Di Weekend REPORTAGE

Rätt jeansstuk med het teknik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att slita denim med laser går sex gånger snabbare med laser än för hand och släpper ifrån sig färre partiklar.

Textilindustrin är världens näst mest förorenande och resurskrävande bransch, efter oljeindustrin, enligt FN. För att producera ett par jeans krävs 11 000 liter vatten, motsvarande dricksvatten för en människa i tio år. Med ny teknik ska vattenbruket minskas med 99 procent.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Olika närbilder på slitna jeans fyller formgivarens dataskärm. Mönstren på tygen har olika namn, som Gundum raw, Baz bros, ­Kibuchi. När man är nöjd med en slitning är det dags att testa den på ett par jeans i rå denim. Vanligtvis slits jeans för hand, men med laserteknik kan slitningen, och önskade revor och hål, göras exakta. På en minut har laserstrålarna likt en kopieringsmaskin bränt in mönstret i byxorna.

Vi befinner oss på Jeans Innovation Center i Gardena i Los Angeles, en utvecklingsfabrik för hållbar tillverkning av jeans. Centret ägs av japanska Fast retailing, världens tredje största kläd­bolag efter Inditex och H&M.

”Jeans är det enda plagg som måste se gammalt ut, även om det är nytt”, konstaterar Masaaki Matsubara, operativ chef för verksamheten.

Efter laserbehandlingen placeras jeansen i en enorm tvättmaskin, som istället för tusentals liter vatten använder en högtryckstvätt med nanobubblor av fukt. Ozon används sedan för blekning.

”Den här tekniken minskar vattenbruket med upp till 99 procent”, säger Matsubara.

FAKTA
Klädjättarnas vattenmål i siffror

Levi's meddelade förra ­månaden sitt nya mål att minska vattenbruket med 50 procent till 2025, med högre press på områden med vattenbrist.

The Gap har lovat att “spara 20 miljarder liter vatten till år 2020” genom att bland annat minska sitt vattenbruk i ­denimtillverkning med en femtedel.

H&M:s mål att är all bomull ska vara hållbart producerad 2020, och i sin hållbarhetsrapport skriver de att drygt 30 procent av all deras denim har en “grön” nivå, det vill säga använder max 35 liter vatten per plagg under tillverkning.

70 procent av Kinas vattendrag är förorenade av utsläpp från textilindustrin. Bara i provinsen Xintang tillverkas 300 miljoner par jeans per år. Enligt dokumentärfilmen River Blue (2016) kan man se vilken nyans som är mest populär på färgtonen i vattnet.

VISA MER
10 miljoner jeans tillverkas med tekniken

Grundtekniken är delvis utvecklad av bolaget Jeanologia, men här på centret har man förfinat den och anpassat den för att under året rulla ut tekniken i hela sin jeansproduktion. Under 2019 räknar bolaget med att 10 miljoner jeans från Uniqlo och J Brand tillverkas med tekniken, vilket är en tredjedel av deras årliga produktion. Under 2020 ska alla jeans som tillverkas av hela Fast retailing använda tekniken.

Nästa steg: dra ned på kemikalier

Uppgifter om hur många jeans som tillverkas varje år i världen skiftar mellan 2 och 5 miljarder, av totalt kring 150 miljarder tillverkade plagg. Lågprisproduktionen står för merparten och upp emot en tredje­del av alla kläder blir inte ens sålda, utan slutar sina ­dagar som avfall. Den stora överproduktionen och energin som krävs för att producera kläder har gjort textil­industrin till en av världens största miljöbovar. ­Under de senaste decennierna har dock medvetenheten ökat markant hos både producenter och köpare, och de flesta seriösa varumärken strävar efter hållbar produktion.

Modesvenskarna som omsätter 1,5 miljard

För att göra denimproduktionen ännu miljövänligare krävs insatser i hela kedjan.

”Nästa steg är att reducera kemikalier vid färgning och att använda textil smartare, så att mindre spill skapas. Vårt mål är att sätta en standard för industrin. Är man en stor tillverkare som vi kan man få stort genomslag”, konstaterar Masaaki Matsubara.

Maria Östblom klär miljoner kvinnor varje dag

Klädjättarnas vattenmål i siffror