Di Weekend REPORTAGE

Personlig charm i Paris

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HEMTREVLIG HUSMAN. Frukost, lunch och middag serveras i Hotel Panache bistro. Maten som serveras kvällstid är fransk husmanskost "med en tvist", signerad restauratören David Lanher och kocken Paul Landre.

Romain Ricard

Personligt, kantigt – men mysigt, blir betyget. Vi checkar in på art noveau-doftande boutiquehotellet Panache för en ultimat Parisweekend.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I 9:e arrondissementet, i ett 1800-talshus på hörnet av Faubourg Montmartre, ligger det snart två år gamla Hotel Panache. En tio minuter lång promenad bort huserar det klassiska och enorma varuhuset Galerie Lafayette, men här känns kvarteret ombonat och det är nära mellan småbutiker, restauranger och caféer. Hotel Panache drivs av det unga, franska paret Adrien och Julie Gloaguen, som också äger Hôtel Paradis i 10:e arrondissementet. De har båda sagt att målet med deras hotell är att gästerna ska känna sig som hemma – och det märks. När vi checkar in får vi ett varmt mottagande. Att vi är flera som ska dela på ett rum, men själva slarvat med att fylla i rätt antal boende i bokningen, är inga problem och priset justeras inte ens. Senare när personalen byts ut tycker vi att bemötandet går ner ett antal grader, när en ytterst oengagerad receptionist tar över. I ett litet hotell är det personliga mottagandet viktigt, intrycket varierar markant bara av att man möts av ett leende eller en flackande blick.

Vi får dock ett familjerum högst upp i huset, vilket innebär sju trappor upp och två rum i fil med ett badrum, en dubbelsäng, en bäddsoffa och fönster i två riktningar – det ena åt gatan, det andra åt en vädringsinnegård och takåsar. Dessutom: i ett långsmalt utrymme längst in i ett hörn av rummet, med eget fönster, har man istället för att göra ytterligare ett badrum lagt gräsliknande heltäckningsmatta och byggt en liten minigolfbana (!)

Vi får senare veta att många av rummen är högst individuella, tack vare den gamla byggnaden – ett rum på andra våningen har fönster från golv till tak, ett annat vrider sig kring den smala trappan med en trekantig soffa.

Egenheter höjer mysfaktorn

Den art noveau-osande inredningen, signerad designern Dorothée Meilichzon, med sin mönstrade matta, sänggavlar i rotting och järn, egendesignade men tidstypiska tapeter och hotelltelefoner i gammalt format med spiralsladd och nummerskiva, ger ett riktigt mysigt intryck och passar alla ojämnt formade rum, nischer och prång perfekt. Meilichzon har själv liknat huset vid New Yorks strykjärnsliknande Flat iron-hus och inspirerats av alla vinklar och vrår i mönster och mosaik. Rakt genom hotellet skär också en ojämn trappa, täckt av hotellets tjocka, monogramförsedda heltäckningsmatta, väl instagrammad ser man när man söker på hotellets geotagg. Inte underligt att trappan är välbesökt dock, eftersom hissen är ­minimal, långsam och avskräckande. Varning utfärdas till dem som får hjärtsnörp om startknappen godtyckligt funkar efter en, två eller tre tryck.

God sömn i sköna sängar

På varje säng ligger en lyckokaka. Den första som knäcks bär på meddelandet ”No gym, no pool, but a good bed. Hotel Panache”. Nästa ­säger ”You win, it’s a gluten free bed!”. Och det stämmer – hotellet har inga sportiga inslag över huvud taget, inget gym, pool eller vitamindrycker i ­minibaren. Men sängen är verkligen ljuvlig, och kanske är det för att vi bor så högt upp, men vi störs inte det minsta av vare sig hotellgrannar eller trafik utan sover medvetslösa genom Parisnatten.

FAKTA
Andra Parishotell

Hotel Lutetia

45 Boulevard Raspail

Ett stenkast från det välkända lyxvaruhuset Le Bon Marché öppnar under våren 2018 helrenoverade Hotel Lutetia, döpt efter Paris ­romerska namn. Originalhotellet öppnade 1910 med en stilblandning av art deco och art noveau.

Hotel Plaza Athénée

25 avenue Montaigne

För förmögna lyxlirare, trötta på klassiska femstjärniga hotell som Ritz och Crillon (båda nyrenoverade det senaste året) finns Hotel Plaza Athénée, där ett genomsnittsrum kostar minst 10 000 kronor natten. Haute couturebutikerna delar gatuadress och Plaza Athénée stoltserar med stjärnkocken Alain Ducasse restaurang och ett spa signerat ­modehuset Dior.

Hotel de la rue de Lille

40, rue de Lille

Louis Vuittons cityguide 2018 lyfter fram detta hotell. Det fyrstjärniga boendet i Saint-Germain-des-Prés hyllar Parisstjärnor som bott på samma gata eller på hotellet, som Serge Gainsbourg och Françoise Sagan. Läget i 7:e arrondissementet är också utmärkt, nära turistfavoriter som Louvren, Champs Elysées och Eiffeltornet.

VISA MER
FAKTA
Panache, Paris

Pris: cirka 2 000 kronor för ett dubbelrum.

Ägare: Adrien och Julie Gloaguen.

Antal rum: 40.

Adress: 1, rue Geoffroy-Marie, 75009 Paris.

Telefon: +33 1 47 70 85 87.

Webbplats: hotelpanache.com

Betyg:

Miljö: 4

Avkoppling: 3

Mat: 4

Service: 3

Prisvärt: 4

Total poäng: 18

VISA MER
FAKTA
På gång i Paris

Natt på museet

Nuitdesmusees.culture.fr

Den 19 maj arrangeras ”den europeiska museumnatten”, La Nuite Européenne des Musées. Hundratals olika arrangemang på nattöppna museer anordnas och de flesta har fritt inträde.

Utställning till verket Guernicas ära

Museepicassoparis.fr

Mellan den 27 mars och den

29 juli firar Picassomuseet att det kända verket Guernica fyller 80 år. En utställning om ett av världens mest kända konstverk pågår till slutet av juli.

2 x Margiela

Madparis.fr

Palaisgalliera.paris.fr

Två utställningar med den hemlighetsfulle modeskaparen Martin Margiela från Antwerpen pågår just nu i Paris. Margiela, les années Hermès på Musée des Arts decoratifs fokuserar på Margielas år på det franska modehuset Hermès 1997 till 2003. På modemuseet Palais Galliera visas ett bredare retrospektiv med utställningen Margiela 1989-2009.

VISA MER

Wi-fi funkar dessutom, även om rumsnummer och lösen måste fyllas i om och om igen.

Lyxigt och avslappnat i kanalstaden

Frukostbuffén kostar 18 euro per person utöver rumspriset, men barn vi har med oss betalar ingenting. Den är enkel med hotellbrunchmått mätt, men utmärkt i sitt urval, allt det viktiga finns och dessutom i vacker miljö och på kvalitetsporslin. Té och kaffe är ypperligt, brödet och croissanterna nybakta på bästa sätt (vad annars förväntas i Paris dock) och de olika müsli och nötstinna granolavalen till den grekiska yoghurten perfekt tuggvänliga.

Oberoende hotell i majoritet

De dagar vi är på plats drar modeveckan i Paris igång och det märks att Hotel Panache är ett populärt val för skandinaver med mode- och design­intresse. Vid frukosten finns modeveckans egen tidskrift med dagens schema utlagd bredvid morgontidningarna och vi hör svenska från flera av borden den hemtrevliga matsalen, som övriga timmar på dygnet är en bistro.

Här varierar tyvärr servicen. En morgon är den tipptopp, de färska juicerna i sitt isbad byts ut snabbt, frågor om ägg och bröd besvaras omsorgsfullt. En annan dag är personalen minst en man kort och den olyckliga unga man som finns på plats kämpar med att stötvis och slarvigt fylla på när den lilla buffén länsas. På kvällarna är bistron full på behagligt vis, både med hotellgäster och utomstående. Personalen är sympatisk och här dricker vi resans bästa vin.

Hotelltest: Diskret lyxigt i Helsingfors

Hotellets ägare Adrien Gloaguen sade i en intervju om Paris hotellutbud att staden är unik, för trots att Paris är en av världen största turistmål är de störa hotellkedjorna underrepresenterade.

”Majoriteten av Parishotellen leds av oberoende hotellägare och jag tror det är en stor styrka”, sade han.

Även om han talar i egen sak är vi benägna att hålla med. I Paris, med sin outtömliga källa av restauranger, utställningar och vackra miljöer vill man gärna bo på ett personligt och mindre hotell. Gymmet kan vi stå över för en weekend.