Di Weekend REPORTAGE

Tillbaka till Twin Peaks

Den tredje säsongen av Twin Peaks har premiär på HBO Nordic den 22 maj. Di Weekend åkte till Snoqualmie, där serien till stora delar är inspelad.

Foto: Johan Erkenvåg

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter 26 år gör en av världens mest banbrytande tv-serier comeback. Förväntningarna inför tredje säsongen av Twin Peaks är skyhöga, men vad den innehåller är ännu höljt i dunkel. Ika Johannesson reste till Snoqualmie i Washington där serien spelades in.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Det kan vara den största cliffhangern i modern tv-historia. Agent Cooper har precis återvänt från ett omtumlande besök i The Black Lodge, en utomdimensionell plats vars portal ligger djupt inne i Twin Peaks skogar. När han slår huvudet i badrumsspegeln så att den spräcks och pannan börjar blöda, stirrar en flinande Bob tillbaka. Ondskan själv har alltså tagit sig in i den rekorderlige, om än udda, FBI-agenten. Det är ett majestätiskt slut på en av de mest nyskapande tv-produktioner som någonsin visats.

Historien om den vackra gymnasieeleven Laura Palmer som levde dubbelliv och hittades mördad på en flodbank, inlindad i plast, var förförisk. Miljontals tittare världen runt sögs med skräckblandad förtjusning in i livet i den lilla staden, där inget var som det såg ut på ytan. Våldet låg hela tiden nära till hands, men kaffet var förbannat gott.

Twin Peaks skulle komma att ändra tv-landskapet för all framtid. Regissören David Lynch och manusförfattaren Mark Frost befolkade sitt Twin Peaks med märkliga karaktärer och parallella världar. De blandade ren skräck med absurd humor och skapade filmkonst av tv-mediet. Allt ackompanjerat av ett hyllat soundtrack, signerat kompositören Angelo Badalamenti. Få serier har utmanat sina tittare på detta sätt, från den dramatiska början till det förvirrande slutet.

Tv-serien lockar turister

Regnet ligger tungt i luften när vi kör in i Snoqualmiedalen, en halvtimme utanför Seattle i nordvästra USA. Vägarna kantas av enorma Douglasgranar och här rullar enorma timmerlastbilar och truckar med putsade kromdetaljer. Över dalen vakar Kaskadbergen med Mount Si och dess två toppar som gett serien sitt namn.

FAKTA
Twin Peaks-kuriosa

Serien hette Northwest Passage från början.

David Lynch regisserade bara 6 av de 30 originalavsnitten, då han jobbade med filmen Wild at Heart samtidigt.

Skådespelaren Diane Keaton var en av gästregissörerna.

Frank Silva jobbade som kostymör på inspelningen när han av misstag syntes i bild och Lynch direkt plockade in honom i serien som den onde Bob.

Deputy Andy (Harry Goaz) var David Lynchs chaufför och fick rollen under en färd till en Roy Orbison-hyllningskväll.

Doctor Hayward (Warren Frost) är manusförfattaren Mark Frosts pappa.

David Lynch försökte undvika färgen blå i serien.

VISA MER
FAKTA
Nya säsongen

Premiär den 22 maj på HBO Nordic.

Alla avsnitt är skriva av Mark Frost och David Lynch och regisserade av Lynch.

De fyra första avsnitten läggs ut samtidigt.

Både Catherine E. Coulson och Miguel Ferrer hann spela in sina scener som The Log Lady, respektive Agent Albert Rosenfield, innan de avled.

Varken Sheriff Truman (Michael Ontkean) eller Donna (Lara Flynn Boyle) återvänder till serien.

David Lynch hoppade tillfälligt av serien 2015 efter ett pengabråk med kanalen.

VISA MER
FAKTA
Karaktärerna

Agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan): Märklig och trevlig FBI-agent med en förkärlek för svart kaffe och körsbärspaj.

Audrey Horne (Sherilyn Fenn): Slug, vacker och kär i Agent Cooper, ställer gärna till problem för sin pappa.

Bobby Briggs (Dana Ashbrook): Twin Peaks stilige bråkstake som aldrig bangar ett slagsmål.

Gordon Cole (David Lynch): Den halvdöve, gapande FBI-chefen som kommer till Twin Peaks för att undsätta Agent Cooper.

The Log Lady (Catherine E. Coulson): Ses som stadens knäppgök, men har tillgång till andra världar genom sin stock.

Sarah Palmer (Grace Zabriskie): Få lyckas förmedla en sådan skräck och ångest som Laura Palmers mamma.

VISA MER

”Är ni här för Twin Peaks?” frågar kvinnan i hotellreceptionen. Hon berättar att ungefär 40 procent av alla som checkar in på hotellet är där på grund av serien och erbjuder en liten karta med anvisningar till de olika inspelningsplatserna som ligger alldeles i närheten.

The Great Northern, eller Salish Lodge & Spa som hotellet egentligen heter, har en framträdande roll i serien. Här härskar stadens informelle, allt galnare ledare Benjamin Horne. Det är här Agent Cooper tar in och njuter av kaffet, tillika lär känna tonåriga Audrey Horne som gör allt hon kan för att få hans uppmärksamhet och ställa till problem för alla andra.

I verkligheten ser hotellet mer konventionellt ut, om än med öppen spis och träpanel i alla rum.

Inne i matsalen dukar servitrisen Sandy av borden efter frukosten. Utanför de stora fönstren dånar Snoqualmie Falls, ett av delstaten Washingtons största vattenfall. Utsikten är fantastisk.

Sandy är uppvuxen i området, men har undvikit att se Twin Peaks i alla år.

”Jag klarade inte av att titta på den. Det räckte med att se bilderna på den döda Laura Palmer i plasten på flodkanten. Det kom alldeles för nära. Precis där grillar vi med familjen om somrarna.”

Först nu, när filmteamet kom tillbaka till området i fjol kändes hon att det var dags och sträcktittade sig igenom de 30 avsnitten.

”Jag gillade de knäppa inslagen med konstiga röster och fixeringen vid kaffet. Men man märker ju att det är en gammal serie”, säger hon och fortsätter att plocka undan brunchtallrikarna.

Hennes kollega som är i 20-årsåldern har inte sett den alls.

”Det har bara aldrig blivit av. Det finns så mycket annat att titta på”, säger hon och rycker ursäktande på axlarna.

Innan Twin Peaks började dra turister till området kom folk främst för att titta på vattenfallet, som är ett av de största utflyktsmålen i delstaten med runt två miljoner besökare om året. Området kring Kaskadbergen är välkänt för sin vackra natur och lockar både vandrare och skidåkare.

Från början var serien tänkt att spelas in i North Dakota eftersom David Lynch ville åt det visuella i de stora slättmarkerna. Men han insåg snart att det krävdes skog för att få fram rätt mystisk stämning och drogs mot de tätbevuxna delarna av nordvästra USA där han tillbringat delar av sin barndom.

David Lynch och Mark Frost hade letat inspelningsplatser i flera dagar när de körde in i Snoqualmiedalen och förstod direkt att de hittat rätt. Det var som om deras manus plötsligt blivit verklighet. Här fanns både naturen och känslan av det övernaturliga. Området har varit bebott av ursprungsfolk sedan många sekler. För Snoqualmiestammen är vattenfallet helig mark, platsen där människan först skapades. Ångan som stiger från fallet sägs binda samman himlen och jorden.

I boken Reflections – An Oral History of Twin Peaks av Brad Dukes berättar skådespelaren Michael Horse, som spelar Deputy Hawk och själv är ursprungsamerikan, att stämningen i området påverkade inspelningen.

”Jag har en massa vänner uppe i Washington och det pågår helt klart saker i skogarna. Andar bor där ute. Vi visste att det vi gjorde skulle bli speciellt.”

Konkurs öppnade för tv-serien

Att regissören David Lynch skulle göra tv var inte självklart. Efter en konstnärsutbildning hade han slagit igenom som filmskapare 1977 med skräckdystopin Eraserhead och följt upp den med Elefantmannen och Blue Velvet som båda resulterat i Oscarsnomineringar för bästa regi. En agent sammanförde honom med manusförfattaren Mark Frost, som hade arbetat med Spanarna på Hill Street, då en banbrytande serie, lika mycket såpopera som polisdrama.

Egentligen var tanken att Lynch och Frost skulle göra en film om Marilyn Monroe, men av den blev inget. Sedan gick Lynchs finansiär i konkurs och därmed låstes alla hans påbörjade projekt. Plötsligt fanns det tid att göra tv. Mark Frost och David Lynch började fantisera kring vad som händer om stadens vackraste, mest omtyckta unga kvinna plötsligt hittas mördad. De skrev ihop ett manus på bara ett par veckor. Lynchs konstnärliga vision var en perfekt matchning med Frosts fragmentariska tv-berättande.

ABC hade länge lidit av konkurrensen från andra kanaler och behövde en nystart. En nytänkande programchef vågade satsa några miljoner på ett pilotavsnitt. David Lynch och Mark Frost samlade både nya ansikten och gamla tv-legendarer, och tänkte att ”det här kommer ändå aldrig att sändas, nu kör vi så det ryker”. Mycket riktigt var kanalen skeptisk till resultatet.

Men David Lynch och Mark Frost var så nöjda med det 90 minuter långa avsnittet att de på eget bevåg började skicka ut det till press och beslutsfattare i branschen. Snacket gick igång direkt. Redan ett halvår innan pilotavsnittet sändes hamnade Twin Peaks på omslaget till tidningen Connoisseur med rubriken ”Den här serien kommer att förändra tv för alltid”. ABC kände sig tvingade att beställa en halvsäsong.

Första avsnittet, som sändes den 8 april 1990, drog drygt 34 miljoner tittare i USA, en imponerande siffra trots att detta var före kabel-tv:ns genombrott.

”Vem mördade Laura Palmer?” var frågan på allas läppar i månader.

Författaren Sara Bergmark Elfgren, som skrivit den hyllade Engelsforstrilogin tillsammans med Mats Strandberg, håller pilotavsnittet som bland det bästa som någonsin sänts på tv.

”Det är sensationellt bra, ett fristående verk. Många av de scener och repliker som jag minns bäst från serien är med i piloten. Twin Peaks är en blandning av noir och melodram, med stiliserad dialog, melankolisk stämning och ett mörker under den trygga ytan. Samtidigt genomsyras serien av värme och kärlek till rollfigurerna. Och jag älskar humorn och de surrealistiska inslagen. Lynch har en helt unik förmåga att bygga egna världar och han pejlar ofta in en drömlogik i berättandet”, säger hon.

Stämningarna accentueras tydligt av Angelo Badalamentis ömsom ödsliga och obehagliga, ömsom sensuella stycken med piano och basgångar, ibland med sång av Julee Cruise.

”Musiken är lite för mycket, precis som resten av serien. Här är den avgörande. Det är förhöjt hela tiden. Twin Peaks är som vår värld, men inte riktigt”, fortsätter Sara Bergmark Elfgren.

Tvingades avslöja mördaren i säsong två

Även om serien hade hyfsade tittarsiffror hela tiden visade den sig vara lite för långsam eller bara för underlig för den allmänna amerikanska tv-tittaren. Inför säsong två hade antalet sjunkit med nästan hälften och på kanalen blev man alltmer oroad.

Mot mitten av andra säsongen tvingade ABC Frost och Lynch att avslöja vem som mördade Laura Palmer, mot deras vilja. Efter det tappade många tittare intresset. Både Mark Frost och David Lynch var upptagna på andra håll och Twin Peaks hamnade i händerna på ett flertal olika manusförfattare och regissörer. I Reflections – an oral history of Twin Peaks berättar flera av skådespelarna hur de kände en växande oro i takt med att handlingen tog allt fler absurda vändningar.

»Shame är framtidens tv«

”De var aldrig där och vi hade många frågor kring karaktärerna och hur de utvecklades. Vi försökte prata med manusförfattarna och försökte ta oss igenom det bäst vi kunde”, säger skådespelaren Kyle MacLachlan, som spelade Agent Cooper.

Lynch har själv erkänt att han och Frost tappade sugen när de tvingades avslöja mördaren. Men alldeles oavsett att andra säsongen spårade ur mot slutet så har Twin Peaks och den efterföljande långfilmen Fire walk with me, som kom 1992 och handlar om veckan före mordet på Laura Palmer, fortsatt att locka nya tittare som försöker dechiffrera handlingen och dess koder. När David Lynch i oktober 2014 twittrade att serien skulle få en tredje säsong blev uppmärksamheten enorm.

Inramning som framkallar tårar

Som Twin Peaks-fan är det magiskt att köra runt i Snoqualmiedalen. Den drömska, lite olycksbådande stämningen som fångats i serien finns även i verkligheten. Molnen som vilar på skogstopparna. Självlysande grön mossa på träden. Allt är fuktigt. Det är överraskande känslosamt att köra runt i landskapet som trots att det ligger så långt hemifrån är så bekant. När vi sätter på vinjettmusiken i bilen och parkerar vid den rostiga järnvägsbron som Ronette Pulaski, ensam och våldtagen, kommer gående på i serien får vi båda tårar i ögonen.

Lite längre bort på samma väg ligger byggnaden som huserade Twin Peaks polisstation. I dag är det huvudkontor för rallyskolan Dirtfish.

”Vill ni komma in och sitta på Lucys plats?”, frågar receptionisten och hoppar upp ur sin stol med ett leende. Hon berättar att ägarna först inte fattade någonting när turistbussar började stanna till på parkeringen utanför deras nya kontor.

”Men vi har bestämt oss för att omfamna intresset. Det kommer in folk varje dag, det är ingen idé att försöka motarbeta det.”

Står man på trappen till polistationen och tittar ut över rallybanan ligger sågverket The Packard Saw Mill ett par hundra meter bort till vänster, även om det finns på en helt annan plats i serien. Byggnaden är i dålig form och är avspärrad.

I grannorten North Bend parkerar vi vid Double R Diner, eller Twede’s som den heter i verkligheten. Restaurangen hade precis renoverats när filmteamet kom och byggde om den till en modernare variant av 50-talsstuket från första säsongerna.

”De hyrde den i ett par veckor för att bygga och spela in, men tyvärr kan jag inte skvallra något, för de täckte för alla fönster”, säger kafebiträdet Jared Lynch, som trots efternamnet inte bär något släktskap med regissören. Han var inte född när serien först sändes, men har levt med den i hela sitt liv. Varje dag serverar han kaffe och körsbärspaj till mellan tre och sex sällskap som kommit enbart för Twin Peaks-sightseeing. Ett par år efter att serien först sändes fanns en del motstånd i området mot turismen, men i dag har attityden förändrats.

”Jag har aldrig upplevt att någon varit negativ i området. Tvärtom tycker jag om att det kommer så mycket turister. Det här är en väldigt liten stad och genom folks historier får jag komma ut i världen på ett sätt jag inte hade fått annars.”

På borgmästarens kontor i Snoqualmie jublades det när det stod klart att David Lynch ville komma tillbaka och spela in på nytt. Borgmästare Matthew Larson berättar att staden samarbetade nära med filmteamet, men han kan inte säga så mycket mer om det eftersom han skrivit på ett kontrakt om tystnadsplikt.

”Det är ju otroligt vilken livslängd den här serien har. Intresset har gått i vågor och för oss har det varit tydligt var serien har visats och när. Ett år kommer en massa japaner, nästa år kommer tyskar och skandinaver. Som en liten stad är vi ju självklart glada för uppmärksamheten.”

Matthew Larson räknar med att Twin Peaks-turismen kommer att skjuta i höjden framöver och har räknat in säsong tre i stadens framtidsplaner.

”Vårt problem är att vi inte har haft tillräckligt med hotell i området. Nu har vi flera sådana projekt igång och kan få fler människor att stanna kvar här ett par dagar i stället för att bara åka igenom.”

Årlig festival i staden

En återkommande händelse är den årliga Twin Peaks-festivalen med guidade turer i området, skådespelarträffar, föredrag och – givetvis – en väldig massa koppar svart kaffe och körsbärspaj. I dag drivs festivalen av det äkta paret Rob och Deanne Lindley, som varit Twin Peaks-fans sedan 1990 och hängivna besökare på festivalen sedan 2000.

”Kärleken till fansen, skådespelarna, David Lynch och konsten. Det är vår drivkraft”, skriver Rob Lindley på mejl.

Twin Peaks har öppnat dörrar hos mig, både spirituellt och intellektuellt, som jag aldrig trodde var möjligt. Sättet som Agent Cooper arbetar är så jag försöker leva. Att tänka utanför boxen och följa min intuition och mina drömmar.”

Årets festival hålls i slutet av juli och kommer bli extra stor med tanke på den nya säsongen och att festivalen firar 25-årsjubileum. Han berättar att han alltid brukar fråga de runt 200 besökarna varför de tycker om serien och att svaren skiljer sig rejält.

”Det finns så många saker som gör att människor fäster sig vid Twin Peaks. Det kan vara allvarliga saker, som de sexuella övergreppen som Laura Palmer utsattes för, eller lustiga saker som att Deputy Andy har en fallenhet för att sätta tejp i pannan. Det finns så oerhört många lager och sidospår, plus att den utspelar sig i en småstad. Det är i sanning ett smörgåsbord för sinnena och känslorna.”

Sara Bergmark Elfgren har använt både Twin Peaks och David Lynchs filmer som inspiration när hon skriver.

Twin Peaks var definitivt en bidragande orsak till att vi valde att skriva om en småstad i Engelsforstrilogin. Lynch är en stor förebild mig. Han är så fri och orädd och samtidigt så himla noggrann. Det är väldigt inspirerande. Och han är inte rädd för att väcka starka känslor. Sorgen är på riktigt i Twin Peaks. Som scenen när Donna tittar på Lauras tomma bänk och inser att hon är död och börjar gråta. Det är så oerhört bra gjort.”

»Tidsexperiment blev succé i tv-världen«

Bok avslöjar ledtrådar om nya avsnitten

I höstas kom boken The Secret history of Twin Peaks, skriven av Mark Frost, som ska ge lite ledtrådar inför den nya säsongen. Boken är en samling dokument om stadens historia och invånare. Där får fansen veta att Audrey Horne överlevde explosionen på banken, att Agent Cooper åkte hem till Major Briggs efter att han krossat pannan mot badrumsspegeln och att något oroväckande då hände. Nya personer introduceras också, som kan dyka upp i kommande avsnitt.

I övrigt är hemlighetsmakeriet enormt. Varken David Lynch, Mark Frost eller skådespelarna säger särskilt mycket i intervjuer och pressmaterialet från tv-bolaget Showtime är magert. Fansen klamrar sig fast vid de små smulor som släpps och dissekerar allt in i minsta detalj i forum på nätet. Klart är att Lynch och Frost började prata om att göra en ny säsong redan 2012 och att planen egentligen var att bli klara för sändning i fjol när det var exakt 25 år sedan Laura Palmer i sista avsnittet säger ”I’ll see you in 25 years” till en åldrad Agent Cooper inne i The Black Lodge.

Det enda matnyttiga om vad som kommer att ske i de 18 timslånga avsnitten har Lynch sagt till den amerikanska tidningen Variety:

”Berättelsen om Laura Palmers sju sista dagar i livet är väldigt, väldigt viktig för det vi har gjort.”

För de engagerade kan det alltså vara smart att titta en extra gång på Fire Walk With Me, som handlar om just de dagarna.

Många av skådespelarna från originalserien är tillbaka och nytillskott som Laura Dern, Naomi Watts och Patricia Arquette lovar gott. Att se de åldrade skådespelarna i sina gamla roller i de få trailers som släppts är naturligtvis väldigt starkt. Men frågan är om det verkligen går att återskapa en sådan monumental tv-upplevelse.

Chefen för Showtime, Bob Nevins, har beskrivit nya säsongen som ”en ren heroinversion av David Lynch”. Och vad det innebär är oklart, speciellt om man ser till Lynchs senaste filmer.

Sara Bergmark Elfgren känner sig kluven.

”Jag hade kunnat leva utan den här fortsättningen. I sin senaste film Inland Empire gick Lynch för långt in i labyrinten och blev nästan en parodi på sig själv. Jag är rädd för att något liknande ska hända här, att den nya säsongen i värsta fall förstör något av originalseriens magi. Därför känner jag mig skeptisk. Jag kommer ju kolla – men jag bävar.”

Själv kommer jag sätta klockan okristligt tidigt för att sträckkolla de fyra avsnitt som kommer att läggas ut den 22 maj. Även jag försöker hålla nere förväntningarna, men Rob Lindley försäkrar mig att det omöjligt kan bli dåligt.

”David och Mark har skrivit alla avsnitt och David har regisserat. De är inte begränsade av tv-bolaget och andra uppdrag på samma sätt som de var 1990. Säsong tre kommer att bli det mest episka som visats på tv, det är jag helt övertygad om. Det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och njuta av färden.”