Hoppa till innehållet

Rysk delikatess på svenska – för 20.000 kronor kilot

Med ett kilopris i handeln på 20 000 kronor är den svarta kaviaren från Strömsnäsbruk det ­dyraste svenskproducerade livsmedlet i dag.

I många år letade Torbjörn Ranta oljefyndigheter i Ryssland åt Adolf Lundin – men nu arbetar han med det nya svarta guldet. ­Arctic Roe of Scandinavia är en av Sveriges första tillverkare av lyxprodukten svart kaviar.

Foto: Bigstock
Att skörda ­kaviaren är mycket personalkrävande. Flera experter flygs in från Lettland när det är dags. Platschefen Ola Brandt får hjälp att ta upp och hålla fast fisken. Själva tömningen av fiskens äggblåsor sköts av Grigorijs Jakovlevs och hans mor Vera Jakovleva, medan Jevgenija Poltaracka sköljer, värmebehandlar och saltar kaviaren i produktionsköket.
Att skörda ­kaviaren är mycket personalkrävande. Flera experter flygs in från Lettland när det är dags. Platschefen Ola Brandt får hjälp att ta upp och hålla fast fisken. Själva tömningen av fiskens äggblåsor sköts av Grigorijs Jakovlevs och hans mor Vera Jakovleva, medan Jevgenija Poltaracka sköljer, värmebehandlar och saltar kaviaren i produktionsköket.Foto: Lars Jansson
Foto: Lars Jansson
Foto: Lars Jansson
Foto: Lars Jansson
Foto: Lars Jansson

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera