Di Weekend REPORTAGE

Nästa station: Elyséepalatset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I november i fjol meddelade Emmanuel Macron han att han ställer upp i presidentvalet. I dag har över 200 000 människor anslutit sig till hans rörelse "En Marche!".

Foto: Jesper Frisk

Han startade sin rörelse En marche! för bara ett år sedan. På söndag kan han bli Frankrikes näste president. Di Weekend tog tåget med uppstickarkandidaten Emmanuel Macron.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ett papper i ena handen, en penna i den andra. När tåget sakta rullar ut från Parisstationen Gare de Lyon är Emmanuel Macron redan koncentrerad på vad han ska säga på kampanjmötet i Besançon i östra Frankrike om några timmar. Han läser och läser igen, när en man i 25-årsåldern kommer fram.

”Ursäkta Monsieur Macron, skulle ni kunna signera den här boken?”, frågar han och räcker fram presidentkandidatens självbiografi som kom i höstas.

”Självklart”, och ett stort leende blir svaret, samtidigt som höghastighetståget TGV susar fram i över 300 kilometer i timmen.

Snabbt har det också gått för Emmanuel Macron att etablera sig som en politisk kraft i Frankrike. Sin rörelse En Marche! lanserade han så sent som i april 2016. I november samma år meddelade han att han ställde upp i presidentvalet. Då var många i politiken förvånade och dömde ut hans kandidatur. Han var för ung, endast 39 år, och fick snabbt öknamnet ”le petit Emmanuel”, den lille Emmanuel. Dessutom var han bara känd sedan tre år tillbaka, då han utsågs till ekonomiminister i sittande president François Hollandes regering.

”Macron är en outsider. Han tog en chans: finns det en plats för mig? Det var inte självklart att han skulle lyckas”, analyserar politikexperten Alain Garrigou i tidningen Libération.

FAKTA
Emmanuel Macron

Född: 21 december 1977 i Amiens, 39 år.
Familj:
Hustrun Brigitte, 64 år, hennes tre barn och sju barnbarn.
Bakgrund:
Flyttar till Paris 1994, tar examen från ENA 2004, rekryteras av investmentbanken Rothschild 2008, blir ekonomisk rådgivare till François Hollande 2012, ekonomiminister 2014. Meddelar 2016 att han kandiderar till presidentvalet.

VISA MER

Men i dag, med en vinst i den första omgången av presidentvalet i bagaget, och över 200 000 människor som anslutit sig till hans rörelse, är det färre som tvekar. En Marche! kallas för en osannolik framgångssaga som har lyckats att skaka om det politiska systemet i landet. Alla opinionsmätningar säger samma sak: i söndagens val slår Emmanuel Macron ut konkurrenten Marine Le Pen från högerextrema Nationella fronten och blir Frankrikes hittills yngste president.

När tåget gör ett kort stopp i Dijon, den starka senapens huvudstad, knackar det på rutan. En glad kvinna viftar. Lika häftigt vinkar Emmanuel Macron tillbaka.

”Han har lätt för att ta folk och vara vänlig”, säger en fransk journalist som följt med på resan.

Karismatisk är också ett omdöme som går igen bland vännerna i barndomsstaden Amiens, i norra Frankrike. Föräldrarna var läkare, men för sin uppfostran och sitt politiska engagemang tackar Emmanuel Macron oftast sin mormor.

I skolan var han lika duktig som på tennisplanen. Han intresserade sig för filosofi, teater och klassisk musik – och för sin teater- och fransklärare, och blivande hustru, Brigitte Trogneux, som han lärde känna som 15-åring. Då var hon 39 år, gift och hade tre barn. Relationen blev en stor skandal, och Emmanuel Macron skickades för att läsa sista året på gymnasiet i Paris. Men trots en åldersskillnad på 24 år höll kärleken.

”När man känner att någonting är rätt, att det är ens övertygelse, då kan man ändå under åratal bemöta människor som säger att det är meningslöst, att man inte gör så, att det är dåligt”, har Emmanuel Macron förklarat i en intervju.

I år har de varit gifta i tio år och är ett etablerat och -accepterat par. Det märks varje gång Emmanuel Macron hyllar sin fru på scen och publiken svarar: ”Bri-gitte, Bri-gitte!”.

Tillsammans har paret inga barn, men Macron betraktar hustruns barn och barnbarn som sina, och skämtar ibland om att han är en av Frankrikes yngsta morfäder.

Men Emmanuel Macron är lika mycket en udda fågel för sin väg in i politiken. Visserligen har han gått på prestigeutbildningen l’ENA, som format många franska politiker, men började efter det i stället arbeta i näringslivet hos finanshuset Rothschild. Där krönte han karriären med en storaffär mellan Nestlé och Pfizers livsmedelsverksamhet, värd drygt 86 miljarder kronor, vilket också gjorde Macron till miljonär. Först 2012 blev han politiskt aktiv som rådgivare till president Hollande, men gick då aldrig med i Socialistpartiet. Under sina två år som ekonomiminister drev han igenom en kontroversiell lag, som också fick hans namn, Macrons lag, vilken bland annat låter butiker ha mer flexibla öppettider på söndagar.

På perrongen i Besançon möts Emmanuel Macron av borgmästaren Jean-Louis Fousseret, som var bland de första att stödja hans rörelse.

I dag samlar han ett stort stöd från kända toppolitiker, både på höger- och vänstersidan. De traditionella höger- och vänsterpartierna har inför söndagens val också uppmanat sina väljare att rösta på Macron.

Men själv har Emmanuel Macron vägrat att kategorisera sin rörelse som vare sig höger eller vänster. Sitt valprogram har han byggt genom ett stort dörrknackningsarbete som han och hans stab utförde ifjol. Enkäterna har resulterat i förslag som att pensionssystemet ska reformeras, och bli mer likt det svenska. Han vill också främja innovation, sänka skatterna för företag och investera i områden som klimat, hälsa och digitalisering. I hans plan ingår också stärkta band till EU – den totala motsatsen till Le Pen, som vill lämna EU och överge euron.

”Frankrike kan inte ensamt skydda sig mot globaliseringen, bara ett starkt Europa kan det. Men då får vi inte missa tåget”, säger Emmanuel Macron strax efter att ha kommit upp på scenen, där över 2 000 åhörare hejar på honom med trikoloren i händerna.

I Sverige har han beskrivits som en korsning mellan Centerpartiets Annie Lööf och näringsminister Mikael Damberg. Den senare, som lärde känna Macron under hans tid i regeringen, och som behållit kontakten, skrattar bort liknelsen.

”Han vill nog inte bli jämförd med andra politiker”, säger Mikael Damberg.

Han beskriver Macron som nyfiken, intellektuell och smart. Han betonar att Macron talar bra engelska, vilket inte alltid är fallet med franska politiker, och kallar honom modig.

”Han har en progressiv politisk agenda och har inte dragits med i protektionismen. Han tror på Frankrike och är nog otålig på att visa att landet kan vara en stark spelare i en global konkurrens.”

Men alla är inte euforiska. Kritiker anklagar i bland Macrons program för att vara vagt och att hans presidentskap skulle vara en ”förlängning på Hollandes fem år av misslyckanden”. Utan ett eget parti kan han också få svårt att bilda en nödvändig majoritet i Nationalförsamlingen, vilket oroar många.

Men på kampanjmötet i Besançon är det inget man tänker på när Emmanuel Macron avslutar sitt tal med ”Vi kommer att vinna, leve republiken och leve Frankrike!”. Med ropen ”Ma-cron, pré-si-dent, Ma-cron pré-si-dent…”, markerar publiken här att de redan bestämt sig för att Emmanuel Macron kommer att fira sin 40-årsdag i Elyséepalatset.