Hoppa till innehållet

Skördetid under ytan

Från isoleringsmaterial till mat. De nordiska stjärnkockarna går i bräschen för en matrevolution som helt förändrar synen på havets sallad: tången. Di Weekend har dykt ned i tiogradigt vatten på jakt efter tarmtång, sockertång och purpurhinna.

SJÄLVPLOCK. ”Det finns ett brett intresse för tång nu. Stjärnkockarna ledde utvecklingen”, säger Linnea Sjögren.
SJÄLVPLOCK. ”Det finns ett brett intresse för tång nu. Stjärnkockarna ledde utvecklingen”, säger Linnea Sjögren.Foto: Foto: Andreas Johansson
SJÄLVPLOCK. ”Det finns ett brett intresse för tång nu. Stjärnkockarna ledde utvecklingen”, säger Linnea Sjögren.Foto: Andreas Johansson
Bitar av färsk sockertång friteras enkelt till smaskiga tångchips.Foto: Andreas Johansson
Linnéa Sjögren använder en svampkniv för att skörda tången.Foto: Andreas Johansson
Intresset för tångplockning är stort bland både barn och vuxna.Foto: Andreas Johansson
Det japanska jätteostronet upptäcktes i Sverige 2006. Till höger det ursprungliga svenska.Foto: Andreas Johansson
Tillsammans med Jonas Pettersson driver Linnéa Sjögren tång-företaget Catxalot. Basen för verksamheten finns i Tångmagasinet i Havstenssund på västkusten.Foto: Kola Productions
Den vackra vresrosen gör sig fint som dekoration på till exempel en chokladkaka.
Den vackra vresrosen gör sig fint som dekoration på till exempel en chokladkaka.Foto: Andreas Johansson

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera