Di Weekend REPORTAGE

Tempelstadens huvudbyggnad

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

IÖGONFALLANDE. Face House i Kyoto Japan ritad av arkitekten Yamashita Kazumasa och uppförd 1975.

Foto: Jack Mikrut

Kyoto är Japans tempeltätaste stad. Men en av stadens mest uppseendeväckande byggnader är faktiskt ett bostadshus.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mitt i ett bostadsområde med låga grå betonghus, bara några tvärgator bort från det kejserliga palatset i japanska Kyoto står ett hus som får alla förbipasserande att stanna och gapa av förvåning. Det vill säga nästan alla, för grannarna passerar sedan länge vant förbi ”The Face House” som stått och stirrat ner på dem sedan det uppfördes för drygt fyrtio år sedan.

Det mattgula betonghuset ser ut som ett rektangulärt ansikte i jätteformat, komplett med runda fönsterögon vars pupiller stirrar rakt ut från andra våningen.

Entrén till två studiokontor i bottenplanet är utskuren som en perfekt oval skrikande mun med dörrarna som tänder.

Mitt emellan våningsplanen löper en långsmal näsa med två näsborrar vars enda funktion är att låta en ljusstrimma skina ner i ett av sovrummen på första våningen.

Fyrarumslägenhet i två plan

Den japanske arkitekten Kazumasa Yamashita, som länge var designer för italienska Alessi, skapade huset 1975. Sett från sidan ser huset ut som en högst ordinär tvåvåningshus. Här finns en trappa till lägenheten som disponeras som en fyrarummare i två plan.

Högst upp finns kök och vardagsrum, stort sovrum och terrass.

Slöjdbutik på gatuplan

På plan ett ligger de övriga sovrummen och badrum.Vem som i dag huserar i huvudet har inte gått att utröna men lokalerna med ingång genom det gapande munnen har tagits över av unga Tomoyo Ogawa. Hon är egenföretagare som driver en liten butik och håller kurser i japansk slöjd och hantverk.