Di Weekend REPORTAGE

Magi i den persiska natten

De 33 bågarnas Bro.

Foto: Jack Mikrut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Si-o-seh Pol, ”De 33 bågarnas Bro” i Isfahan, Iran, är inte lika känd som Brooklyn Bridge, Golden Gate Bridge i San Francisco eller Ponte Vecchio i Florens. Men den drygt 400 år gamla bron listas tillsammans med dem som en av världens vackraste.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Si-o-seh Pol är den längsta och mest berömda av Isfahans elva broar. Den började byggas år 1599, på beställning av dåvarande shahen av Persien, Shah Abbas den store. Den 298 meter långa och 13,75 meter höga bron färdigställdes på tre år och öppnade 1602.

Byggnadsverket upplevs bäst kvällstid. Då skiner bron upp i guldbelysningen och dess vackra bågar speglar sig i floden Zayandeh Rood. Den magiska stämning som infinner sig lockar inte bara turister. Här hänger stadens ungdomar till sent på nätterna. De samlas, dricker te, eller har en picknick mitt i natten. Bågarna bidrar med förträfflig akustik.

”Where are you from”, frågar ett glatt gäng under en av bågarna nyfiket. Då jag svarar ”Sweden” kommer snabbt en association från en av killarna. Det är varken Volvo eller Abba som gäller.

Mogna för XL

”Zlatan country”, utropas Sverige till i Iran 2017.