Di Weekend REPORTAGE

Trampvänligt i Öresund

Ven - perfekta för fina sommardagar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det finns mer att se i Skåne än Österlen.
Ven, pärlan i Öresund, är ett koncentrerat Skåne i miniformat.
Varberg, Ystad och Falkenberg är några av de pärlor som Di Weekend har besökt tidigare somrar. I år inleder vi sommarens utflykter med Ven – cykelparadiset i Öresund.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Flicka från Backafall, briggen Tre Bröder

kryssar ikväll i Karibiska sjön,

medan en landvind från kusten i söder

stryker som sunnan därhemma kring ön.

Luften är kryddad av tusende salvor,

FAKTA
Att göra

Ta sig hit:
Lämna bilen i Landskrona. På vardagar går färjan mellan klockan 6 och 21 mellan Landskrona och Ven. På helgerna går färjan mer sällan.

Restauranger:
Pumpans café och restaurang, Landsvägen 134: Mysigt beläget strax innan Tycho Brahe-museet. Missa inte pizzorna.
Tuna Krog, Landsvägen 253: En gång i tiden var krogen en lantmannahandel. I dag är det Vens bästa ställe för mat och drinkar.

Bad:
Öliv bäddar för badliv, det finns en mängd stränder. En favorit är Bäckvikens strand.

Bo:
Finns flera typer av boende, bland annat Bed and Breakfast och vandrarhem. Finns även ett stort utbud på Air Bnb.

Hemligheter:
Kyrkan St Ibb är belägen högst upp på Kyrkbacken på öns västra sida. Soldnedgången är fantastisk och platsen är perfekt för medhavd picknick.

VISA MER

men jag ger bort dem varendaste en

mot att få vandra bland Backafalls malvor

allt medan månen går vakt över Ven.”

Ven är inte en plats i Sverige som figurerat särskilt frekvent i populärkulturen. Visan Flicka från Backafall av Gabriel Jönsson är ett av få undantag och har spelats in av både Sven-Bertil Taube och Tommy Körberg. I en musikvideo från 1970-talet står en ung Björn Skifs med långt hår och blickar längtande mot Ven och dess backafall.

Ovanifrån ser den lilla ön Ven på knappt 7,5 kvadratkilometer ut som en bit Skåne som någon skurit ut och planlöst släppt ned i sundet mellan Sverige och Danmark.

Bali bortom beachen

På Ven finns det bara drygt 300 bofasta invånare. Det är ett populärt utflyktsmål, i synnerhet för skånska skolbarn som åker dit minst en gång under skoltiden. Ändå glöms ön ofta bort när man pratar om att semestra i Skåne. Trots den knappa arealen finns det mer att se än de gula rapsfält som brukar förknippas med ön.

En halvtimme från fastlandet

Bilen lämnas med fördel på fastlandet, för ön upptäcks bäst via cykel. Från Landskrona går en daglig färjeförbindelse som bara tar en dryg halvtimme.

Vens cykeluthyrning ligger precis ovanför Bäckviken där färjan ankommer, och går inte att missa. Drygt 1 500 knallgula cyklar trängs i cykelställen. Ett hett tips är att fråga efter tandemcyklarna.

Cykelvägarna sträcker sig över hela Ven och det går utmärkt att cykla runt utan någon planerad rutt. Det är dock ett måste att cykla längs kusten mellan byarna Kyrkbacken och Bäckviken. Där övergår det öppna åkerlandskapet i dramatiska, branta sluttningar ned i havet som gör att Ven ser ut som en platå som reser sig upp ur havet. De berömda backafallen med malvor – som just Skifs och Taube sjunger sig varma om – är på sina ställen 30-40 meter höga.

För den som inte orkar cykla runt finns en golfbana, ett whiskeydestilleri med guidade turer och den mer udda aktiviteten trekking med alpackor.

Vilda och vackra Centralamerika

Centralt beläget på Ven och väsentligt för dess historia är Tycho Brahe-museet. I mitten av 1500-talet, när Ven var danskt och stavades Hven, satte den danska astronomen ön på världskartan. Tycho Brahe lät bygga det storslagna slottet Uraniborg och observatoriet Stjärneborg. Hans observationer ligger till grund för skapandet av vår moderna världsbild.

I dag ligger Tycho Brahe-museet i den gamla Allhelgonakyrkan. När Tycho Brahe lämnade ön raserades hans anläggning, men i dag finns det en rekonstruktion av observatoriet Stjärneborg. Särskilt ljud- och ljusföreställningen under jord som skildrar en natts observationer under Tycho Brahes ledning är väl värt ett besök.

Det är ofrånkomligt att Ven gör sig som allra bäst på försommaren när rapsen blommar. Samtidigt finns det gott om badstränder, bra restauranger och mysiga fik som är perfekta för fina sommardagar utan att behöva trängas med en massa turister. Till Ven kan man åka på dagsutflykt eller stanna några dagar. Oavsett kommer man hem med en annorlunda upplevelse av Skåne.