Di Weekend REPORTAGE

Slottsfamiljen går utanför ramarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I entréhallen på Wanås slott möts gäster av Charlotte Gyllenhammars skulptur In waiting som korresponderar fint med 1600-talsporträtten. Diabasbänken till vänster är ett konstverk av Jenny Holzer; Abuse of power comes as no surprise från sviten Truisms.

Foto: Fredrik Sweger

Paret Marika och Carl-Gustaf Wachtmeister är den sjunde generationen av släkten på Wanås slott. I 30 år har Marika Wachtmeister drivit konstutställningar i slottsparken, med några av världens största samtida konstnärer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är mitten av 1980-talet och Marika Wachtmeister befinner sig på Wanås gods, Gryts socken i Östra Göinge kommun. Det är en gråmulen dag och hon ser sig runt och frågar sig: Vad gör jag här?

Familjen, med sina tre barn, är nyligen inflyttade i en av flyglarna till slottet Wanås. Hennes man Carl-Gustaf Wachtmeister har just tagit över hela godset, som den sjunde generationen Wachtmeister. Hans föräldrar bor i huvudbyggnaden, det vackra slottet med anor från medeltiden, och Carl-Gustaf Wachtmeister fördjupar sig i gårdens jordbruk. För Marika Wachtmeister känns livet alldeles för händelselöst. Trots sitt nya arbete på en advokatfirma i Kristianstad saknar hon villalivet och likasinnade vänner i Linköping, liksom närheten till Stockholm.

Trots att det var inplanerat att maken skulle ta över godset blev det ändå ett bryskt uppvaknande för Marika Wachtmeister. Här fanns i stort sett ingenting att göra, om man inte ville jaga och rida eller vandra i den vackra slottsparken som var öppen för allmänheten året runt.

I den nyutkomna biografin Konst, kor och kärlek på Wanås slott, berättar Marika och ”C-G” Wachtmeister öppenhjärtigt om sina uppväxter, familj, yrkesval, allt färgat av både framgångar och motgångar.

Inspirerad av Louisiana i Danmark

FAKTA
Wanås
  • Wanås gods består av slottet med flygelbyggnader, samt flera ekonomibyggnader och andra fastigheter.
  • Areal: 4 500 hektar betesmark, åkerbruk och skogsbruk. Gården producerar ekologiska mjölkprodukter och kött.
  • Här bor: Marika Wachtmeister, 66 år, och Carl Gustaf Wachtmeister, 67 år. Paret har fyra utflugna barn, Baltzar, Didrik, Harald och Hedda, och flera barnbarn.
  • I östra flygeln bor sonen Baltzar, 43 år, och hans fru Kristina Wachtmeister, 42 år, med fyra döttrar. Baltzar äger Wanås gods sedan 2013.
  • Marika är ordförande i föreningen Wanås Vänner som håller i en litteraturfestival vartannat år på Wanås och anordnar konstresor.
  • Konstutställningarna: Startades av Marika Wachtmeister 1987 och verksamheten drivs som en stiftelse sedan 1995. Från 2011 styrs konstutställningarna av ledarduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
  • Årets utställning heter Sculpture motion och öppnade den 7 maj. Deltagande konstnärer är William Forsythe, Carolina Falkholt, Henrik Plenge Jakobsen, Sonia Khurana, Éva Mag och Mammalian Diving Reflex.
  • Boken Konst, kor och kärlek på Wanås slott ges ut av Bokförlaget Langenskiöld.
VISA MER

Parets gemensamma intresse har alltid varit konst. De har tillbringat en stor del av sin lediga tid med att besöka museer och gallerier. Ju mer deras konstintresse utvecklades desto större blev deras fokus på samtida konst. I dag har de en imponerande konstsamling med flera tongivande svenska och internationella konstnärer som ofta har deltagit i Wanås utställningar.

Inspirerad av Knud W. Jensens Louisiana och av den skulpturutställning som uppfördes i Stockholm 1986 öppnades den första skulpturutställningen på Wanås 1987. Arrangemanget var tänkt som ett engångsprojekt. Men Marika Wachtmeister trivdes i rollen som utställningsproducent; att välja ut vilka konstnärer som skulle delta, allt under en viss tids- och organisatorisk press. Utställningen blev lyckad och stor publik kom för att se denna nya plats för samtidskonst som låg lite gömd i Skånes nordöstra hörn.

Bildade en stiftelse

C-G Wachtmeister växte upp på Wästerslöf, en av gårdarna som tillhör Wanås. Utbildad till jägmästare och med arbetserfarenhet från Domänverket, det statlig affärsverket främst med uppgift att förvalta statens skogsbruk, tog han sig an sitt nya uppdrag: att bli storgodsägare. Wanås lantbruk var föråldrat, som om tiden hade stått still sedan 1950-talet. Han införde ett ekologiskt tänkande på gården och Wanås är numera en av de största producenterna av ekologisk mjölk i norra Europa.

Marika Wachtmeister fortsatte att arrangera utställningar. Redan året efter premiärutställningen kom nästa, med en ny grupp konstnärer. De första åren finansierades verksamheten av familjen Wachtmeisters privat, vilket var påfrestande för ekonomin. 1995 bildades en stiftelse, vilket möjliggjorde att offentliga och privata medel kunde bidra till utvecklingen av konstinstitutionen.

Flera stora internationella konstnärer har ställt ut här, som Jenny Holzer, Ann Hamilton och Marina Abramović.

Nästa stora förändring för stiftelsen var 2011. Marika Wachtmeister kände att tiden var mogen att lämna över rodret till en ny chef. Valet föll på Elisabeth Millqvist, som tidigare varit anställd på Wanås. Hon och hennes man Mattias Givell inledde de sin tid som chefsduo. Deras första utställning inkluderade Yoko Ono som visade sina Wish trees for Wanås. Sedan deras tillsättning har utställningarna fått en större internationell bredd, det pedagogiska programmet för barn och ungdomar har utökats och en serie barnböcker produceras varje år.

I år är det 30-årsjubileum för konstutställningar på Wanås. Årets stora utställning heter Sculpture motion. Bland de utställande konstnärerna kommer Henrik Plenge Jakobsen att presentera sitt verk If the people have no bread. Let them eat cake, vilket innefattar en större flock med får som är målade rosa och besprutade med parfymen Chanel no 5. En anspelning på Marie Antoinettes lilla by i Versailles trädgård som skulle efterlikna livet på landet, där det sägs att hon höll en flock får som var färgade i angenäma nyanser.

Bibliotek och salonger som förr

Deras stöd ger Tensta ett konstkollo

För drygt tio år sedan, 2006, flyttade Marika och C-G Wachtmeister in i slottet. Alla som har bott här har satt sin egen prägel på den stora byggnaden.

”Vi gjorde en del mindre justeringar av ytorna på bottenplanet, för det var där vi ville tillbringa mest tid. Vi skapade större ytor så vi kunde inreda med våra danska möbler och vår ständigt växande konstsamling”, berättar Marika.

Övervåningens bibliotek och salonger i äldre stil har bevarats och används ofta vid familjehögtider, fester, jaktmiddagar och vernissager.

En viktig del av huset är köket, inte minst för den matintresserade C-G Wachtmeister.

”Här byggdes ett nytt restaurangkök som är mycket funktionellt och lättarbetat”, berättar han.

Köket domineras av rostfria skåpluckor och bänkar – och är framför allt stort.

”Jag älskar att laga mat och har haft det som syssla när alla konstnärerna har varit här och arbetat inför sina utställningar de senaste 20 åren”, säger han.

Måltiderna på slottet

Wachtmeisters har matlag med vänner och grannar där C-G Wachtmeister får utnyttja sina kunskaper från sin femveckorskurs i New York i ämnet Culinary techniques, 2015. I deras bok ägnar de ett helt kapitel till måltider på slottet, forna tiders mathantering och de välorganiserade jaktmiddagarnas menyer.

En uppvisning i inramning

”Vi har ett underbart liv i slottsbyggnaden, med alla dess rum och historia. Men år 2021, då vi är 70 år, flyttar vi ut till förmån för vår son Baltzar Wachtmeister och hans familj vars tur det är då att bo i slottet, berättar C-G Wachtmeister, som anser att det är viktigt att kommande generations övergång sker smidigt och på bästa sätt.

Marika Wachtmeister flikar in:

”När man bor så nära varandra blir åldrande och generationsskiften tydliga.”

Livet som pensionärer är allt annat än lugnt. Förutom att ha färdigställt sin gemensamma biografi har paret Wachtmeister ett aktivt liv med sina barn och barnbarn, Marika Wachtmeister är ordförande i Wanås Vänner och leder medlemmarna på olika konstresor. I höst är det ett besök på Venedigbiennalen som väntar. De besöker ofta New York och på somrarna tar de sin tillflykt till Sudret på Gotland.

Sonen Baltzar har tagit över Wanås gods som den åttonde generationen på gården. Han bor i flygeln med sin fru Kristina Wachtmeister och deras fyra döttrar. Kristina, som är arkitekt, renoverade och öppnade i år Wanås Restaurant & Hotel i de två vackra stallbyggnaderna på gården.