Di Weekend REPORTAGE

Subkulturen under ytan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rödmålade, djupt liggande stationen Solna centrum klyvs av 70 meter höga rulltrappor. Grottstationerna kom till på arkitekten Michael Granits ­initiativ.

Architectural digest, Forbes och Business insider är bara ett axplock av internationella medier som i olika reportage kallar Stockholms tunnelbana ”världens vackraste”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den svenska huvudstadens underjordiska nät är vare sig det största, äldsta, mest brukade – eller vinner något annat rekord bland världens alla tunnelbanor – men när det kommer till arkitektur och offentlig konst är den unik. Stockholms tunnelbanesystem är 109 kilo­meter långt och i dag pryds 90 av 100 stationer av konstverk. Flera av stationernas dramatiska och upplysta bergväggsmålningar har blivit egna turistmål.

Nu släpps boken Stockholm Sub (Frank review) med 57 specialtagna bilder av kanadensiska fotografen Chris M. Forsyth och texter av Mark Isitt. Texterna är på ­engelska och baserade på intervjuer med Michael Granit och Per Reimers, SL:s chefs­arkitekter sedan fyra decennier.

Himmelska hålrum