Di Weekend REPORTAGE

Nytt liv för Bauhauspärla i Tel Aviv

Poli House är ett utmärkt exempel på en välbevarad fastighet i Bauhausstil.

Foto: Di

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tel Aviv är en modern, expansiv storstad vid Medelhavet, som enkelt nås med direktflyg från Stockholm. På det nya hotellet Poli House insuper vi ett stycke arkitekturhistoria.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tel Aviv grundades så sent som i början av 1900-talet och saknar de bibliska städernas tusenåriga historia. Något som ändå gör Tel Avivs stadsbild unik är det påtagliga inslaget av byggnader i Bauhausstil. Det är en stil som kan ses som en föregångare till funktionalismen, funkis, som fick så stort genomslag i Sverige när folkhemmet byggdes.

Tel Aviv har cirka 4 000 hus byggda i denna radikala stil med ursprung i Tyskland, där den så kallade Bauhausskolan verkade mellan 1919 och 1933. När nazisterna kom till makten flydde tysk-judiska arkitekter till det som då var det brittiska mandatet Palestina. Där gav de framför allt Tel Aviv en speciell prägel med sin modernistiska arkitektur. Tel Aviv kallas därför ”Den vita staden” och de historiska byggnaderna utnämndes 2003 till världsarv av Unesco.

40 rum och pool på taket

Poli House ligger i en fastighet som byggdes 1934, av arkitekten Shlomo Liaskowski, som kontorshus med det för Bauhausstilen så typiska runda hörnet. I likhet med många av Tel Avivs Bauhausbyggnader var The Polishuk House, som huset tidigare kallades, svårt nedgånget och övergivet och med väggar fyllda med klotter. Det är bara att titta på andra sidan gatan, där en liknande byggnad står, för att få en uppfattning om hur det såg ut innan renoveringen.

I höstas öppnade Poli House, ett boutiquehotell i ordets rätta bemärkelse, med endast 40 rum fördelade på två våningsplan. Gruppen Brown hotels står bakom renoveringen, israeliske arkitekten Nita Szmuk har ritat om huset och amerikanske designern Karim Rashid är inredningsdesigner.

FAKTA
Poli House, Tel Aviv

Totalpoäng: 21

Miljö: 5

Avkoppling: 4

Mat: 4

Service: 3

Prisvärt: 5

Pris: Cirka 2 500 kronor för Poli Plus. Priserna fluktuerar, se hemsidan.

Antal rum: 40.

Adress: Nahalat Binyamin Street 1, Tel Aviv-Yafo, Israel.

Telefon: +972 3-710-5000.

Webbplats: Thepolihouse.com

VISA MER
FAKTA
I närheten

Carmel Market. En livlig matmarknad med trevliga restauranger och kaféer på intilliggande gator.

Gamla stan i Jaffa.Det var hit, till den gamla arabiska hamnstaden, som emigranterna i Selma Lagerlöfs roman Jerusalem anlände. Ta en guidad tur som utgår från det gamla klocktornet. Det var också här som den nazistiska krigsförbrytaren Adolf Eichmann satt fängslad innan han avrättades.

Beachen. Det är lätt att glömma att Tel Aviv faktiskt är en sol- och baddestination. En vidsträckt sand-strand löper längs med stadens centrala delar, från Jaffa i söder och många kilometer norrut.

Bauhaus Center. På 77 Dizengoff Street anordnas guidade turer på engelska varje fredag. Dizengoff Square alldeles i närheten är omgärdat av Bauhausbyggnader.

VISA MER

Högst upp finns en takpool och bar. I bottenvåningen ligger butiker och entré till hotellet från två håll.

När vi vilar armarna mot poolkanten och blickar ut mot Medelhavets horisont kan vi räkna till tio byggkranar och en minaret. Tel Aviv är en expansiv stad. Närmast stranden växer nya höghus upp. Till Medelhavet och den långa sandstranden är det bara tio minuters promenad.

Till det historiska Jaffa promenerar vi på knappt en halvtimme. Den gamla hamnstaden med sina sevärdheter är numera inkorporerad med Israels näst största stad, som ofta benämns Tel Aviv-Yafo. Det är en av fördelarna med Poli House, att det är promenadavstånd till det mesta.

Från det lilla torget framför hotellet leder en gågata rakt igenom Carmel Market, eller Shuk HaCarmel, Tel Avivs största och bästa marknad. Matmarknaden med sina överdådiga grönsaksstånd måste upplevas, men missa inte sidogatorna och de intilliggande kvarteren på den västra sidan som är direkt Söderhippa. Här finns kaféer och restauranger som gör att världen ändå känns rätt liten fastän vi befinner oss i Mellanöstern, i ett land grundat på en religion.

På en tvärgata i direkt anslutning till matmarknaden ligger Beer Bazaar, en kioskliknande bar som till storleken påminner om en food truck och som säljer hantverksmässigt bryggd öl. Det finns 95 sorters israelisk öl att välja mellan.

Rena hotellsnurren runt danska Tivoli

Vinutbud överraskar

Poli House har ingen egen restaurang men på en annan tvärgata till marknaden, bara 200 meter från hotellet, hittar vi Habasta. Det är en bistroliknande restaurang där i princip alla platser är utomhus. Menyn är både innovativ och varierad och råvarorna hämtas så klart från marknaden. Krogen har en tydlig vinprofil och här dricker vi överraskande bra viner från de ockuperade Golanhöjderna och Judeen. Israel är inget stort vinland, men vinet har i tusentals år spelat en viktig roll. Dock verkar naturvinstrenden inte ha hittat hit, trots att det så klart var vad man drack på Kristus tid.

Till hotellfrukosten hittar man genom en särskild gång vid sidan av hotellets hissar. Den leder till ett externt kafés trevliga uteservering. Här äter vi fantastiskt god och fräsch frukostmat med mycket frukt och färskpressade apelsiner från en à la carte-meny. Missa inte den lokala ägg- och grönsaksrätten shakshouka.

Välj den näst billigaste rumskategorin, Poli Plus. Dessa är nämligen de enda som har balkong. Be att få ett rum mot den lugna gågatan Nahalat Binyamin. Då kan man dessutom njuta av kvällssol och havsutsikt. Två dagar i veckan är det prylmarknad nedanför, på gågatan.

Rummen är inte överdrivet stora men väldisponerade. De stora fönstren och balkongen gör att det känns luftigt och ljust. Att dessutom bo på ett trendigt hotell med smarta lösningar, där design inte tillåtits gå ut över funktion, känns befriande.

Vi har till en början lite svårt att ta till oss Karim Rashids übercoola inredning, med klara, blanka färger. Det är ju trots allt en historisk fastighet vi befinner oss i, byggd i en stil som kännetecknas av strama linjer och brist på utsmyckning. Men vi besinnar oss och tänker att det till en början inte var alla som tog till sig Bauhausskolans designtänkande heller. Det är trots allt något av en kulturgärning att återställa en sådan här fastighet till toppskick.

Jerusalem en timme bort

Hög trivselnivå trots lågsäsong

En av de handfull gator som utgår från korsningen framför hotellet är shoppinggatan Sheinkin Street. Som sagt, det mesta finns inom räckhåll.

Till Israel reser de flesta i första hand för de historiska sevärdheterna. Det är ett litet land och avstånden korta. Till Jerusalem reser man med buss eller delad taxi, en så kallad sherut, på knappt en timme.

Det är onekligen stor kontrast mellan det politiskt och religiöst omstridda Jerusalem och det avsevärt mer sekulära Tel Aviv. Här är det mer troligt att man hittar en hipster bakom helskägget än en ortodox jude.