Di Weekend REPORTAGE

Världens vackraste bokhandel

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Arkitektfirman Merkx & Girod, känd för flera omtalade byggnader i Nederländerna, står bakom omvandlingen av den dominikanska katedralen mitt i Maastricht: från kyrka till unikt bokpalats.

Jack Mikrut

I holländska Maastricht har en ståtlig dominikansk katedral från 1300-talet omvandlats till ett unikt boktempel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den vackra, men anonyma, staden Maastricht blev känd då representanter för Europaunionen skrev avtal här 1992 och eurovalutan föddes. Katedralen är lätt att hitta i staden. Det myllrar av turister på det lilla torget utanför porten. Inuti har katedralen en mäktig atmosfär, men här ­råder ingen kyrklig tystnad. Bokälskare och nyfikna behöver knappast trängas i den enorma salen. Det är svårt att tro att den ­antika katedralen var ett parkeringshus för Maastrichtbornas cyklar innan den holländska bokkedjan Selexyz började bygga om den till ett bokpalats 2002. Fyra år senare slog Selexyz ­Dominicanen upp portarna och butiken har blivit en turistmagnet. Bokhandeln tar emot 700 000 besökare varje år och stoltserar med drygt 25 000 boktitlar, samt en hel avdelning för ­vinylskivor.

Den ursprungliga katedralen, som härstammar från 1294, har en fascinerande historia. Dominikanermunkarna som bodde här drevs ut ur landet 1794 då Napoleons armé intog staden. Det franska kavalleriet använde sedan byggnaden som häststall. Kyrkorummet har sedan dess fungerat som lager­lokal, arkiv, och en plats för studenter att skriva skolexamen.

Ökade golvytan drastiskt

Arkitektfirman Merkx & Girod – känd för ett flertal uppmärksammade byggnader i Nederländerna, däribland Van Gogh-­museet i Amsterdam – förvandlade golvytan på 750 kvadratmeter till 1 200 kvadratmeter. Den moderna arkitekturen lever i symbios med katedralens ursprungliga arkitektur. Allt är ­öppet, helt utan väggar. Hela kyrkorummet syns mellan boktitlarna på hyllrad efter hyllrad.

Resespecial: Mäktiga Marrakech

Högst upp på tredje våningen ser man takmålningarna från 1337, liksom bibelscener av konstnären Jan Vessens, troligen skapade under 1600 talet.