Di Weekend REPORTAGE

Lyxlogi på Blekinges savann

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Josefine Stenersen

Det är med höga förväntningar vi styr mot Eriksberg i Blekinge. Här väntar en avkopplande helg i en fantastiskt naturskön miljö. Från en terrass till en av byggnaderna blickar vi ut över det flacka område som kallas savannen och skymtar på håll hjortar. Mitt i naturreservatet leder en milslång slinga besökare förbi platser där det finns god chans att se vilda djur.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Eriksberg Hotell & Nature Reserve är företagsledaren Rune Anderssons safaripark, en stor anläggning främst inriktad på turism och konferenser.

Eriksberg kan karaktäriseras som ett så kallat hjärteprojekt, en verksamhet som drivs på andra bevekelsegrunder än rent ekonomiska. Det är behjärtansvärt.

Anläggningen är ett helägt dotterbolag till ­familjeföretaget Mellby Gård. Verksamheten har gått med förlust varje år sedan Rune Andersson, som är född i Blekinge, köpte Eriksberg 2008. Han är den 28:e ägaren sedan 1663, då Blekinge nyligen hade blivit svenskt.

Sommaren 2010 slog blixten ned och ett par byggnader totalförstördes i en brand, bland annat restaurangen. I september 2012 återinvigdes anläggningen av kunga­paret och bara sedan dess uppgår den samlade förlusten i rörelsen till över 100 miljoner kronor.

Dessa röda siffror har inte avskräckt ­Torsten Jansson, huvudägare och vd för börsnoterade New Wave, att tidigare i år öppna Kosta Safaripark bara knappt tio mil norr om Eriksberg.

FAKTA
Eriksberg Hotel & Nature Reserve, Trensum

I korthet: Pris: Olika paket med boendealternativ mellan 4 650 och 8 350 kronor.

Antal rum: 30.

Adress: Guöviksvägen 353, Trensum.

Telefon: 0454-56 43 00.

Webbplats: eriksberg.nu

Betyg:

Miljö: 5

Avkoppling: 4

Mat: 4

Service: 3

Prisvärt: 2

Total poäng: 18

VISA MER

Det är en i stort sett tom parkeringsplats som möter oss vid den stora huvudentrén, där vi får instruktioner om hur vi ska köra den sista biten fram till hotell- och restauranganläggningen.

Framme vid receptionen blir vi uppmanade att redan samma eftermiddag köra de två slingor som tar bilister genom safariparken. Den öppnar nämligen först klockan 12 på dagarna, en tid när man som hotellgäst ska ha checkat ut.

För att ta sig runt på egen hand laddar man ned en app. Genom telefonens GPS känner appen av var i parken man befinner sig och en berättarröst guidar. Det visar sig fungera utmärkt.

Inte ens på safari i Östafrikas rika naturreservat kan man vara säker på att få se alla vilda djur som räknas till ”Big Five”. Vår svenska safari börjar lite skralt, men snart dyker de första vildsvinen upp nära vägkanten. Därefter kan vi bocka av visenter och hjortar, men dessa befinner sig på så långt avstånd att vi inte säkert kan avgöra av vilken art de är. Kikare hade vi inte tänkt på att ta med oss och mufflonfåren ser vi inte skymten av alls.

Två restauranger på nära håll

Sommartid har Färsksjön ett praktfullt täcke av blommande näckrosor, en fantastisk syn!

Skandinavisk elegans i Sveriges äldsta stad

Vid sjön kör vi förbi en liten bergknalle där ett glampingtält står, alltså en form av glamourös camping. I tältet sover man i riktiga sängar av samma standard som i hotellrummen, men el och rinnande vatten saknas. Utsikten över sjön är säkert hisnande, tänker vi, men så är också prislappen: 5 695 kronor för en natt.

Som boende på Eriksberg är man för­visad till vad där erbjuds. Man är instängd i parken bakom låsta grindar. Det finns två restauranger nära varandra som båda serverar samma meny. Vid vårt besök är bara Visenten öppen. Efter middagen tittar vi in i den andra, Havsören, och kan konstatera att restaurangmiljön där är mycket trevligare än den vi just gästat.

Visenten lider av en konferensliknande miljö. Det är dukat på bord som är gjorda för att enkelt fällas ihop och staplas på varandra. Uppstoppade djur och horn som hänger i taket fungerar som utsmyckning. På två tv-apparater rullar ett slags ­reklamfilmer för Eriksberg i repris. Vi hinner se Rune Andersson glänsa i kunga­parets sällskap flera gånger under kvällens lopp. Det kan väl inte vara nödvändigt att försöka övertyga gäster som är på plats om ställets förträfflighet?

Lokalt kött på menyn

Blekinge tillhör de landskap som är något av en vit fläck på Sveriges gastronomiska karta. Att Eriksberg bjuder på det bästa i matväg är därför inget vågat påstående. Men det är inget för vegetarianer, här är det vilt kött från safariparkens djur som är måltidens höjdpunkt.

Det börjar redan till fördrinken när vi får in en bricka med charkprodukter, tre gånger vildsvin i form av chorizo, salami och skinka. Två rätter står ut i den femrätters­meny som ingår i det paket vi ­bokat. Den ena är sotad tartar på kron­innanlår, som fått smak av dragon och löjrom, brynt smör och en äggula. Den andra är varmrätten dov­hjort med morötter, gulbeta färska champinjoner och lingon i en rödvinssky, en fräsch och ganska lätt rätt med tydlig viltköttsmak. Även frukosten bjuder på ett påtagligt inslag av vilt.

Vinerna serveras dock feltempererade, de är för varma. Servicen är tyvärr ouppmärksam och framför allt långsam.

Rustik interiör

De 30 hotellrummen är fördelade på tre intilliggande fastigheter. Vi har bokat in oss i Safarivillan där design och rumsnamn ska ge en afrikansk känsla. Det avgörande för vårt rumsval var den lockande uteplatsen, som dock visar sig sakna avskärmning till grannrummen. Nåväl, nu är det så få gäster att det inte är något problem.

Krogtest: Mister French vid Skeppsbron

Rummet är rymligt, något som förstärks av den imponerande takhöjden. Dock finns oåtkomliga fönster högst upp, något som sommartid kan störa nattsömnen. Det verkar hotellet vara medveten om, för ögonbindlar med Eriksbergs logotype finns framlagda vid sängen.

Inredningen är rustik med tjocka textilier, mörka träslag, beiga väggar och tunga trämöbler.

Folktomt på relaxen

Att Eriksberg är anpassat för större grupper och konferenser är uppenbart. För privatgäster som oss innebär det att en ödslig känsla vilar över stället. De flesta besökare nöjer sig uppenbarligen med en biltur runt safariparken.

Relaxavdelningen är folktom. Den består av en stor, fin bastuanläggning och jacuzzi utomhus med utsikt över det flacka område som kallas savannen. Här finns också biljardbord. Vi spelar en match 8-boll i vår ensamhet, ser på de tunga Chesterfield­fåtöljerna och det förseglade barskåpets ­utbud av whisky och andra spritdrycker, och tänker att här kan det nog vara rätt manlig stämning under jaktsäsong.