Di Weekend REPORTAGE

Stor konst utanför ramarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kliv in i mästarens digitala värld.

Jack Mikrut

Hos Atelier des Lumières i Paris kliver man bokstavligen rakt in i konsten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Konsthallen öppnade för allmänheten under 2018. Det blev ­succé direkt. Företaget Culturespaces har omvandlat ett gammalt gjuteri från 1800-talet, i Paris 11:e arrondissement, till en futuristiskt digital konsthall. I den drygt 3 000 kvadratmeter stora industribyggnaden tillverkades bland annat delar till järnvägarna, men verksamheten ­lades ned i samband med den stora dep­ressionen i början på 1900-talet.

I dag har den digitala åldern klivit in och nyttjar de monumentala rummen till max. Med 140 projektorer i gång simultant och ett ljudsystem i världsklass skapar man känslor och upplevelser. Under vårt besök pågår Vincent van Gogh-­utställningen, en konstnär som ­under de sista tio åren fram till sin död 1890 målade fler än 2 000 verk. Besökarna får en inblick i och en känsla för konstnärens liv och samtid genom att verken projiceras på alla ytor i rummen, på ­vissa ställen med tio meter i takhöjd.

Atelier des Lumières är nu stängt och öppnar igen den 28 februari med en utställnling om ­Monet, ­Renoir och Chagall och en om Yves Klein. Den 17 april öppnar Culturespaces ytter­ligare en liknande konsthall: Bassins de ­Lumières. ­Denna ligger i Bordeaux och har ­bassänger med vatten för ytterligare effekt.

Fyra x Frank i Falsterbo