Di Weekend REPORTAGE

Spahotellet är ett guldkorn på stranden

För andra året i rad har Falkenberg Strandbad utsetts till Sveriges bästa hotellspa.

Jesper Frisk

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fri sikt över havet och en spaupplevelse utöver det vanliga gillas av Di Weekend, som dock hittar en del skavanker på badhotellet på västkusten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»En dubbel whisky eller ett dubbelrum?

Det är upplagt för förvirring när man checkar in på Falkenberg Strandbad, där receptionsdisk och bardisk är en och samma.

Visst skulle en whisky värma när dagarna blir svala och vindarna slår mot Skrea Strand, men vi har siktet inställt på den prisbelönta spaanläggningen The Retreat Club, ”Sveriges lyxigaste spa” som det heter i reklamen.

Om det stämmer låter vi vara osagt, men besöket på The Retreat Club blir som förväntat höjdpunkten på en mycket avkopplande vistelse. Möjligen i konkurrens med gratisnöjet att sitta på den rymliga balkongen och blicka ut över havet och den två och en halv kilometer långa sandstranden.

I marknadsföringen framställs hotellet och dess omgivningar som ett slags ”New England”, den säljande miljö på USA:s östkust som företag som Gant och Lexington slagit mynt av.

FAKTA
Falkenberg strandbad, Falkenberg

Totalpoäng: 19
Miljö: 4
Avkoppling: 5
Mat: 4
Service: 3
Prisvärt: 3
Pris: 1 130–1 575 kronor för ett dubbelrum.
Antal rum: 136 rum och 5 sviter.
Adress: Havsbadsallén 2A, Falkenberg.
Telefon: 0346-71 49 00
Webbplats: strandbaden.se

VISA MER

Det är emellertid svårt att helt bortse från den stora betongkoloss som är Falkenberg Energi och som onekligen stör helhetsintrycket. Hotellet ligger nämligen inte mitt på stranden utan i dess ena ände, närmast nämnda betongkoloss och Falkenbergs hamn.

Eldhärjat två gånger

Falkenberg Strandbad har gamla anor, det inser man, men det arkitektoniska sätter myror i huvudet på oss. Förklaringen är att det första hotellet på platsen, byggt i funkisstil 1937, brann ned. Inte nog med det, senare brann det på nytt. Dagens hotell är från 1992 och har drivits av hotellkoncernen ESS i fem år. Det är under dess regim som Falkenberg Strandhotell åter har blivit en destination att räkna med.

Stora resurser har lagts på framför allt spaverksamheten. Därtill håller maten ovanligt hög klass för den här typen av anläggning. I övrigt har ägarna emellertid en del att jobba med.

Mot bakgrund av att det är ett badhotell blir vissa brister påtagliga:

Det finns inga morgonrockar eller tofflor på rummet.

Det finns inget värdefack, vilket onekligen krånglar till det när man vill besöka stranden eller spat.

Dynor till sittmöblerna på balkongen saknas. Det får till följd att gästerna (jodå, vi såg hur grannarna gjorde), i stället tar ut dynorna från rummets möbler. Och det kan ju inte vara meningen.

Det är snålt med hygienartiklar i badrummet, som det för övrigt inte kan ha gjorts mycket åt sedan invigningen för snart 25 år sedan. Det är nött och kantstött. Och hur mysigt är det med ett duschdraperi som sugs mot kroppen i den trånga duschhörnan?

Den stora plastpalmen i rummet är heller ingen stämningshöjare. Men sängarna är sköna och vi sover ljuvligt skönt till ljudet av havets vågor genom balkongdörren som står på glänt.

Någon frukostmeny att kryssa i och hänga på dörren finns förresten inte, frukost får man beställa genom receptionen. Gör det för guds skull, så slipper ni den stökiga och röriga matsalen. Den som har tur med vädret kan i lugn och ro äta en stor, härlig frukost på balkongen.

Total avkoppling

Det som gör Falkenberg Strandbad väl värt att besöka är, i tur och ordning: The Retreat Club, sandstranden med den långa pirliknande badbryggan, balkongen med havsutsikt och i viss mån restaurangen. Det är också dessa faktorer som gör att miljöbetyget trots allt blir en fyra.

På The Retreat Club väljer vi den prisvärda (495 kronor per person) sparitualen Ivory som innebär att man lotsas runt på åtta stationer i sällskap med en handfull andra gäster. Det är något av det mest avkopplande man kan uppleva.

Skulle det ta närmare två timmar? Det lät länge, men snart tappar vi helt uppfattningen om tid och rum, känner oss avkopplade i kropp och själ, och dröjer oss efter avslutat program kvar i anläggningen mycket längre än vi hade tänkt oss med tanke på att solen lockar utomhus.

Det börjar med fotbad, där vi uppmanas att slå oss själva på fötterna med en liten träklubba. Därefter följer bland annat ångbastu, ansiktsmask, inpackning med lera, isskrubb, turkiskt hammambad och slutligen relax i sköna sängar vid en stor eldstad.

Varje morgon erbjuds gratis yoga inomhus eller, vid vackert väder, utomhus längst ut på bryggan. Yogapasset är inte det mest genomtänkta vi varit med om, men är ett uppfriskande sätt att starta dagen på.

Fransk-svenska köket imponerar

Hotellets huvudrestaurang heter Familie. Inriktningen är det typiskt franska med vissa svenska inslag. Det är många gäster som ska serveras samtidigt och det klarar man av utan att väntan blir alltför lång.

Därtill smakar maten oväntat bra. Havskräftan till förrätt har halstrats hastigt och har fina tillbehör i form av gul finhackad zucchini och ängssyra i en mustig kräftbuljong.

Havsabborren med kålrabbi, gulbeta och ostronskum är spänstig och bildar tillsammans med den bakade rödlöken och potatisen en ytterst smakfull rätt.

Kalixlöjrom med klassiska tillbehör kan genom menyns lite oklara utformning uppfattas som en huvudrätt, men är en generöst tilltagen förrätt.

All personal vi möter under vårt besök är trevlig och tillmötesgående. Men tyvärr är det sällan som personalen har svar på frågor som kan intressera besökare som inte är från trakten. Den hinner vi i och för sig inte utforska under vår weekend, vi har tur med vädret och då är det svårt att slita sig från sandstranden och hotellets utomhusmiljöer.

Weekendhotell@di.se