Di Weekend REPORTAGE

Nya verk på gamla järnverket

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek
Det gamla järnbruket i Avesta är i dag ett 5 000 kvadratmeter stort museum. Sommarens stora satsning ­berättar om en hittills ”okänd forsknings­expedition.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sommaren 1897 åkte de unga ­forskarna Beata Gardelius och Inga-Lisa Blomgren på en expedition till Skålberget, nordost om Rättvik. På plats upptäckte de spår efter en helt ny art, en människovarelse de kallade Homo ­Aquatis. 

De båda forskarna försvann spårlöst. En dag fick Ontologiska museet i Stockholm en anonym försändelse med koffertar och trälådor som innehöll Beata Gardelius och Inga-Lisa Blomgrens fynd. 

Pompe Hedengren är konstnärlig ledare för projektet, och har tillsammans med ett 30-tal personer skapat berättelsen om den fiktiva expeditionen och en förhistorisk ­civilisation som drevs på flykt. Den första tolkningen av Aquanauts gjordes sommaren 2018, i en föreställning i och över Stockholms ström.

Fotofest på menyn

I den massiva hallen Verket i Avesta, där martinugnar och valsverk en gång fanns, visas nu artefakter, fossiler och fotografier från expeditionen till Siljansringen. Utställningen pågår till 13 september.