Di Weekend REPORTAGE

Oas i etage

Det generösa vardagsrummet med fem meter i takhöjd och stora spröjsade fönster. Matbord från second hand-butik, stolarna i rotting med stålben av Paolo Rizzatto.

Fredrik Sweger

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Växtfantasten Peter Nilsson och pr-konsulten Karin Sturesson huserar i den gamla svetshallen vid Finnboda. Här har det industriella området fått nytt liv och blivit en av Stockholms mest spännande boendemiljöer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Det är lätt att glömma bort vilken stor varvsindustri Stockholm hade vid Finnboda i nuvarande Nacka kommun. Den grundades 1878, hette Finnboda varv och fortsatte efter ett flertal diversifieringar och omstruktureringar till och med 1991 då företaget försattes i konkurs.

Men tack vare den kraftiga expansionen av bostadsbyggande i och omkring Stockholm var områdena Saltsjökvarn, Finnboda varv och Kvarnholmen förträffliga lägen längs med kusten och med utsikt mot Djurgården.

Den gamla svetshallen, uppförd på 1940-talet vid den forna varvsanläggningen, är ett av de finaste exemplen. Med sin strama form och imponerande fasad av stora och höga fönster i spröjs har byggnaden den rätta looken av industriromantik.

”Eftersom vi hade vistats i New York en del och inspirerats av ’loft living’ och äldre industrifastigheter som boende, letade vi efter något snarlikt. Då vi såg att HSB var involverade i Finnboda Docklands-projektet kontaktade jag dem i ett tidigt skede, berättar Peter Nilsson.

”Jag hade sparat i HSB sedan flera år tillbaka, vilket resulterade i att jag och min sambo Karin Sturesson hade förtur och möjlighet att få just den lägenhet vi ville ha.”

FAKTA
Här bor...

Peter Nilsson, 47 år, driver I am your gardener sedan 2013 och Karin Sturesson, 39 år, team leader och konsult på Spotlight PR.

Bor: Bostadsrätt i Brf Finnboda Docklands, en före detta svetshall vid Finnboda varv i Nacka.

Yta: Två rum och kök i två plan, 71 kvm. Lägenheten ligger på det övre planet.

Byggår: 2013-2015, byggherre HSB.

Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor, ansvarig arkitekt Dag Cavallius.

VISA MER

Utsidan i originalskick

Det var Nyréns arkitektkontor som hade vunnit tävlingen för området och arkitekt Dag Cavallius var ansvarig för den raffinerade lösningen att bygga etagelägenheter innanför de gamla fasaderna som var q-märkta.

Tack vare det fick arkitekten förhålla sig till den rationella fabriksstilen och skapa 40 etagelägenheter i två plan. Utifrån sett är svetshallen nästintill i originalskick, medan insidan är helt ny. Det är en stark kontrast att komma in på gården där fasaderna är klädda med varmförzinkad plåt och har partier av trälaminat i ockragult. Den övre delen påminner om stiliserade radhus.

”Vi var ute efter känslan av industri och rymd, men detta blev nu något ännu bättre och helt eget. Takhöjd på fem meter, egen uteplats och närheten till vattnet är vad vi verkligen uppskattar”, säger Peter Nilsson.

Han är landskapsdesigner, trädgårdsmästare och byggnadsingenjör och driver företaget I am your gardener. Han arbetar med att skapa trädgårdar och utemiljöer för både enskilda familjer, större bostadsföretag och kommuner. Som han uttrycker det själv: målsättningen är att skapa själfulla platser och tidlösa rum. Gröna rum som kan erbjuda både vila, reflektion och interaktion med natur.

Lågt engagemang för barnens rätt

Både på uteplatsen och i hemmet ser vi tecken på Peter Nilssons entusiasm för växter. Han blandar den klassiska monsteran med gul sicksackbambu vid terrassen.

”Jag vill helst låta växterna vara i sin naturliga miljö. Många av våra inomhusplantor är enorma i sin proveniens som Sydamerika och runt ekvatorn. Men även jag får anpassa mig till rådande klimat i Sverige, där vi ofta vill ha dessa inomhus, i mindre format. Men då låter jag dem gärna ta ordentlig plats i rummen.”

Tidigare arbetade Peter Nilsson som copywriter men ville sysselsätta sig med något som han kände var mer själfullt. Det var framför allt efter sina sejourer vid munkkloster i Nepal och Japan som påverkade i hans uppfattning om livet, arbetet och relationen till naturen.

Båtpendlar in till stan

Karin Sturesson pendlar varje morgon med båt – SL:s linje 80 sjövägen – från Finnboda Hamn in till Nybroplan för att komma till sitt jobb på pr-byrån Spotlight. Där är hon team leader och konsult med inriktning på affärsdrivande kommunikation. Hon leder även byråns innovationslabb.

Parets intresse för musik och fotografi är påtagligt och är också en röd tråd i inredningen. Karin Sturesson berättar gärna om fotografi och sitt ideella projekt:

”Jag är medgrundare av en nystartad internationell NGO, non governmental organization, som eter Creative Change. Den bedriver förändringsarbete genom kreativa yrken, med fokus på fotografi i Afrika”, berättar hon.

Den ultimata affärsidén

”Vi kommer att genomföra utbildningar inom fotografi och entreprenörskap samt tillhandahålla fotoutrustning till unga vuxna på plats, för att kunna bli professionella kreatörer. Bland andra fotografen Jens Assur ingår i den rådgivande styrelsen.”

Fritid är viktigt, men jobbet finns alltid närvarande. När det gäller semester reser paret mycket och numera gärna även till platser där Peter Nilsson kan hitta intressanta plantor, som i Andalusien eller i Karibien. Då gäller det att inte ta med för mycket, vilket han har fått erfara vid incheckning.

”Det har hänt att jag har fått betala för övervikt och även delat ut de växter som inte får plats till förtjusta medresenärer på flygplatsen”, berättar han.

Så är det att vara hängiven.