Di Weekend REPORTAGE

Sri Lanka på rätt spår

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I MAKLIG TAKT. Tågfärden mellan ­städerna Ella och Kandy är en av världens vackraste. Resan tar fem timmar.

Foto: TT

Sri Lanka med sin vackra, varierade natur, sina sköna stränder och dramatiska historia är inte rakt igenom ett enkelt resmål. Men för en resa som griper tag och ger en upplevelse utöver det vanliga är landet värt all extra ansträngning.
Sri Lanka ger tillbaka, med besked.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är bara sju år sedan Asiens längsta krig tog slut. Inbördeskriget i Sri Lanka varade i mer än 25 år och en av konsekvenserna ekonomiskt var att turismen aldrig tog fart. Kusterna drabbades också hårt av tsunamin 2004. Sakta men säkert har det lilla landet nu börjat återhämta sig.

Som besökare är just nu en intressant tid att resa i Sri Lanka. Massturismen har ännu inte slagit rot, utom på några strandorter i sydväst. Landet i stort har inte på något sätt tillrättalagts för turister. Det gäller framför allt på östkusten, runt orterna Trincomalee, Passikudah och Batticaloa. Här höll kriget i länge, och tsunamivågen var på flera håll förödande.

Nu kliver vi in i ett land som lite yrvaket välkomnar oss turister, utan McDonald’s och blanka shoppingcenter, men med stränder som är fantastiska, hav som erbjuder fin snorkling och ett stort utbud av små enkla restauranger där det serveras ris och curry – en typisk lankesisk måltid bestående av olika skålar med ris och currydoftande grytor.

Möter inga människor

På Pigeon Island strax utanför Trincomalee snorklar vi med revhajar och fiskar i alla tänkbara färger, och vi vandrar kilometervis längs stränder där vi gång på gång konstaterar hur märkligt härligt det är att vi inte möter en enda människa.

FAKTA
Resa till Sri Lanka
  • Ta sig hit: Det finns inga reguljära direktflyg, utan minst en mellanlandning krävs för resa från Sverige till Sri Lanka. Inklusive stopp i till exempel Dubai eller Qatar är restiden minst tolv timmar. Flera charterbolag har resor till Sri Lanka.
  • Resa med bil i landet: Lankesiska researrangören Aitken Spence Travels har lång erfarenhet och professionell service. Att hyra bil med chaufför genom dem rekommenderas.
  • Resa med tåg i landet: Biljetter köpes enklast på plats på en tågstation. Boka helst i förväg.
VISA MER
FAKTA
Fem tips i Colombo
  • The Gallery café & The Gallery shop. Beläget på en innergård, smakfullt inrett och med bra service.
  • Cinnamon Lakeside hotel. Ett av stadens större hotell, där många Colombobor väljer att hålla sina bröllopsfester. Gillar man en stor pool och snygg kvällsbelysning är detta rätt val. Baren håller öppet när mörkret fallit och bjuder ofta på livemusik.
  • The Barefoot café. Skön innergård som lockar till sig mycket folk, både för en fika, lunch eller middag.
  • Galle Face hotel. Ståtlig, anrik kolonialbyggnad. Även om man inte bor här finns flera restauranger och barer som är värda ett besök. Afternoon tea på The Verandah är ett tips.
  • Mount Lavinia hotel. Ett av Sri Lankas äldsta hotell, beläget vid Indiska Oceanens strand. Restaurangen på poolterassen är mycket populär.
VISA MER

Det är lätt att föreställa sig hur charterhotellen så småningom kommer att breda ut sig här, men där är vi inte än.

På kvällen återvänder vi till vårt vandrarhem vid stranden, och tackar ja när ägaren Puvaneswaran Kathirasan frågar om vi vill äta middag där. Han bedriver ingen regelrätt restaurang, men när ortens fiskare kommer in med nyfångade skaldjur och fisk handlar Puvaneswaran Kathirasan ibland av dem för att sedan laga i ordning en måltid till vandrarhemsgästerna på kvällen.

Efter solnedgången kommer mörkret snabbt, men värmen släpper aldrig taget. Vår värd bär ut generösa fat med marinerade räkor, stora krabbor och nygrillad havsabborre från köket.

Det doftar koriander, chili och kardemumma.

Här finns varken linnedukar eller fint porslin. Vi sitter vid ett plastbord på stranden, och den kalla Lion-ölen dricks direkt ur flaskan.

Men upplevelsen blir ändå femstjärnig.

Vill man ta del av både Sri Lankas stränder, kultur och natur är det fullt möjligt att göra under en rundresa på ett par veckor, utan att det känns alltför stressigt.

Det absolut enklaste och vanligaste sättet att resa runt är att hyra bil med chaufför. Mer prisvärt än det låter, och väljer man en erfaren chaufför som pratar engelska kommer det garanterat att generera mer kunskap om landet och det som passeras under bilresornas gång.

1 200 trappsteg

Ett måste när det gäller landets många sevärdheter är Sigiriya, Lejonets berg, som utnämndes till Unesco-världsarv 1982.

Det reser sig 380 meter upp, med en platå längst uppe där lämningar av ett gammalt palats finns kvar. Här säger legenden att kung Kasyapa härskade under 400-talet, och att han mördade sin far genom att mura in honom levande i palatset för att själv kunna överta tronen.

För att kunna påbörja klättringen uppför går vi först genom den ståtliga trädgården, som en gång anlades av Kasyapa.

1 200 trappsteg senare kommer belöningen. En enorm utsikt, i alla väderstreck, med tvärt stupande bergväggar nedanför oss. Det är lika svindlande att sedan gå omkring bland ruinerna från det kungliga palatset och föreställa sig hur livet en gång pågick häruppe.

Sri Lankas natur överraskar mer än en gång, genom sin rika variation. Vi åker på safari i nationalparken Minneriya, där vi bland annat ser elefanter, påfåglar, vattenbufflar, rovfåglar och apsorten Ceylonmakak. Efter en färd genom skogen med vår jeep breder plötsligt en savann ut sig runt en sjö. Vyerna känns så olika allt annat vi dittills sett under vår tid i landet.

I bergstrakterna längre söderut väntar ytterligare nya sorters landskap. Här finns många vandringsleder och alla utflykter som erbjuds av de lokala researrangörerna är naturrelaterade.

Utblick från tågfönstret

Tågfärden mellan städerna Ella och Kandy har i många sammanhang utnämnts till en av världens vackraste, och det är lätt att förstå varför.

Utanför tågfönstret klättrar teplantagen nerför sluttningarna. Grönskan i det kuperade landskapet är slående och de fem timmarna försvinner snabbt.

Tåget i sig är av det enklare slaget. Vi lyckas inte boka sittplatsbiljetter, trots upprepade försök, utan får skynda oss på tåget för att hugga platser när det rullat in på den lilla stationen i Ella.

Många passagerare står hela resan.

Allt är väldigt långt från våra svenska moderna höghastighetståg med app-bokningar och sms-biljetter. Planerar man att resa på detta sätt bör man veta att Sri Lankas tåg och järnvägssystem inte är någon uppvisning i smidighet och bekvämlighet. Tvärtom.

Men tågen går rakt igenom den storslagna naturen i maklig takt, och en biljett kostar inte många kronor. Så nog finns det skäl att gå ombord.

Från Sverige till Sri Lanka

Christina Riddebäck från Stockholm valde förra året att flytta till Sri Lanka efter att ha rest hit frekvent under 30 års tid. Kontakten med landet inleddes med att hon adopterade ett barn härifrån. Sedan har hon återvänt, gång på gång. Både med familjen och på egen hand, i jobbsyfte och som ideellt arbetande för en hjälporganisation under kriget.

Vi träffas i Colombo, landets största stad som kan upplevas som stökig och ganska svår för en förstagångsbesökare. Det finns ingen tydlig stadskärna, trafiken är hetsig och gatorna går härs och tvärs utan något till synes logiskt system. Men Christina Riddebäck har gjort staden till sin.

Nu driver hon härifrån, tillsammans med dottern Cecilia Riddebäck, företaget Andromeda Care Solution, som erbjuder utbildningar och konsultation inom vårdbranschen. Ett område där Sri Lanka på många plan ligger långt efter Sverige, inte minst när det gäller vård av äldre.

”Vi har i dag ett samarbete med en av Colombos större sjukhuskedjor. Ett kul och spännande uppdrag men med många kulturella utmaningar”, säger Christina Riddebäck.

Privat reser hon fortfarande gärna inom landet när tiden finns.

”För en turist erbjuder Sri Lanka allt, vilket gör det till en destination som passar alla typer av resenärer – från unga backpackers till pensionärer. Östkusten med sina långa stränder, dykning, yoga, forsränning, spa, Colombo… Det finns så mycket att se och göra”, säger hon.

Strosar i smala gränder

Den sista delen av vår tid i Sri Lanka tillbringar Di Weekend på väst- och sydkusten. Här finns en betydligt större vana vid turism än på östsidan där vi inledde vår resa. Vissa strandorter är rejält utbyggda.

Bäst trivs vi i staden Galle, med Galle Fort som kronan på verket. Befästningen började byggas av portugiserna på en halvö i slutet av 1500-talet, och utvidgades av holländarna som tog över staden 1640.

I dag är även Galle Fort utsett till ett av Unesco:s världsarv. En mysig plats, där vi strosar bland smala gränder kantade av småbutiker, restauranger och kaféer. Vi passar också på att ta en lång promenad på den mäktiga muren, med sin vita fyr som yttersta landmärke.

Hårt arbete vid vävstolarna

En annan dag hyr vi cyklar för att ta oss ut på landsbygden, och det blir en påminnelse om att livet i Sri Lanka ofta ser väldigt annorlunda ut när man tar sig utanför städerna. Vi bjuds in att besöka en liten vävfabrik som vi passerar, där flera kvinnor med mycket enkla medel skapar vackra färgstarka textilier.

Det är som att kliva 50 år bakåt i tiden. Här finns inga moderniteter alls, ingen av kvinnorna kan ett ord engelska och arbetet är hårt med de stora vävstolarna.

På kvällen, när vi är tillbaka i Galle Fort för att äta middag på en hipp, fransk creperia, känns avståndet till kvinnorna vi träffat tidigare under dagen oändligt mycket större än den mil det handlar om i verkligheten.

Att resa i Sri Lanka är inte bara enkelt och paradislikt. Men landet är mångfacetterat, vänligt och givande.