Di Weekend REPORTAGE

Tala om virvelvind

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

En jättelik ljuslila skapelse möter besökarna i den stora utställningssalen på Winton Gallery i London.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På ett militärflygfält utanför New York en septemberdag 1929 arrangerades en flygtävling. Filantropen Daniel Guggenheim donerade 100 000 dollar till den som kunde konstruera ett passagerarplan som kunde flyga säkert även i låg fart, liksom vid branta stigningar och landningar. Bara två var kvar i tävlingen denna finaldag.

Den ena flygmaskinen tillhörde Curtiss, ett amerikanskt företag, och den andra var ett plan designat av Handley Page kallat ’Gugnunc’ – uppkallat efter en serieteckning i engelska Daily Mirror. Handley förlorade tävlingen, men flera av hans idéer lever kvar, som en variant på hans små slitsade klaffar på flygplansvingarna.

En jättelik ljuslila skapelse, likt fjärilsvingar till synes fritt uppspända i taket, befinner sig mitt i den stora utställningssalen på Winton Gallery. Det 900 kvadratmeter stora galleriet är en del av Londons Science museum och utställningen belyser ämnet: Hur har matematiken format vår värld?

Leonardo da Vinci fyller upp Louvren

Matematikgalleriet har skapats av den berömda byrån Zaha Hadid Architects. Konstverket som dominerar rummet är i själva verket aerodynamiska flygsimulationskurvor från Handley Pages flygplan. Utan matematik, inga flyg­resor.