Di Weekend REPORTAGE

Välsvarvad interiör hos möbelmakarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Paret Klockby är sällsynt samkörda i tanke och känsla och vana att fatta snabba inredningsbeslut. Att de har egen möbelfabrik underlättar en smula.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Anna och Dag Klockby bestämde sig för att byta bostad från 100 kvadratmeter vid Observatorielunden i Stockholm till en våning på 141 kvadratmeter nära Karlaplan gick det undan.

”Vi kände omedelbart när vi klev över tröskeln att det här var vad vi ville ha. Det var verkligen snabba ryck”, säger Anna Klockby.

Köpet av den nya bostaden och försäljningen av den gamla gick på en vecka. Avgörande var läget och ljuset. 

”Vi kände att det fanns stor potential. Vi såg hur man kunde flytta väggar. Vi har gjort ganska många renoveringar och jobbar ju själva med möbler. Vi har nog alltid haft tentaklerna ute och inte varit rädda för att flytta. Dessutom har vi väldigt roligt när vi renoverar och planerar, det är något som triggar oss”, säger Anna Klockby. 

Tillsammans med Dag driver hon möbelföre­taget Gärsnäs. Familjeföretaget som grundades 1893, och har egen fabrik på Österlen, hade en dipp i fjol och omsatte cirka 83 miljoner kronor jämfört med drygt 100 Mkr året före.

”Bokslutet är inte klart men resultatet ser ut att landa på plus minus noll”, säger Dag Klockby.

I företagsledningen sitter även Annas pappa Åke Axelsson, som formgav sin första stol i början 1960-talet och sedan dess skapat långt över 200 stolar. Han har specialritat såväl matsalsbordet som ett sidobord i massiv mahogny till parets hem på Värtavägen.

Fastigheten är från tidigt 1920-tal och lägen­heten har 2,95 meter i tak.

De ursprungliga fem och ett halvt rummen, ­inklusive en stor hall med fungerande öppen spis, och kök gjordes om till fyra och ett halvt rum. ­Genom att flytta väggar gjordes vardagsrummet större.

Själva renoveringsarbetet lejdes ut. Köket är platsbyggt av Nordiska Kök. 

Inredningsstilen beskriver paret som klassisk, hög kvalitet och ändå en modern känsla.

Exklusivt boende: Möbelfrossa på godset

”Layout och färgsättning har vi hållit i själva. Färgskalan är lugn och kommer från brittiska ­Farrow & Ball. Deras emulsionsfärger som ger en mer matt yta har annorlunda namn som School house white, en bruten vit färg och Elephant ­breath, en mjukare grå ton som vi har i sovrummet och det kombinerade gästrummet-arbetsrummet. Dead salmon, en svagt laxfärgad ton, har vi på en fondvägg”, säger Dag Klockby.

Gästtoaletten försågs med extra dusch – praktiskt för att slippa eventuella morgonköer med en tonårsdotter i hushållet. Kaklet är formgivet av Monica Förster Design Studio i samarbete med svenska kakelbolaget Marrakech Design.

”Vi har bevarat så många detaljer vi kunnat. Lagt in nya parkettgolv, men låtit köket vara kvar på sin plats. Det har varit en trend på senare år att flytta kök och bygga ihop dem med vardagsrum, men det fanns ingen anledning för det låg redan centralt i lägenheten”, säger Anna Klockby.

Just köksdelen är hon extra nöjd med.

”Den är stor och härlig. För första gången har vi inga överskåp, vilket ger en modern känsla. Vi fick också in en bardel, något vi verkligen ville ha.”

Dag Klockbys favoritplats är i vardagsrummet.

”När jag får tid att sitta där och njuta av ljus­insläppet eftersom det är ett hörnrum och kan lyssna på musik mår jag väldigt bra”, säger han.

Andra inredningsdetaljer som paret kärat ned sig i är serveringsgången, som är intakt med dörrar till skåp och garderober i original. 

Exklusivt boende: Inredning i långa loppet

Men framför allt är läget nära Djurgården och Gärdet perfekt.

”Vi har två väldigt aktiva hundar som behöver långa promenader”, säger Anna Klockby.

Även inomhus är det nära till naturen.

”Vår, sommar och tidig höst är det väldigt grönt tack vare den fantastiska kastanjeallén utanför. Det var en överraskning för oss eftersom vi köpte mitt i vintern.”