Di Weekend REPORTAGE

Varde ljus i Belgien

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Konstverket Reading Between the Lines i den flamländska provinsen Limburg.

Jack Mikrut

I den här kyrkan hålls inga gudtjänster. Den är inte helt lätt att hitta till, men det transparenta belgiska konstverket är väl värt en mässa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Eftermiddagssolen sjunker snabbt mot horisonten. Men soltrålarna tränger igenom kyrkorummets stålplattor som varmgula laserstrålar och vi kan se det vackra ­böljande landskapet genom kyrkans ­väggar. Detta fenomen kan bara upplevas ur vissa vinklar. Från andra håll ser kapellet massivt ut.

Belgien är ett av Europas kyrkotätaste länder, men det finns bara en genomskinlig kyrka, skapad 2011 av arkitektduon ­Pieterjan Gijs och Arnout Van Vaerenbergh.

Kyrkan är en del av ett offentligt konstprojekt initierat av Konstmuseet Z33 i ­Hasselt.

Konstverket heter Reading Between the Lines, men kallas oftast den genomskin­liga kyrkan. På ett öppet fält omgivet av äppel­odlingar i den flamländska provinsen Limburg, 70 kilometer öster om Bryssel, står konstverket. Det kan besökas när som helst på dygnet, men bara till fots eller på cykel, från den lilla orten Borgloon.

När man kliver in i den 30 ton tunga stålkonstruktionen ser man de 2 000 stål­plattor som noga vinklats, placerats och staplats för att bilda den 10 meter höga ­kyrkan. Ljuset som faller in bildar vackra mönster i det roströda stålet.

På Konstmuseet Z33s hemsida beskrivs kyrkan: ”Landskapet förblir synligt genom kyrkan både från när och fjärran tack vare dess speciella konstruktion. Kyrkan är både närvarande och frånvarande i landskapet.”

Transparens är en egenskap som verk­ligen ligger i tiden.