Di Weekend REPORTAGE

The Vessel – New Yorks senaste turistmagnet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Byggnaden The Vessel lämnar ingen oberörd. Skulpturen står väl balanserad vid ena änden av promenadstråket The High Line, som ­symbol för det nya området Hudson Yards.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Konstverket har skapat rubriker ända sedan projektstadiet. New York Times har kallat den udda byggnaden både för ”stadens ­gigantiska papperskorg” och ”en trappa till ingenstans”.

Det är inte utan att man blir andfådd av de 2 500 trappstegen och de sammanlagt 46 metrarna upp på toppbryggan. Varenda en av de 80 avsatserna på vägen är som skapade för selfie-pauser.

Utsikten mellan skyskraporna och över Hudsonfloden är minst lika svindlande som prislappen på 2 miljarder ­kronor som skulpturen kostat att framställa. Den stora ­ihåliga vasen är tillverkad i mindre moduler av ­guld-eloxerat stål i italienska Monfalcone. Formgiven av den brittiske arkitekten Thomas Heatherwick är The Vessel en centralpunkt i den nya stadsdelen Hudson Yards.

”Kan man skapa något häpnadsväckande som männi­skor kan röra sig i och använda i stället för verk som de ­tittar på, klappar händerna åt och beundrar?” frågade sig ­Thomas Heatherwick.

Hotelltest: Bäddat i bankpalatset

Sagt och gjort. The Vessel blev kronan på verket för det nya distriktet som vuxit fram ovanpå det gamla järnvägsområdet Hudson Yards, där New Yorks pendeltågsvagnar fortfarande huserar. Som silverglänsande leksakståg syns de långt där nere intill Hudsonflodens strand. Här vilar de ut innan dagens slit börjar varje morgon i anslutande Penn station.

Intill ligger en nybyggd galleria samt det exklusiva ­hotellet Equinox som överskuggar The Vessel i ett 92 ­våningar högt ­hus intill. Hotellet har 212 rum som kostar från 7 000 kronor natten.

Gäster erbjuds att ­delta i Vessel Run, ett konditionspass där man tillsammans med instruktörer springer upp­för och nerför konstverkets alla ­trappor.

Hotelltest: Boudoirstil lyfter brittisk weekendtrip