Di Weekend REPORTAGE

Vinmakarna skördar framgångar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ben Morris och Frida Gårdö Morris bland vinrankor i nyzeeländska vindistriktet Marlborough.

Foto: Carl Thulin

Frida Gårdö Morris och Ben Morris har på tio år etablerat sig som en av de stora leverantörerna av nyzee-ländskt vin på den svenska marknaden. Men en förödande jordbävning höll på att sluta i katastrof. för både familjen och verksamheten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den 22 februari 2011 befann sig Ben Morris i sin mamma Margies hus på kullarna utanför den nyzeeländska staden Christchurch.

Hans fru Frida Gårdö Morris och barnen Jack och Tilde befann sig på ett lekland inne i staden. Det var skördetid på vingårdarna, en tid då familjen sin vana trogen lämnade det vintriga Sverige för att under några sommarmånader bo i Nya Zeeland och sköta vinproduktionen.

Deras vinföretag Gardo & Morris var fem år gammalt och stod inför sin hittills viktigaste leverans. Vinmakaren Ben Morris hade under flera år köpt druvor och hyrt in sig i vinerier i sitt hemland. Han producerade små volymer som han och Frida med viss framgång sålde till några av Stockholms bättre krogar. Men det var ingen lysande affär, utan föräldrapenning hade familjen inte fått det att gå ihop. Nyckeln till de stora volymerna och därmed en tryggare tillvaro gick via Systembolaget. Men det svenska vin- och spritmonopolet är ett nålsöga. Upphandlingarna är komplexa, med hårda krav inte bara på vinet utan också på formalia: alla blanketter ska vara prickfritt ifyllda.

Staden skadades allvarligt

2010 hade Gardo & Morris trots många försök inte lyckats få in något eget vin i Systembolagets fasta sortiment. När deras Pinot Noir blev tvåa i en upphandling, och därmed utslaget, blev Ben Morris förbannad. Men han gav sig inte – och det bar frukt. När Ben Morris denna svala sommardag i februari 2011 satt framför datorn och arbetade hos sin mor kunde han glädjas åt samtalet han fått från Systemet några månader tidigare. Gardo & Morris mousserande rosé hade segrat och 12 000 flaskor stod nu redo att skeppas till andra sidan klotet från Lyttletons hamn, strax utanför Christchurch, på sydöstra Nya Zeeland.

FAKTA
Vin i Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett ungt vinland. De första vinstockarna planterades 1819, men så sent som för 50 år sedan fanns fortfarande bara några hundra hektar med vinrankor. Sedan dess har moderna, ofta ekologiska, produktionsmetoder och framgångsrik odling av druvan sauvignon blanc gjort landet till en tungviktare i vinvärlden.

Odlingarna ligger ofta nära kusten, med många solskenstimmar och svala havsvindar. Druvorna mognar relativt långsamt i det milda klimatet, så smakerna har god tid på sig att utvecklas, samtidigt som de bibehåller sin syrlighet.

Den vanligaste druvan är sauvignon blanc. Med drygt 20 000 hektar står den för 57 procent av Nya Zeelands produktion.

VISA MER
FAKTA
Vindistrikten i NYa zeeland

Auckland och Northland: Här produceras främst cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Gisborne: Landets tredje största distrikt. Hälften av odlingarna har chardonnay, men pinot gris är på frammarsch.

Hawke’s Bay: Nya Zeelands näst största distrikt är främst känt för sina röda viner av de klassiska bordeauxdruvorna.

Wairarapa: Distriktet är främst känt för sin pinot noir. Även chardonnay, riesling, och cabernet sauvignon är populära.

Nelson: Chardonnayvinerna från Nelson anses vara bland det bästa som finns i hela Nya Zeeland.

Marlborough: Nya Zeelands största och mest kända distrikt. Distriktets sauvignon blanc-druvor är världsberömda.

Canterbury: I det svala och torra klimatet trivs druvor som pinot noir, chardonnay, riesling och sauvignon blanc.

Otago: Inom Otago ligger Central Otago som är världens sydligaste vinområde, berömt för sin pinot noir. Källa: www.nzwine.com, Systembolaget, Di

VISA MER

Då började det skaka. Klockan var 12.51 och nere i staden vimlade shoppare med kontorsarbetare på väg tillbaka från lunchen. Under 24 sekunder kastades människor i luften och byggnader rasade ihop. Stadens gamla viktorianska byggnader jämnades med marken. Två höghus kollapsade. Katedralens spira föll till marken. Epicentrum var strax utanför Lyttleton och den historiska hamnstaden skadades allvarligt.

Jordbävningen mätte 6,3 på Richterskalan. Det som gjorde den så kraftig var att den inträffade relativt ytligt, 5 kilometer under markytan.

Uppe på kullen rasade skorstenen på mamma Margies hus ned. Men väggarna bar. Från sin plats kunde Ben Morris se ett grått moln breda ut sig över staden han vuxit upp i. Vinleveransen till Systemet gick förmodligen upp i den grå röken, men desto viktigare: hur var det med Frida, Tilde och Jack?

Flyttade till Nya Zeeland för jobb

Frida Gårdö Morris kom till Nya Zeeland år 2000. Hon hade bland annat studerat ekonomi på universitetet och lockades av en karriär på den svenska biståndsorganisationen Sida eller någon liknande arbetsplats. Hon skulle läsa en masterutbildning i internationella relationer i huvudstaden Wellington.

Hon träffade Ben Morris, som studerade oenologi, läran om vin och dess tillverkning, vid universitetet i Christchurch. Han hade köpt en båt för sitt studielån och fiskade på sin lediga tid.

”Han var trådsmal. Hade väl inte råd med mat”, säger Frida Gårdö Morris och skrattar.

”Jag var en dålig fiskare”, säger Ben Morris småleende.

Frida Gårdö Morris skrev sin uppsats på båten. 2002 gifte de sig. De levde ett kringflackande liv, med Ben som vinmakare i bland annat Loir i Frankrike och Napa Valley i USA. Frida Gårdö Morris arbetade bland annat för en frivilligorganisation i Genève och för den nyzeeländska tullen.

2005 sålde de allt de hade och köpte en segelbåt. De var nybörjare. Efter att ha rundat Nya Zeelands nordö gav de sig rakt ut i Stilla havet. De nådde Tonga. Seglade runt bland Fijis många öar.

”Det var rätt naivt, ingen av oss kunde egentligen segla”, säger Frida Gårdö Morris.

Därefter flyttade de till Sverige. Frida Gårdö Morris fick ett vikariat på Swedfund, som finansierar företagande i utvecklingsländer. Ben Morris hade svårt att få arbete. Han konsultade lite för en svensk vinimportör. När denne föreslog att Ben och Frida skulle importera vin åt honom bestämde de sig för att göra det själva i stället. De skulle sticka ut som både producent och distributör.

2006 drog de igång Gardo & Morris. Ben Morris började knacka dörr hos Stockholms krogar.

”Hej, jag är vinmakare från Nya Zeeland, vill du smaka på mitt vin?”

De medeldyra restaurangerna var svårflirtade, många la skambud på deras vin.

Men hos finkrogarna gick det bättre. På Sturehof och Grand Hôtel träffade Ben Morris de riktiga vinnördarna.

”Var har du varit, vi har verkligen letat efter nyzeeländskt vin!”, utbrast Sturehofs huvudsommelier.

Sedan följde affärer med Grand Hôtel, Riche och Grill Ruby.

”Ben hade träffat en kille på Svenska för invandrare som hjälpte oss att designa etiketter”, säger Frida Gårdö Morris.

”Ja, just det, de var förfärliga”, skrattar Ben Morris.

”Vi trodde det var slutet”

När en distributör som sålde deras viner till krogar gick i konkurs förlorade det unga företaget Gardo & Morris 30 000 kronor.

”Vi trodde att det var slutet för oss”, säger Frida Gårdö Morris.

I konkursen blev även den sydafrikanska vinproducenten Diemersfontein fordringsägare. Ben och Frida hade kommit i kontakt med dem i samband med att de hälsade på Fridas föräldrar i Sydafrika. När Diemersfonteins ägare kom till Sverige för att få tillbaka de pengar han förlorat i konkursen stämde Ben Morris träff med honom. Gardo & Morris blev nu Diemersfonteins importör.

Just då gjorde Systembolaget en upphandling av sydafrikanskt vin baserat på Coffee Pinotage.

”Diemersfonteins Coffee Pinotage är verkligen ett fantastiskt vin och vi vann upphandlingen”, säger Ben Morris.

Premiären på Systemet för det sydafrikanska vinet skulle ske en dryg månad efter den jordbävning som familjen hamnat mitt i.

Golvet öppnades

Frida Gårdö Morris satt vid ett bord inne i lekcentret när det började skaka. En stor spricka öppnade sig i golvet. Hennes blick gick mot taket ovanför bollhavet där Jack lekte. Där skakade en stor lampa oroväckande. Hon lyckades få ut sina barn oskadda, men glömde mobiltelefonen på bordet.

”Jag rusade in för att hämta den, något man aldrig ska göra vid en jordbävning”, konstaterar hon.

Men det innebar att hon kunde meddela sin make att de var oskadda.

Delar av leveransen till Systembolaget hade gått i kras och hamnen i Lyttleton stängde. Men Systembolaget visade förståelse och Gardo & Morris fick fullfölja leveranserna, om än försenade.

Det mousserande vinet är i dag det tredje mest sålda brut rosé, utanför champagnesortimentet, på Systembolaget och fick toppbetyg av flera recensenter.

Gardo & Morris kunde nu bredda portföljen. 2013 vann de nästan alla Systemetupphandlingar de deltog i. Och med många viner kring hundralappen hamnade deras flaskor ofta på kassornas rullband. Tidningarnas recensenter hade också strösslat med beröm. ”Succé”, ”otroligt prisvärt och gott”, ”paret Gårdö och Morris överraskar igen” är några omdömen.

”De har varit väldigt smarta och vuxit bra i Sverige. De gör bra viner i en hygglig prisklass. De är folkliga utan att vara tråkiga”, säger Di Weekends vinskribent Per Styregård.

Ofta lyfts bolagets dubbla ursprung fram, inte bara i recensionerna.

”Folk har berättat för oss att de alltid påpekar den svensk-nyzeeländska kopplingen när de ger bort våra viner”, säger Frida Gårdö Morris.

Fem år efter katastrofen i Christchurch, i november 2016, drabbades Nya Zeelands sydö av en ännu kraftigare jordbävning. Men den inträffade inte lika nära jordytan och skador blev inte lika omfattande. Men i vindistriktet Marlborough förstördes runt 5 miljoner liter vin. På Brandcott Estates område, där Sverigebekanta vitvinet Stonleigh tillverkas, lutar de stora rostfria tankarna på sina höga ben betänkligt.

Gardo & Morris har inga egna odlingar eller produktionsanläggningar, de hyr in sig hos vinerier. I en hangarliknande byggnad i Marlborough ligger Gardo & Morris pinot noir på 70 franska ekfat, staplade två i höjd.

”Tidigare stod de fem i höjd och flera rasade ned vid jordbävningen. Det var tur att den inträffade på natten, när ingen var här”, säger Ben Morris.

I rummet bredvid repareras de stora rostfria faten där vinet på ekfaten ska blandas. Det finns fortfarande en risk att de enorma behållarna faller, så i dag får Ben Morris nöja sig med att smaka av ett par fat.

”En ganska rund smak, lite av jordgubbe och en trevlig syrlighet”, säger Ben Morris, som dagen innan slängde vinet i ett av faten som han inte riktigt var nöjd med.

Stor mängd vin förstördes

Färdiga flaskor till ett värde av 20 000 dollar, cirka 120 000 kronor, förstördes för Gardo & Morris i samband med jordbävningen i november. Men de har försäkring som täcker.

Ben Morris kände aldrig av några jordbävningar när han växte upp i Nya Zeeland. Men den underjordiska aktiviteten har ökat och landets cirka 40-åriga vinindustri befinner sig i ett svårt läge, konstaterar han. Branschen testar nu bland annat stötdämpare från bilar som skydd mot jordbävningar.

”Det är ganska framgångsrikt. Men den största effekten som jordbävningarna har haft är en varning till branschen. Den senaste hade sitt epicentrum 200 km härifrån. Den kunde ha varit tusen gånger kraftigare om den inträffat närmare”, säger Ben Morris.

Efter ett besök på en vingård där Gardo & Morris hyr vinrankor pustar paret ut på en restaurang. Den är en del av en annan lokal vingård. Verandan ligger vackert med rosenbuskar och en fontän som fond till det vida fältet med vinrankor.

”Om vi hade ett hus i Nya Zeeland skulle jag vilja ha något sådant här. Dit folk kan komma, ta med sig barnen, sitta ute och äta”, säger Ben Morris.

Han vill ha egna vinrankor. Faktum är att de köpt en lokal som ska bli ett vineri. Det ligger utanför Blenheim, huvudorten i Marlborough. Men det återstår mycket arbete innan det är i drift.

”Det handlar om kontroll”, förklarar Ben Morris.

”Folk mejlar ibland och frågar var vår vingård ligger. Många utgår från att vi har det. Men det skulle samtidigt vara en väldigt stor investering”, säger Frida Gårdö Morris.

De har hittills hyrt boende när de vistats i Nya Zeeland. När barnen blir äldre ökar pressen på att avsluta den ständiga sommaren och enas om ett land att bo permanent i.

Deras svenska bolag omsatte i fjol cirka 18 miljoner kronor och gjorde en vinst på en dryg miljon. Att det just fyllt tio år verkar de knappt ha reflekterat över. Familjeseglingen i Tonga i oktober var inte för att fira bolaget.

”Vi är fortfarande ganska små. Men vi har en ganska god uppfattning om vad som fungerar på marknaden”, säger Ben Morris.

Under de tidiga åren hade de ingen felmarginal.

”Ett dåligt vin skulle ha försatt oss i konkurs. Nu har vi råd med ett misslyckande”, säger han.

Ska expandera i Europa

Förr skulle en produktion om 70 000 flaskor per år ha gjort honom överlycklig. Nu producerar de årligen 300 000 liter.

Och mer ska det bli. 2014 åkte de på vinst och förlust till London för att delta i en mässa för mousserande viner. De blev nästintill överrumplade när de fick en order från den brittiska livsmedelskedjan Aldi på 360 000 flaskor över två år. Det blev en ögonöppnare, även om affären ansträngde det lilla bolagets kassaflödesläge och höll framför allt ekonomiansvariga Frida Gårdö Morris nerver på helspänn. Nu väntar expansion, till en början till Tyskland och Storbritannien.

”99 procent av vår försäljning går till Sverige och det är i stort sett Systemet. Vi vill inte ha alla ägg i Sverige”, säger Ben Morris.

”Vi tittar också på andra nordiska marknader”, säger Frida Gårdö Morris.

De är fortfarande företagets enda anställda och kommer behöva distributörer och agenter när de expanderar.

Dessutom ska de differentiera med billigare viner under ett nytt varumärke, ”by Gardo & Morris”. Men de vill samtidigt inte ta sig vatten över huvudet.

”Det är livsstilen vi tycker om. Vi vill inte jobba dygnet runt och knappt träffa barnen. Visst, vi ska expandera, men inte på något galet sätt. Vi vill kunna segla, fiska, åka skidor. Tjäna tillräckligt för att klara livet”, säger Frida Gårdö Morris.