Di Weekend REPORTAGE

Vilda och vackra Centralamerika

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

El Castillo vid floden Rio San Juan i Nicaragua, nära gränsen mot Costa Rica, är en charmig liten ort där vardagslivet pågår runt omkring besökarna. Orten är också en utgångspunkt för många aktiviteter i regnskogen omkring.

Foto: TT

Några av Centralamerikas länder upplevs bäst på egen hand. Costa Rica, Panama och Nicaragua ger tillsammans en unik naturupplevelse. Den okända kusten mot Karibien, de gömda regnskogsäventyren och ett färgstarkt naturliv går att hitta bortom turiststråken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kanoten glider in i den smala remsan av vatten, in under mangroveskogens täta, slingrande trädgrenar.

Skuggan är välkommen.

Ö-gruppen Bocas del Toro tillhör Panama och är en relativt okänd del av Karibien. Men även här, söder om kryssningsstråket, finns solen, strändena, chilidofterna, naturen och de smakrika frukterna.

Att paddla kanot i denna marina nationalpark är fantastiskt. Skärgården är vacker, inbjudande, och avstickarna in i mangroveskogen är sköna och annorlunda.

Bocas del Toro är en av Panamas nio provinser och är känt inte minst för stränderna och sin flora och fauna som innehåller arter som bara går att finna just här.

FAKTA
Resa hit

Flyg: Från Arlanda eller Köpenhamn till Panama City, från 8 500 kronor per person, tur och retur, med till exempel SAS, KLM och Lufthansa. Från Arlanda till San José, Costa Rica, från 6 500 kronor med Norwegian och Spirit Airlines.

Visum: Behövs ej i något av länderna för resor under 90 dagar.

Språk: Spanska.

VISA MER
FAKTA
Resa runt på egen hand
  • Det går flera dagliga flyg mellan Panama City och Bocas del Toro, med Air Panama. Pris från 700 kronor per enkel resa.
  • Flygbolaget Nature air har inrikesflighter mellan en rad olika platser i de tre länderna, till exempel från San José i Costa Rica till Bocas del Toro i Panama.
  • Den som väljer att korsa landgränsen på karibiska kusten mellan Panama och Costa Rica landvägen gör detta vid gränsstaden Sixaola.
  • Hyrbil är ett smidigt sätt att resa på i framför allt Costa Rica som generellt sett har bra vägar och är trafiksäkert. Hyrbilskontor finns i turistorterna och i huvudstaden San José.
  • Gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua kan korsas landvägen vid orterna Los Chiles och Penas Blancas.
VISA MER
FAKTA
Tre boenden
  • Urraca Private Island, Bocas del Toro, Panama. Cirka 1 500 kronor natten för två personer inklusive frukost.
  • Rio Rocas, Costa Rica: Från 850 kronor natten för upp till fyra personer. Måltider tillkommer. Riorocas.com
  • Basecamp Bartola, Nicaragua: Från 3 000 kronor för två nätter för upp till två vuxna och två barn, inklusive mat och utflykter.
VISA MER

Tillbaka på ön Bastimentos, där vi bor, tar vi en promenad till den ekologiska farmen och kaféet Up in the hill som precis som namnet säger ligger uppe på öns höjd. Här serveras kaffe och te gjort på egenodlat citrongräs och ingefära. Boende i en så kallad eko-lodge går också att få.

Det finns en hel del enkla budgetboenden i Bocas del Toro men också flera riktigt fina hotell och bungalows, för den som vill bo lyxigare vid eller till och med ovanpå havet.

På Urraca Private Island, till exempel, bor du i ett hus på en brygga i vattnet. Servicenivån är hög och maten utmärkt.

Sengångare och vrålapor

Från Bocas del Toro är det bara några timmars resa till Costa Rica-sidan av Karibien. Stränder som ligger på rad. På flera av dem ser vi knappt en människa på flera timmar.

Den här delen av Costa Rica är vildare, och betydligt mycket mindre turistpolerad än vad stora delar av Stilla havs-sidan är. De flesta kommer hit via orten Puerto Viejo och bor antingen där eller vid någon av stränderna i närheten.

En dag passerar en sengångare över vägen utanför vårt lilla hotell, och i skymningen ropar vrålaporna från träden runt omkring oss.

Ännu vildare blir Costa Rica när vi reser inåt landet i bil. Först längs kusten till Puerto Limón och sedan in på väg 32 som tar oss förbi bananodlingar i mängder. Chiquita-lastbilarna är frekventa inslag längs delar av vägen.

Som en sagobok

Målet för dagen är Rio Rocas, en eko-resort som ligger mitt ute i den enormt gröna naturen, på en höjd 800 meter över havet. Närmaste stad är Guapiles. Här har paret Barrett Griffith och Mariluz Arias Jimenez byggt upp ett litet paradis för den som verkligen vill uppleva ett Costa Rica som få turister kommer i närheten av.

Det är svårtillgängligt, och ett visst mått av äventyrslust krävs för att ta fart uppför den dåliga bilvägen som till slut stannar på denna mycket speciella plats.

Rio Rocas har natur som får en att tappa andan, avkoppling, hemlagad mat och ännu mer avkoppling. Två gästhus finns tillgängliga för uthyrning på gården. Båda ligger avskilt både från varandra och från värdfamiljens privata bostad.

Vattenfallen som finns på promenadavstånd är som tagna ur en sagobok, att bada i dem är ljuvligt. Allt bäddas in av en djungel av lianer och frodiga grönska, tillsammans med kolibriernas sång, fjärilarnas starka färger och grodornas läten. Vi hade tänkt stanna en natt. Det blir tre.

Mariluz Arias Jimenez bjuder på middagar som hon tillagar framför allt av det som den egna gården erbjuder. Kryddor och grönsaker hämtas från trädgården och köttet kommer från egna kycklingar, kalkoner och grisar.

Barrett Griffith tillverkar till och med egen öl på gården.

Huset vi bor i är stort och byggt med stor hänsyn till miljön. Att sitta på verandan i naturens egen form av tystnad är något speciellt.

Annorlunda Nicaragua

Många turister väljer Monteverde och La Fortuna för att göra aktiviteter i naturen och här är utbudet stort, med alltifrån vandringspaket till ziplines. Den som vill ha aktiviteterna smidigt och lättillgängligt paketerade bör stanna här. Men vi längtar efter något annorlunda och inser att samma regnskog fortsätter även på andra sidan landsgränsen, i Nicaragua.

De två grannländerna är så lika men ändå så otroligt olika. Costa Rica kommer ofta högt upp på rankningar när det gäller faktorer som livskvalitet och levnadsstandard. Landet är ett etablerat turistmål sedan många år. Nicaragua kämpar fortfarande mot fattigdom och befinner sig i inledningen av arbetet med att locka turister. Men naturen delar grannländerna med varandra. Regnskogen, djurlivet och den rika växtligheten.

På andra sidan gränsen blir allt plötsligt mycket billigare, men också betydligt mer utmanande. Att resa på egen hand och hitta aktiviteter för att få uppleva naturen på nära håll är mer komplicerat här.

Vi väljer att resa med båt en bit längs gränsfloden Rio San Juan tills vi når El Castillo, en liten ort som är knutpunkten för regnskogsäventyr i området. Vi bokar in oss på Basecamp Bartola, ett litet och mycket avlägset ställe som vi når efter någon timmes båtfärd från El Castillo.

Basecamp Bartola drivs av den lilla byns invånare. Ett community där ett tjugotal familjer delar på inkomsterna från detta basecamp, och hjälps åt med sysslor som att hämta med båt, laga mat och guida vid aktiviteter.

Bara båtturen in på den lilla bifloden som leder till Bartola är enorm. Ett sådant lugn.

All denna grönska och så dessa träbåtar utan motor som glider fram med hjälp av träpålar som föraren stakar sig fram med, i det grunda, strömmande vattnet.

Det är ingen by i vanlig bemärkelse. Ingen huvudgata, inga fordon. Husen ligger enskilt utspridda över ett flera kvadratkilometer stort område.

Vi bor i tält som står på ett trädäck, och trots att det är extremt enkla faciliteter bjuds vi på en genomtänkt all inclusive-lösning där allt är förberett med bäddade sängar, och alla måltider ingår.

Maten lagas av några av byns kvinnor över öppen eld i campens enkla kök. Utflykter ingår också, där några av männen från byn visar oss naturens hemligheter på vandringsstigarna. En dag kan vi låna hästar att rida på.

Vi bjuds också hem till en kvinna som visar oss hur hon tillverkar choklad av egenplockade kakaobönor hemma i sitt kök.

Varje kväll somnar vi före klockan 21, och sover tills apornas ljud och solen väcker oss vid sextiden på morgnarna.

Utanför hotellkomplexen

En rundresa genom dessa tre länder går förstås att variera i oändlighet. Även i Panama finns spännande natur att ta del av i inlandet, till exempel i trakterna kring Boquete och El Valle, och Stilla havs-kusten i både Costa Rica och Nicaragua kan bjuda på bekvämt strandliv, surfing och mycket mer. Men gemensamt för alla tre är att de förtjänar att upplevas även utanför hotellkomplexen, och med alla sinnen.

Det är då de verkligen kommer till sin rätt.