Di Weekend REPORTAGE

Sunt original i Sunne

På Sunne Spa finns stora möjligheter att träna och simma. Efteråt kan man ta en drink i vilstolen.

Foto: Jack Mikrut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Selma Spa kanske inte var först, men blev Sveriges mest kända spa-hotell i mitten av 1990-talet.
Vi åker till Sunne och konstaterar att spa-anläggningen håller måttet även 25 år senare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Värmland drabbades särskilt hårt av fastighetskraschen i början av 1990-talet. Skidorten Branäs gick omkull, Värmlandsporten i Stöllet likaså. Och i Sunne hamnade de bägge hotellen Selma Lagerlöf och Life Center hos Stadshypotek. Men det sistnämnda hotellet fick nytt liv och nytt namn: Selma Spa.

Det var onekligen ett ifrågasatt skrytbygge från början, och kritikerna fick rätt när affärerna gick omkull. Men hotellet tronar ännu över byn med fin utsikt över sjön Fryken.

1999 tog Petter Stordalen över Selma Spa, som därmed blev en av hans första investeringar i Sverige. Och hotellet har börjat redovisa svarta siffror efter besvärliga år.

Att ”Selma” är ett starkt varumärke visas om inte annat av att Petter Stordalen låtit spa-avdelningen på taket till Clarion Sign Hotel i Stockholm heta ”Selma City Spa”. Så heter det även på Hotell Gillet i Uppsala och på Wisby Hotel.

Men det är i Sunne originalet finns. Här är det dessutom riktigt stort. Hotellet går inte att missa om man kommer på E45:an söderifrån, eller med tåg på den vackra Fryksdalsbanan.

FAKTA
Selma spa, Sunne

Totalpoäng: 20

Miljö: 4

Avkoppling: 5

Mat: 3

Service: 4

Prisvärt: 4

Pris: Från 1 790 kronor för ett dubbelrum. Frukost, tillgång till spa och träningspass ingår alltid.

Behandlingar: Från 895 kronor (50 minuter), massage 595 kronor (25 minuter).

Antal rum: 184, varav 14 sviter. Alla rum har utsikt.

Konferens: Max 420 personer.

Adress: Sundsbergsvägen 3, Sunne.

Webbplats: Selmaspa.se.

VISA MER
FAKTA
I närheten
  • Selma Lagerlöfs Mårbacka. Författarens hem på östra sidan av Fryken. Hon köpte tillbaka Mårbacka för sina Nobelprispengar efter att gården hade glidit familjen ur händerna vid en konkurs. Den fina trädgården är öppen för allmänheten, men boningshuset, ”minnesgården”, kan man se bara via guidad visning varje hel timme alla dagar 11.00-16.00 från den 3 juni. På Mårbacka får man inte bara en upplevelse av Selma Lagerlöf som författare. Hon var också entreprenör och hade ett eget varumärke för sina jordbruksprodukter, exempelvis ”Mårbacka Havre-Kraft”.
  • Rottneros. Det är denna herrgård som är ”Ekeby” i Selma Lagerlöfs bok Gösta Berlings saga. Rottneros park har en lång rad skulpturer, bland annat av Carl Eldh, Carl Milles och Astri Bergman-Taube. Öppet varje dag från den 27 maj.
  • Västanå Teater. Här uppförs Charlotte Löwensköld efter Selma Lagerlöfs roman (andra delen i Löwensköldska Ringen). Riksspelmannen Leif Stinnerbom, som i många år varit ansvarig för denna sommarteater, har regisserat och sonen Magnus Stinnerbom har skrivit musiken till föreställningen som spelas i den stora Berättarladan i Rottneros park den 24 juni–2 september.
  • Ransäter. Folklustspelet Värmlänningarna visas sedan 1954 på Ransäters hembygdsgård. Så även 2017. Sofia Karlsson är årets ”Anna”.
  • Sunne Sommarland. Om de minsta inte tycker att Selma Spa är tillräckligt kul, kan man åka hit efteråt. Hette tidigare Vattenlandet. Öppet den 17 juni–12 augusti.
VISA MER

I anläggningens centrum finns den stora poolen med vilstolar runt om, liksom på den lilla ön ute i vattnet. Härifrån kan man också komma till utomhusbadet där man kan njuta oavsett väderlek, förvissad om att det ändå är varmt om kroppen. Olika sorts bastur finns också att ånga sig i mellan varven.

Välskött och fräscht

Träning är närmast ofrånkomlig på Selma Spa. Om inte annat hörs musiken från träningspassen ljudligt när man kommer in till spa-receptionen. Det finns ett 20-tal pass en vanlig helg, exmpelvis yoga, spinning, core, zumba, vattenträning och bodypump. Och det finns många gymmaskiner för den som vill träna på egen hand.

Behandlingarna har en egen avdelning med skönt lugn. Här finns ett stort utbud där flera behandlingar bör bokas i förväg.

Det är tydligt att hotellet inser att det är just spa som gästerna söker. Det är välskött, fräscht och välbetjänat, men det går att föreställa sig att det blir en smula trångt när hotellet är mer fullbelagt än när Di Weekend var där en natt mellan fredag och lördag.

Svitduellen

En ogästvänlig blandning

I hotellets restaurang, Smak, väljer vi till förrätt dels en kräftsoppa, snyggt serverad över en tartar på lax och kräftstjärtar, dels biff gravad i havreöl med lingongelé.

Några av varmrätterna presenteras kortfattat i menyn, och tanken är att personalen ska berätta vilka tillbehör som gäller den aktuella kvällen.

Tyvärr var varken lammet eller torskryggen omsorgsfullt presenterade på tallriken. Även om rätterna är välsmakande är det inte trevligt när anrättningen redan vid första knivangreppet rasar ihop till en ogästvänlig blandning. Inte heller desserten var tillräckligt inbjudande komponerad. På en restaurang måste det se trevligare ut än det alldagliga som man åstadkommer hemma i sitt eget kök.

Hotellet ligger i den mest litterära av trakter. I receptionen finns alla Selma Lagerlöfs kända verk att köpa i pocket. Men kanske borde hotellet också ta in en mer sentida författare från Sunne, Göran Tunström. Den som läser hans fantastiska roman Berömda män som varit i Sunne tror lätt att Sunne är en stor ort. Nu är det inte så, men på sommaren ökar invånarantalet flera gånger om.

Badkar som rymmer två

Anrik weekend i trendiga Oslo

Vår svit har en rymlig balkong på övervåningen och den är säkerligen underbar sommartid med utsikt över till till andra sidan av Fryken, där Mårbacka ligger. Men denna gång ligger dimman tät över Fryksdalen.

Sviten är i två våningar med spiraltrappa. Det gör att sovrummet på ovanvåningen verkligen ligger åtskilt, och det är ju poängen med en svit. Många hotell har devalverat ordet svit men inte Selma Spa. Det finns ett badkar med plats för mer än en, men det blir förstås oanvänt – badar gör man tillräckligt på hotellets spa. Det finns några skavanker på väggar och hörn i rummet, sådant som lätt skulle kunna fixas.

Det finns alltså förbättringsmöjligheter för Selma Spa, men de går att åtgärda i god tid till sommarsäsongen. De viktigaste delarna – baden, behandlingarna och träningen – de fungerar perfekt.