Olika närbilder på slitna jeans fyller formgivarens dataskärm. Mönstren på tygen har olika namn, som Gundum raw, Baz bros, Kibuchi. När man är nöjd med en slitning är det dags att testa den på ett par jeans i rå denim. Vanligtvis slits jeans för hand, men med laserteknik kan slitningen, och önskade revor och hål, göras exakta. På en minut har laserstrålarna likt en kopieringsmaskin bränt in mönstret i byxorna.
Vi befinner oss på Jeans Innovation Center i Gardena i Los Angeles, en utvecklingsfabrik för hållbar tillverkning av jeans. Centret ägs av japanska Fast retailing, världens tredje största klädbolag efter Inditex och H&M.
”Jeans är det enda plagg som måste se gammalt ut, även om det är nytt”, konstaterar Masaaki Matsubara, operativ chef för verksamheten.
Efter laserbehandlingen placeras jeansen i en enorm tvättmaskin, som istället för tusentals liter vatten använder en högtryckstvätt med nanobubblor av fukt. Ozon används sedan för blekning.
”Den här tekniken minskar vattenbruket med upp till 99 procent”, säger Matsubara.
10 miljoner jeans tillverkas med teknikenGrundtekniken är delvis utvecklad av bolaget Jeanologia, men här på centret har man förfinat den och anpassat den för att under året rulla ut tekniken i hela sin jeansproduktion. Under 2019 räknar bolaget med att 10 miljoner jeans från Uniqlo och J Brand tillverkas med tekniken, vilket är en tredjedel av deras årliga produktion. Under 2020 ska alla jeans som tillverkas av hela Fast retailing använda tekniken.
Uppgifter om hur många jeans som tillverkas varje år i världen skiftar mellan 2 och 5 miljarder, av totalt kring 150 miljarder tillverkade plagg. Lågprisproduktionen står för merparten och upp emot en tredjedel av alla kläder blir inte ens sålda, utan slutar sina dagar som avfall. Den stora överproduktionen och energin som krävs för att producera kläder har gjort textilindustrin till en av världens största miljöbovar. Under de senaste decennierna har dock medvetenheten ökat markant hos både producenter och köpare, och de flesta seriösa varumärken strävar efter hållbar produktion.
Maria Östblom klär miljoner kvinnor varje dagFör att göra denimproduktionen ännu miljövänligare krävs insatser i hela kedjan.
”Nästa steg är att reducera kemikalier vid färgning och att använda textil smartare, så att mindre spill skapas. Vårt mål är att sätta en standard för industrin. Är man en stor tillverkare som vi kan man få stort genomslag”, konstaterar Masaaki Matsubara.
Duon syr ihop hållbara affärerKlädjättarnas vattenmål i siffror