Di Weekend REPORTAGE

Vreden sprider sig

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ringo H.W. Chiu

Demonstrationerna i USA mot polisvåld mot svarta sprider sig nu till andra länder. Uppslutningen är historisk – men också ett bevis på att USA och stora delar av -världen aldrig varit så polariserad som nu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den 25 maj i Minneapolis misstänker butikspersonal att en man försökt betala med en falsk sedel. Mannen heter George Floyd, är svart och 46 år gammal. Fyra poliser rycker ut, sätter handklovar på Floyd, och brottar ned honom på marken. Polismannen Derek Chauvin sätter knät mot Floyds hals i 8 minuter och 46 sekunder. Han släpper inte trots att Floyd upprepar ”I can’t breathe” 16 gånger. Två ­andra polismän håller också fast ­honom, och den fjärde hindrar folk i närheten från att avbryta. 17-­åriga Darnella Frazier stannar och filmar allt som händer. Videon på hur Floyd kvävs till döds sprids som en löpeld online. George Floyd dödförklaras på sjukhus och de fyra poliserna får sparken samma dag – men de grips inte.

Våld vid demonstrationer

Detta är starten på en våg av protester över hela USA. Innan Chavin ­anhålls för dråp, hinner demonstrationerna utvecklas till upplopp och samman­drabb­ningar mellan polis och demonstranter.

Poddpoesi som höjs till skyarna

President Donald Trump – som bara några veckor tidigare kallade tungt beväpnade vita högerdemonstranter i Michigan som krävde att coronakarantänen skulle hävas för ”very fine people” – eldade på konflikten på Twitter. När han bland annat skriver ”Any difficulty and we will assume control but, when the looting starts, the shooting starts” maskerar Twitter hans meddelande med varningsmeddelande om ”förhärligande av våld”. Citatet kommer från 1967 när en polischef talade om ­svarta som protesterade.

Kallas för ”thugs”

USA har en lång historia av upplopp och våldsretorik för att försvara sina frihets­principer, men som Kellie Carter Jackson, professor i Afrika­studier, skriver i tidskriften The Atlantic har svartas krav på rättvisa aldrig historiskt ansetts vara en del av amerikansk patriotism och frihetstörst. I stället kallas de för ”thugs”. I modern tid skedde några av de mest kända ­demonstrationerna under medborgarrättsrörelsen med Martin Luther King Jr i spetsen. När han mördades 1968 ledde protesterna efteråt till att en ny Civil rights act snabbt infördes. Kravallerna i Los ­Angeles 1992 utbröt efter att fyra ­polismän frikändes från den grova misshandeln av Rodney King – ett brott som filmades med video­kamera av en privat­person. 2015 ­skedde upplopp i Baltimore efter polis­mordet på Freddie Gray. Alla poliser som var involverade frikändes.

Hon har slutat leva sitt liv på Instagram ”Den perfekta stormen”

När denna tidning går till tryck pågår ­demonstrationer i USA:s alla 50 stater och det byggs en extra mur kring Vita huset. Hundratals filmer på sociala medier visar hur polisen oprovocerat misshandlar demon­stranter, attackerar journalister och fotografer och skjuter tårgas på sittande personer. Samtidigt finns många bevis på skadegörelse och stölder.

FAKTA
Mätbara ojämlikheter

Ungefär 13 procent av befolkningen i USA är svart, men en tredjedel av alla i amerikanska fängelser är svarta.

Enligt National Association for the Advancement of Colored People, NAACP, använder svarta och vita droger i samma utsträckning men antalet svarta som döms för drogrelaterade brott är sex gånger högre än för vita.

En studie av domar från 2015 visar att svarta döms till 4,25 gånger längre straff än vita, ju mörkare hud desto hårdare dom.

VISA MER

Amerikanska medier talar om ”den perfekta stormen”: Den hårda politiska ­polariseringen, bristen på förtroende för politiker och medier, coronakrisen som lett till att det nu finns 40 miljoner arbetslösa i USA. I maj läcker ett filmklipp som visar hur 25-årige, svarte Ahmaud Arbery, som är ute och joggar blir skjuten av far och son Gregory och Travis McMichael. Mordet sker i februari men varken polis eller lokal åklagare arresterar mördarna trots att de har filmen. Inte förrän allmänheten får veta anhålls de. När så George Floyd dör av ­polismisshandeln dras de historiska ­demonstrationerna i gång.