Di Weekend REPORTAGE

Universum på 16 kvadrat

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Universums oändlighet får plats på bara 4 x 4 meter på Louisiana Konstmuseum utanför Köpenhamn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kön ringlar sig lång till det lilla rummet där installationen Gle­aming Lights of the Souls, av den japanska konstnärinnan Yayoi Kusama visas. Bara fyra personer i taget släpps in av museivakten. Det minimala utrymmet har byggts av stora speglar och vi står på en liten avsats omslutna av spegelblankt vatten.

Vakten stänger dörren och låter mörkret omsluta oss. Tillsynes miljoner runda lampor, små som golfbollar, lyser upp och växlar färger. Det är en chimär. De är bara 75 stycken. Känslan av att befinna sig mitt i en oändlig galax är en i det närmaste perfekt skapad illusion av Yayoi Kusama, en av vår tids mest välkända kvinnliga konstnärer.

Född 1929 i Matsumoto, Japan, hade hon en tuff uppväxt. Hon led av hallucinationer som barn, blommor pratade med henne och mönster i ­stora tygstycken omslöt och ville förtära henne. Hon började teckna och rita dessa syner som en sorts terapi. Efter konststudier i Kyoto och i hemstaden Matsumoto flyttade hon till USA 1957, men återvände till Japan 20 år senare. Då skrev hon in sig på en psykiatrisk avdelning och bor kvar i närheten än i dag, drivande en konststudio.

Comeback för Warhols skandalsuccé

Den stora Yayoi Kusama-utställningen på Moderna museet 2016 var en av deras mest populära någonsin.