Di Weekend REPORTAGE

Mons Kallentoft om konsten att leva i Palma

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LJUSINSLÄPP. Solen strålar in genom de stora fönsterpartierna och belyser den färgstarka målningen Fuck it av Austin Lee. I förgrunden syns en skulptur från Burma från 1800-talet och en keramikskål med bambumönster från Japan. I bakgrunden videoverk av Jon Rafman samt verk av Jacolby Satterwhite.

PALMA, MALLORCA För bästsäljande författaren Mons Kallentoft är konsten meningen med livet. Det märks inte bara i hans böcker, utan också i hans magnifika penthouse i hjärtat av Palma.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När man kliver över tröskeln till Mons Kallentofts penthouse i Palmas hippa stadsdel Santa ­Catalina, är det som att stiga rakt in i en av hans böcker. Välskrivet respektive välkurerat.

”Konst är meningen med livet. Sökandet ­efter det ultimata uttrycket för någonting. Det går igen i allt. Vad som gör något vackert eller inte är fascine­rande”, säger han.

Estetiken avgör vad Mons faller för. Både i val av konst, men också i val av ord, ton och språk i sina böcker. Med mer än fem miljoner sålda böcker tillhör han författareliten i Sverige.

I slitna jeans och barfota visar Mons Kallentoft runt i den luftiga, spatiösa vindsvåningen, fördelad på tre sovrum, ett arbetsrum och bibliotek, hall och ett enormt rum för avkoppling, ­middagar och matlagning. Här finns gott om utrymme för de slitna skinnsofforna i Mid Century-stil och ett magnifikt matbord och stolar, signerade Hans Wegner. Flera terrasser omger våningen med både morgonsol och kvällssol. Berg på ena sidan och hav på den andra.

”Jag älskar den här delen av Santa Catalina och Palma, lite avsides och en bit från turister och alla svenskar. Jag är verk­ligen en stadsmänniska. Jag kan klara två dagar ute på landsbygden, sedan får jag panik.”

FAKTA
Mons Kallentoft

Ålder: 51 år.

Familj: Två tonårsbarn.

Boende: Vindslägenhet på 210 kvm, högst upp i ett hus byggt 1970 i Santa Catalina, Palma, Mallorca.

Aktuell med: Nya boken Se mig falla (Forum), utkommer i maj och utspelar sig på Mallorca.

VISA MER
FAKTA
Favoritkrogar på Mallorca

Patxi. ”Palmas bästa köttkrog, inget snack.”

Es Raco d’es Teix. ”Enstjärnig krog i Deià med suverän fransk mat på ­mallorkinska ­råvaror.”

Casa Manolo. ”Bra fiskkrog i Ses Salines.”

Veintuno/Casa Mia.”Bra häng och skön stämning.”

VISA MER
En soft livsstil

Mons Kallentoft flyttade till Palma för fem år sedan och flyttlasset gick från en våning vid Tegnérlunden i Stockholm.

”Jag har alltid älskat Spanien, bott mycket i Madrid och tillbringat många somrar i San Sebastián. Jag hatar vintern. Till slut fick inte barnen ledigt från skolan för våra utlandsvistelser vintertid. Så det blev Palma med sitt perfekta väder och en soft livsstil”, säger han.

Lägenheten är enkel i utformningen, med halvblanka epoxy­golv, allt målat i vitt. Våningen var renoverad och klar när den köptes.

”Jag är otroligt opraktisk och har tummen mitt i handen. Förbättringsmåla är det enda jag klarar. Jag har fem farbröder, alla är hantverkare och min pappa är otroligt duktig. Men jag kan inte slå i en spik rakt och kan inte ens hänga min egen konst.”

Älskar tjurfäktning

I hallen hänger tavlorna på rad och i det största sovrummet ­vilar stora tavlor på golvet, liksom en spännande tronliknande stol av Ry Rocklen. Konstsamlingen är som en godispåse, med mörka praliner och färgglada gelébitar. För det vilar ett visst mörker över en del konstverk och installationer. Mörker möter ljus. Humor möter allvar. Ung konst möter gammal.

”Jag har alltid haft en svår dragning till människans och världens mörker. Jag älskar exempelvis tjurfäktning. Hur oetiskt och politiskt inkorrekt det än må vara, är det en av livets rik­tiga skönhetsupplevelser att komma in på den fullsatta arenan Las Ventas i Madrid. Är det en bra tjurfäktning är det det vackraste man kan se på den här jorden. Men, det har ju ett ­inslag av sadism, brutalism och oerhört våld, precis som männi­skan själv. Vår innersta natur gestaltad. Vår förmåga att skapa sanslös skönhet, i en brutal, ritualiserad och kontrollerad form.”

Mörker kontra ljus märks också tydligt i Mons Kallentoft ­senaste verk, Se mig falla.

”Det är en berättelse om en fars desperata sökande efter sin älskade dotter, som försvunnit på en festresa till Magaluf. Boken utspelar sig på Mallorca, där öns mörka baksida får bilda fond för en berättelse om oändlig kärlek”, berättar han.

Efter att ha jobbat i reklambranschen i många år debute­rade Mons Kallentoft 2001 med boken Pesetas, som utspelar sig i Madrid. En noir som kom till efter att han hängt på vilda partyn i den undre världen.

Konstmässan Affordable Art Fair intar Stockholm

”Jag visste redan som ung att jag ville bli författare, men ­vägen dit var väldigt krokig. Jag ville egentligen bli målande konstnär, men närde inte den nerven riktigt. Men nu har jag fått utlopp för en konstnärlig livshållning i mitt författarskap, i konstsamlandet och i hela min livsstil.”

Mons Kallentoft har en fäbless för ”Post-internet art” och ­hyllar den nya digitala generationens konstnärer.

”Jag vill vara med i vår tids estetik och det som är mest spännande i den nya generationen. Det som händer nu. Nu har vi mött den första helt digitala generationen, som har vuxit upp med smarta telefoner. Jag försöker hitta dem som har teoretisk och estetisk bäring.”

Jagat galna matupplevelser

Han nämner Austin Lee, en ung amerikan som målar digitalt innan han översätter sitt alster på en canvasduk. Katja ­Novitskova tar djur från National Geographic och gör skulpturer och ställer frågor om hur man ska kunna visa skillnaden mellan levande och döda.

En annan är Alex Da Corte som verkar mitt i konsumtionssamhället och kan skapa verk ur till exempel en Tumblr-feed.

”Jag nosade upp Alex väldigt tidigt och köpte en massa verk, och det är kul nu när han börjar bli riktigt stor. Han har en otrolig känsla för färg och form.”

Mons Kallentoft konstintresse har alltid funnits där och han köper sina verk från konsthandlare och gallerister. Ibland ­reser han till Berlin och Paris för att känna in ett verk innan han köper.

Han är känd för att vara matnörd och har skrivit ­böckerna Food Junkie och Food Noir. Han har jagat galna matupplevelser världen över, men numera föredrar han ett rent, klassiskt kök.

”Som en perfekt tillagad köttbit, eller en enkel, grillad färsk fisk. Jag har tappat hungern för det extrema. Därför gillar jag att äta i Paris. Där tronar fortfarande det klassiska köket. Ska du äta världens bästa anka kan jag berätta var den finns i Paris.”

Salvador Dalís statyer intar huvudstaden Känslan är det viktigaste

Mons Kallentoft har genom åren köpt en del ting på sina resor och visar upp en fin men enkel keramisk skål från Kyoto.

”Jag är fäst vid saker men samtidigt inte. De betyder i grund och botten väldigt lite. Jag skulle egentligen kunna gå ut här­ifrån i dag och inte sakna de här sakerna”, erkänner han.

”Tingen är bara ting. Man kan njuta av dem, se dem och försöka lära sig av dem. En byrå är samma sak som en roman, en målning, en konstfilm eller en skulptur. Allt är egentligen bara form. En sorts berättelse som får en form, sitt perfekta ­uttryck, sin skönhet. Det är min utgångspunkt, att försöka hitta saker som är jäkligt fina i sina uttryck. Utan att de blir ett fängelse.”

Och vad är då viktigast i ett hem, fångat i ett enda ord?

”Ambiance. En känsla som speglar dig själv, dina behov och vad du gillar.”