Di Weekend REPORTAGE

Paris 104 har fått liv igen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kulturcentrum Paris 104.

Jack Mikrut

I 120 år var 104 Rue d’Aubervilliers navet för Paris begravningsentreprenörer. I dag sjuder det av liv på adressen. Paris 104 har blivit synonymt med stadens mest ­diversifierade kulturcentrum.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ljudet av trummor slår emot besökarna när man kliver in genom portalen till ”Le Centquatre”, en kort promenad från metro­stationen Riquet i Paris 19e arrondissement.

En kägla landar vid våra fötter och plockas ­hastigt upp av en barfota ung man i träningskläder. Med ett leende viskar han ”pardon” och jonglerar vidare med sin kompis nära entrén. Andrei Petrescu och Lise Couturier ser ut som cirkus­artister i hårdträning när de kör ett acroyoga-pass på färgglada mattor mitt i lokalen.

Ljuvligt samstämmiga toner en bit längre in i den jättelika salen kan härledas till en stor grupp som tränar körsång.

Enorma Paris 104 liknar en gammal nedlagd järnvägsstation. Begravningståg var dock de enda tåg som utgick härifrån, då byggnaden tidigare funge­rade som livets slutstation för Paris i drygt 120 år. Här fanns stall för 300 häst- och vagnekipage, otaliga begravningsentreprenörer. Drygt tusen parisare arbetade här med att organisera begrav-ningar, likvakor och begravningsprocessioner.

Näthandel på hög nivå i Paris

Numera organiseras skådespel, musikevents och konstutställningar. Stallarna har blivit till gallerier och byggnaden hyser även två teatersalar samt ­flera hundra platser för AIR – Artists In Residence. Här finns också en inkubator för startupbolag inom ­kultur och nöjesområden.

Kulturcentrum Paris 104 öppnade 2018 efter en rejäl renovering på 110 miljoner euro, bekostad av Paris stad. Det mesta är helt gratis. Vem som helst kan komma och prova på en aktivitet eller bara ­titta och avnjuta en performance av några av Paris ­gatumusikanter och artister som ofta tränar här.

Mons Kallentoft om konsten att leva i Palma