är som bäst, får man vara beredd att lägga några tjugor till. Det skriver Di Weekends vinexpert Per Styregård.

Torr sommar ger ovanlig vinskörd

Spannmålsskörden 2018 ser ut att bli den minsta sedan tidigt 1990-tal i Sverige, och brist på foder till kött­boskap under sommaren skapade kö till slakterierna. I juli presenterade regeringen ett krispaket för lantbruket om 1,2 miljarder kronor som kommer att ­fördelas till lantbrukare under 2018 och 2019.

Så kan vin bli politik

Vinindustrin är mycket känslig för ­klimatförändringar. I till exempel Portugal har odlingar och gårdar drabbats hårt av skogsbränder. I Sverige är inte vin och politik lika intimt förknippade, men visst kan vin bli politik även här, skriver Di Weekends Per Styregård.

Vindoldisar kliver ut ur skuggan

Det finns otaliga distrikt i vinvärlden, och fler verkar de bli. Per Styregård listar fyra udda områden som är värda att lägga på minnet.

Sensomrigt med med rött i glasen

Sommaren handlar inte bara om krispigt vitt, saftig rosé och hemgjord ­flädersaft. En del rödvinsdruvor passar också att ha i glaset på sensommaren.

Här är sommarens hetaste bubbel

Bara lugn, ”peak prosecco” innebär inte att druvorna till det italienska bubblet börjar ta slut. Snarare att den snabba försäljningsökningen av vinet de senaste åren mattats av. Och det gäller framför allt i USA och Storbritannien. I Sverige verkar vurmen för prosecco hålla i sig, skriver Per Styregård.

Syndigt sött till Bergmanfilmen

Bergmanåret 2018 har bara kommit halvvägs, och ännu återstår massor av bergmanesque kultur att ta till sig. Utställningar, samtal, filmvisningar och teateruppsättningar avlöser varandra. Gyllene tillfällen att förkovra sig i regissörens produktion. Di Weekends Per Styregård reder ut hur du bäst matchar hans skapelser med dryck.

Tillfället gör vinupplevelsen

Tänk på helheten när du bjuder på middag. Både musik, dukning, porslin, glas och konversation bidrar tillsammans med maten och drycken i högsta grad upplevelsen. Det skriver Di Weekends vinskribent Per Styregård i en krönika.

Sommarpärlor under 200 kronor

Vitt, rosa och bubblande vin kanske tar upp större delen av inköpslistan i sommar, men ett par glas svalt rött vin ska inte föraktas, skriver Di Weekends dryckesexpert Per Styregård.

Inga fler artiklar tillgängliga