Di Weekend REPORTAGE

»Vi vill bli den största sportkanalen i världen«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Vi är så bollkära. På en match rör man ju bollen bara i några minuter – vi vill ha den hela tiden”, säger Jakob El-Zein

Foto: Amanda Lindgren

Det började som något roligt att göra när tvillingarna Jakob och Josef El-Zein båda inte kunde träna fotboll.

I dag driver de en av världens största sportkanaler på Youtube, är globala ambassadörer för Adidas och släpper snart ett eget mobilspel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Enäggstvillingarna och Västeråsborna Jakob och Josef El-Zein var båda lovande fotbollsspelare när de 2011, med bara tre veckors mellanrum, råkade ut för en yttre korsbandsskada. Josef på vänstra knät och Jakob på högra. Domen: ingen fotbollsträning på 18 månader. Båda fortsatte ändå att öva tricks och teknik hemma på gatan, eller inne i köket i familjehemmet. En dag visade Jakob sin bror ett tricks som han tyckte vore coolt att utföra på en match.

”Så jag sa till Josef, varför filmar vi det inte och lägger ut det på Youtube?”, säger Jakob El-Zein.

”Vi hade alltid varit tekniska spelare som älskat att hålla på med bollen och passionen ökade rejält när vi inte kunde spela som vanligt. Vi övade kring 6–7 timmar per dag på liten yta för att förbättra bollkontrollen”, fortsätter han.

Den första videon filmade deras mamma Veronika åt dem och tvillingarna klippte på datorn. Redan från början hade de kommit överens om namnet ”Skilltwins” och gjorde en regelrätt instruktionsvideo, en ”tutorial”, där de steg för steg förklarade sitt trick. Första videon fick bra med visningar och uppmuntrande kommentarer, så duon fortsatte att göra videos.

”När vi kom tillbaka till fotbollen igen i vårt lag Västerås SK gjorde vi båda den bästa säsongen hittills, så Djurgården bjöd in oss att spela med deras ungdomslag. Då flyttade vi till Stockholm”, säger Josef El-Zein.

FAKTA
Skilltwins

Namn: Jakob och Josef El-Zein.

Ålder: 19 år.

Familj: Flickvänner, pappa Fadi, mamma Veronika, storasyster, storebror och systerdotter.

Bor: Västerås.

Startade på Youtube: 2011.

Antal prenumeranter: 1,8 miljoner.

Antal visningar: 140 miljoner.

Mest sedda video: ”Learn SkillTwins Amazing Football Skills Tutorial!” med 7,7 miljoner visningar.

VISA MER

»Dessutom är vi så bollkära och på en match rör man ju bollen bara i några minuter – vi vill ha den hela tiden.«

Men att både flytta hemifrån och sköta sig själva, skolan, träningen och driva Youtubekanal blev för mycket för tvillingarna.

”Vi vill vara bäst på träningen, bäst i skolan, bäst på matcherna och utveckla våra freestyle skills, men det fanns inte tid för det. Dessutom är vi så bollkära och på en match rör man ju bollen bara i några minuter – vi vill ha den hela tiden”, säger Jakob El-Zein.

Efter ett halvår bestämde de, tillsammans med sina föräldrar, att de skulle ta ett sabbatsår från gymnasiet, flytta hem till Västerås och i stället satsa på Youtube på heltid. På kort tid började kanalen och deras Instagramkonto att växa och erbjudanden strömmade in. Duon gick samman med Talentbox, ett då nyskapat management av Aviciis agent Ash Pournouri, ex-Swedish House Mafia-medlemmen Sebastian Ingrosso, Jesper Broström och Stephan Markovits. Adidas hörde av sig och kontrakterade Skilltwins som globala ambassadörer, deras första freestylare och Youtubare.

»Vår största dröm som vi hoppas att vi kan förverkliga någon gång är att träffa Cristiano Ronaldo, det vore fantastiskt.«

Genom Adidas kunde Skilltwins resa mera och träffa olika fotbollsstjärnor som Zinedine Zidane, Mesut Özil, Xavi, Lukas Podolski och tränaren Pep Guardiola.

”Vår största dröm som vi hoppas att vi kan förverkliga någon gång är att träffa Cristiano Ronaldo, det vore fantastiskt”, säger Josef El-Zein.

Två av deras största idoler är dock inte fotbollsspelare, utan dansare. Franska tvillingduon Les Twins blev kända genom Youtube och franska talangjakten Incroyable talent, och uppträder i dag bland annat med Beyoncé. Skilltwins har träffat Les Twins och även spelat in en video med dem.

”Vi vill lära oss breakdance och bli mer akrobatiska, då skulle vi kunna göra ännu häftigare skills”, säger Jakob El-Zein.

Men att gå ut och festa är något 19-åringarna aldrig gör. Ingen av dem har någonsin ens smakat på alkohol eller att röka.

”Vi bestämde oss tidigt att alkohol inte var något för oss. Vi har ju fotbollen. Den som testar först av oss nu åker ut”, säger Josef El-Zein.

Tvillingarna tillbringar nära all sin vakna tid tillsammans och är helt samspelta. De understryker att de är varandras största idoler och bästa vänner.

”Mer än bästa vänner, jag behöver bara titta på Josef så ser jag vad han tycker eller tänker”, säger Jakob El-zein.

»Jakob är den kreativa och fantasifulla av oss, jag är mer ordningsam och strategisk.«

De avbryter också varandra, rättar varandra och pikar varandra under samtalet, men också smygpratar bakom händerna, fixar varandras hår, torkar bort fläckar i ansiktet och ger varandra ryggdunkar och klappar.

”Jakob är den kreativa och fantasifulla av oss, jag är mer ordningsam och strategisk. Det bästa med att få leva det här livet är att få uppleva allt tillsammans med sin tvilling och bästa vän”, säger Josef El-Zein.

Under 2015 nådde Skilltwins en miljon prenumeranter och nu i mars 2016 är siffran uppe i 1,8 miljoner och 140 miljoner visningar. Det gör dem till en av världens största sportkanaler.

”Målet är att bli den största sportkanalen i världen. Vi vill nå 10 miljoner prenumeranter. Vi tror att vi kan växa så mycket inom två–tre år”, säger Jakob El-Zein.

De har också drygt 1,4 miljoner följare på sitt gemensamma Instagramkonto, och kring 200 000 följare vardera på sina privata konton.

”Man blir aldrig klar med sociala medier. Man jobbar dygnet runt”, säger Jakob El-Zein.

Nyss släppte duon en sex avsnitt lång dokumentärserie på Aftonbladet Boom och för tillfället slutproduceras deras mobilspel Skilltwins. Spelet är en ”miljonsatsning” och är byggt av produktionsbolaget Hello there. Tvillingarna fick klä sig i motion capture-dräkter hos Imaginations studios i Uppsala och utföra sina skills; spelfigurerna baseras sedan på deras exakta kroppsspråk. I spelet kan man genom knapptryckningar lära sig att utföra deras tricks.

Både mamma och pappa El-Zein har åkt med till Stockholm för att vara med under intervjun med Di Weekend och ta fler möten för Skilltwins. Tvillingarna har två äldre syskon, som båda också har spelat fotboll.

”Vår storasyster Joumana spelade till hon var 18 år och brukar säga att det var hon som lärde oss kicka, faktum var att hon lärde oss vår första skill, ’around the world’”, säger Josef El-Zein.

Deras videos filmas av en kameraman, men tvillingarna klipper själva. Under fyra år har det blivit 100 filmer, men målet är att göra en i veckan.

”Fansen motiverar oss och ger bränsle åt fötterna att fortsätta”, säger Jakob El-Zein.

»Men vi blir mer igenkända utomlands än i Sverige. Här är det mest i fotbollssammanhang. Vi var på ett event i Kina, det var helt galet.«

Framtidsdrömmarna inbegriper bland annat att starta fotbollsskolan Skilltwins academy – de har tidigare hållit i en fotbollsskola i Chicago för 300 internationella spelare, designa en perfekt freestyleboll, anlägga en streetfotbollsplan utanför sin gamla högstadieskola Önstaskolan, ge ut en egen sportdryck, lansera sitt spel – och om några år ge ut en bok om deras karriär.

”Vi tror verkligen att vi har en inspirerande och motiverande historia, det skulle bli en bra bok”, säger Jakob El-Zein.

Deras typiska fan är 15–16 år, något fler killar än tjejer och största publiken finns i USA, Storbritannien, Tyskland, Brasilien och Sverige.

”Men vi blir mer igenkända utomlands än i Sverige. Här är det mest i fotbollssammanhang. Vi var på ett event i Kina, det var helt galet”, berättar Jakob El-Zein.

Numera har de en vakt med sig i officiella sammanhang.

”Men vi tackar aldrig nej till selfies eller att prata med fansen.”