Di Weekend REPORTAGE

Vilket stjärnskott!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vinnargänget från restaurang Portal i Stockholm.

Foto: Amanda Lindgren

I bland går det snabbt. På dagen fyra månader efter att Portal öppnade på Sankt Eriksplan i Stockholm belönas restaurangen med Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog.
Men så är inte krögaren och kocken Klas Lindberg någon nybörjare precis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är ovanligt, men inte unikt att bli prisbelönt så snabbt. Den svenska restaurangen Aska i New York hade varit öppen lika kort tid när den för bara några veckor sedan belönades med två stjärnor i den franska krogguiden Guide Michelin.

Vid 35 års ålder har Klas Lindberg en gedigen meritlista. På den märks särskilt åren med kocklandslaget, vinsten i Årets kock 2012 och Nobelbanketten 2014, som han ansvarade för.

Nu kan Klas Lindberg lägga ännu en merit till sitt cv – Årets affärskrog för den egna restaurangen Portal.

”Det är ett fantastiskt utnämnande och ett bevis på att vi gör något bra”, säger en jublande glad Klas Lindberg.

En vit fläck på krogkartan

FAKTA
Motivering till priset

»Precis rätt i tiden och på rätt plats serveras en modern restaurangupplevelse. Årets stjärnskott är också Årets affärskrog 2016. Di Weekends utmärkelse går till Portal!«

VISA MER
FAKTA
Årets affärskrog – alla vinnarna

2016: Portal, Stockholm

2015: Bobergs Matsal, Stockholm

2014: Upper House, Göteborg.

2013: Oaxen Krog & Slip, Stockholm.

2012: Gastrologik, Stockholm.

2011: Sjömagasinet, Göteborg.

2010: Råkultur, Stockholm.

2009: PM & Vänner, Växjö.

2008: Zink Grill, Stockholm.

2007: Mathias Dahlgren, Stockholm.

2006: F12 - Fredsgatan 12, Stockholm.

2005: Park Aveny Café, Göteborg.

2004: Guldkanten, Uppsala.

2003: Lux, Stockholm.

2002: Operakällaren, Stockholm.

2001: Niklas, Helsingborg.

2000: Fond, Göteborg.

1999: Pontus in the Green House, Stockholm.

1998: Trädgår’n, Göteborg.

1997: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö.

1996: Norrlands Bar & Grill, Stockholm.

1995: Bröderna Dahlbom, Göteborg.

1994: Eriks Gondolen, Stockholm.

1993: Mårten Trotzig, Stockholm.

1992: Ulla Winbladh, Stockholm.

1991: (ingen utdelning).

1990: Coq Blanc, Stockholm.

1989: Brasserie & Bar Felix, Stockholm

1988: Leungs, Stockholm.

1987: Eriks i Gamla Stan, Stockholm.

1986: Vau-de-Ville, Stockholm.

1985: La Grenouille (i dag Grodan), Stockholm.

1984: Paul & Norbert, Stockholm.

1983: Johanna, Göteborg.

VISA MER

Det är faktiskt inte första gången han jobbar på en restaurang som utsetts till Årets affärskrog. Klas Lindberg är smålänning och jobbade tidigare på PM & Vänner i Växjö. PM & Vänner utsågs till Årets affärskrog 2009 och har för närvarande 24 av 25 möjliga poäng i Di Weekends Krogtopp.

”Per Bengtsson (P i PM, Di Weekends anm.) sa till mig att det var ett av de viktigaste priserna de fått rent affärsmässigt. Man når ut, man syns och man hörs – Di Weekend är jätteviktig”, säger Klas Lindberg.

PM & Vänner är den givna representationskrogen i Växjö, belägen mitt på Storgatan. Med Portal har Klas Lindberg positionerat sig på en plats som trots sitt centrala läge tidigare var en vit fläck på Stockholms krogkarta: Sankt Eriksplan.

200 meter från restaurangen ligger Bonnierhuset, arbetsplats för cirka 2 200 personer, huvudsakligen revisorer på Pwc. Därtill har det byggts bostäder på Sabbatsbergsområdet alldeles i närheten.

Att det saknats kvalitetsrestauranger i området, inte minst för affärsmöten, kan Dagens industri intyga. Förra våren flyttade tidningen till Marieberg på Kungsholmen efter 20 år i Bonnierhuset på Torsgatan. Under de åren var den lokal som Portal ligger i en thairestaurang.

”Fantastiska råvaror”

Efter positiva recensioner i Stockholms alla morgontidningar, bland annat 22 poäng i Di Weekend, blev det rusning till Portal. Att gästerna hittat hit blev tydligt när vi anlände för att intervjua pristagaren och möttes av ett anslag på entrédörren där det stod:

Handtaget till vår dörr är sönder. Lagning är bokad. Snälla var försiktiga när ni öppnar. Tack//Portal.

”Jag trodde vi skulle ha mycket att göra, men absolut inte så mycket som vi haft. Man kan hoppas och tro, men man kan inte alltid veta”, säger Klas Lindberg.

Vad är det gästerna gillar?
”Vi serverar väldigt god mat, men den är inte allt för komplicerad. Grunden är fantastiska råvaror som tillagas rustikt, men rätterna presenteras på ett elegant sätt.”

”Sedan är det en stilren och vacker lokal, ombonad och inbjudande. Det känns så hemtrevligt, enkelt och mjukt. Det finns gäster som säger att det känns som den här krogen har legat här i 30 år – och det är precis vad jag vill att de ska uppleva.”

Konversation är möjlig

På en affärskrog är det viktigt att kunna föra ett samtal och det kan man på Portal, enligt Di Weekends testare, som anonymt besökt restaurangen i tjänsten och privat sammanlagt åtta gånger.

”Det är något vi lagt energi på, att man faktiskt kan sitta på krogen och prata. Även om det är stengolv här inne så har vi dubbla akustikplattor bara för att miljön ska vara så mjuk som möjligt”, säger Klas Lindberg.

Under eftermiddagstimmarna, när intervjun görs, är det lugnt i lokalen och bara två gäster. Det är mitt emellan lunch och middag, men Portal har ändå öppet för den som vill smita in och ta ett glas eller en bit mat.

Öppettiderna är generösa, sju dagar i veckan, på vardagar från 11.30 till midnatt. Ändå kan det vara svårt att få bord. Trots att det i princip är den enda kritik som riktats mot Portal gillar Klas Lindberg inte när det skrivs och snackas om att det alltid är fullt.

”Vi har 15 obokningsbara platser för drop in. Det är generöst, tycker jag, för en restaurang som har 75 platser.”

Informell – och elegant

Dagens industris restaurangpris Årets affärskrog instiftades 1983 när börsen hade kommit ur sin långvariga törnrosasömn och representationsätandet tog fart. Restaurangbesök betalda med plastkort blev en statusmarkör och det ökade uteätandet var pådrivande för den gastronomiska utvecklingen.

Sedan dess har restaurangnäringen och gastronomin förändrats radikalt. Krogscenen har breddats.

Den traditionella affärskrogen fick en renässans när Björn Frantzén öppnade Bobergs Matsal i NK, vinnare av Årets affärskrog 2015. Men nu för tiden kan man lika gärna boka ett affärsmöte på en restaurang som Portal.

Portal tillhör ett tämligen nytt och populärt segment som ligger snäppet under stjärnkrogarna. Det som definierar den här typen av restaurang är inte minst de sociala aspekterna. En krog som Portal är informell nog för kompisgänget som går ut, men också tillräckligt elegant och ambitiös för affärsmöten. Vita dukar saknas, men det gör även de – i synnerhet för revisorer – utmanande representationsnotorna.

Det är långt i från självklart att alla krogar i det här segmentet serverar lunch, men det gör alltså Portal.

”Man kan tycka att det är taskiga marginaler och personalkrävande och att man sitter och vänder på kronorna. Men tanken med att ha lunch är att vi ska vara tillgängliga och att få till ett bättre schema för personalen, som därmed inte bara behöver jobba kväll”, säger Klas Lindberg.

Litar på medarbetarna

Han är småbarnspappa, andra barnet kom i maj när krogen egentligen skulle ha öppnat. Hans sambo är dryckesexperten och skribenten i Dagens Nyheter, Sanna Blomquist.

”Att starta en verksamhet och få barn samtidigt är ju jättetufft. Sanna har naturligtvis dragit ett betydligt större lass än jag.”

”Jag gav restaurangen en månad då jag jobbade som en galning för att säker-ställa kvaliteten. Sedan har jag tagit ett litet steg tillbaka och förlitar mig på mina medarbetare, som har mandat och självförtroende att styra. Att inte göra mig oumbärlig på krogen är det klokaste jag gjort.”

”Att stå här och se helt sliten ut när jag tar emot gäster skulle sända helt fel signal.”

För tio år sedan drev Klas Lindberg en egen krog i uppväxtorten Åseda i Småland. Då hade han just flyttat hem från Paris där han mellan 2004 och 2006 jobbade på Alain Passards trestjärniga restaurang L’Arpège.

”Jag lärde mig en väldigt viktig sak med min förra krog, nämligen att jag aldrig mer ska driva en verksamhet ensam. Att vara krögare innebär ett stort och tufft ansvar för alla som jobbar här. Då är det skönt att kunna luta sig mot andra delägare med mångårig erfarenhet från näringslivet.”

Klas Lindberg äger 73 procent av Portal. Övriga delägare är släktingen Paul Haglund, som äger 25 procent, och Björn Lindberg, Klas pappa, som äger 2 procent.

Paul Haglund är en framgångsrik företagare i Småland. Han äger vagntillverkaren Kongamek, beläget strax utanför Tingsryd, som omsätter över 100 miljoner kronor. Paul Haglund är också prisbelönt, han vann Svenska Företagspriset 2016, en utmärkelse som delas ut till tre företag som framgångsrikt etablerat sig i Tyskland.

”Hellre trygg än utmanande”

Som kock har Klas Lindberg slutat att tävla, nu är det hans restaurang med cirka 25 anställda som prisas. Betygen i tidningarna har legat på nivån fyra av fem eller motsvarande beroende på poängskalor.

”Som tävlingsmänniska vill jag så klart ha högsta betyg men det är inte rimligt att begära att vi ska kunna leverera på den nivån med så många gäster som vi serverar varje kväll. Fyra är ju ett fint betyg, det är jag jätteglad för.”

”Magnus Nilsson på Fäviken, Magnus Ek på Oaxen, Björn Frantzén och Daniel Berlin lagar ju mat på absolut världsnivå och ska ha en femma i betyg för det, men fasiken vad de får slita för det.”

”Själv ses jag hellre som trygg än utmanande. Jag tror på den klassiska à la carte-restaurangen som funnits i alla tider. Vi ska ta emot gäster med ett varmt och trevligt bemötande, vi ska servera god och enkel mat – och vi ska ta vettigt betalt.”

”Det är precis det jag tror gästerna vill ha i dag.”